Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα για την Αττική – Τέλος οι συναυλίες, 20 άτομα σε γάμους και κηδείες, τηλεργασία κατά 40%

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα για την Αττική – Τέλος οι συναυλίες, 20 άτομα σε γάμους και κηδείες, τηλεργασία κατά 40%
Στιγμιότυπα από το κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στην Αττική ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς. Σταματούν οι συναυλίες. Ανώτατο όριο 9 άτομα για συναθροίσεις. Τι θα ισχύει με την προσέλευση στην εργασία.

Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου και περιλαμβάνουν:

  • Ανώτατο όριο 9 άτομα για συναθροίσης σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, με εξαίρεση χώρους που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων
  • Αναστέλλονται συναυλίες ανοικτούς και κλειστούς χώρους
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
  • Ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους βαφτίσεις και κηδείες
  • Μεταφορά ασυμπτωματικών κρουσμάτων από ευάλωτες ομάδες σε ξενοδοχεία καραντίνας
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα
  • Μετακινήσεις σε 3 κύματα για προσέλευση εργαζομένων στο Δημόσιο, στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί
  • Ευελιξία για την αποχώρηση και προσέλευση των εργαζόμενων στον Ιδιωτικό Τομέα σε 4 κύματα εντός 2ώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
  • Σαρρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους για την εφαρμογή των μέτρων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
  • Έλεγχοι από ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη λειτουργία για τη χρήση μάσκας

Επίσης συστήνεται σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους το προσεχές 14ημερο στις απολύτως απαραίτητες.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, δηλαδή σε κατάσταση “πορτοκαλί” συναγερμού, με σταθερά αυξητική τάση. Όπως είπε ο υφυπουργός η τάση αυτή θα ενταθεί εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. “Οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα, πρωτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τα συνολικά ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια είναι 4.084, εκ των οποίων τα 2.100 εντοπίζονται στην Αττική, ενω από αυτά τα 966 στον Δήμο Αθηναίων.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση, σε συνεννόηση και συνεργασία με τον δήμαρχο, προχώρησε σε σχεδιασμό πρόσθετων μέτρων που περιλαμβάνουν:

• Στενευμένα τεστ στις ευάλωτες ομάδες

• Ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών

• Πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και

• Σαρωτικούς ελέγχους για την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων.

«Ζητάμε από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα» υπογράμμισε ο υφυπουργός και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες θετικών κρουσμάτων είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι (29,07%), συνταξιούχοι (13,43%) και άνεργοι (13,27%).

«Η ευθύνη της τήρησης των μέτρων βαρύνει πρωτίστως τους εργοδότες», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό και ξεκάθαρο, ότι το κλείσιμο μιας επιχείρησης είναι σε βάρος όλων».

Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι έχει αποδειχτεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει και έδωσε έμφαση σε δύο σημεία: Στην αποφυγή κατά το δυνατόν των κοινωνικών επαφών και συγχρωτισμού, και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version