Κορτώ: “Στα Εξάρχεια ένας συνάνθρωπος με αμαξίδιο είναι αδύνατο να διασχίσει τους περισσότερους δρόμους”

Κορτώ: “Στα Εξάρχεια ένας συνάνθρωπος με αμαξίδιο είναι αδύνατο να διασχίσει τους περισσότερους δρόμους”
Άνρθωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο Nick Paleologos / SOOC

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Αύγουστος Κορτώ μοιράζεται τη δική του εμπειρία από ένα ταξίδι στη Στοκχόλμη αλλά και σκηνές καθημερινότητας από τα πεζοδρόμια των Εξαρχείων.

Ο Αύγουστος Κορτώ με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ταξιδεύει αρκετά χρόνια πίσω και μοιράζεται μια εμπειρία από ένα ταξίδι του στη Στοκχόλμη. Ο παραλληλισμός με την Ελλάδα και η ανάγκη για ένα πιο συμπεριληπτικό και ανθρώπινο μέλλον.

“Πριν κάμποσα χρόνια, σ’ ένα ταξίδι στη Στοκχόλμη, είχα μείνει άναυδος με το πόσους παραπληγικούς σε αμαξίδια συναντούσαμε στον δρόμο, σε πάρκα, μαγαζιά, καφέ – παντού. Η πρώτη μου σκέψη, εγκυκλοπαιδικά βλακώδης, ήταν “Προφανώς υπάρχει κάποια γονιδιακή παράμετρος, για να έχεις τέτοιο πληθυσμό ΑΜΕΑ“.

Όπως πάντα, με επανέφερε στην πραγματικότητα ο Τάσος, αφού έσκασε στα γέλια με τη θεωρία μου. “Δεν έχεις προσέξει πώς είναι διαμορφωμένο το κέντρο της πόλης; Τις ράμπες παντού, τα ανοιχτά πεζοδρόμια;” Δεν ήταν περισσότεροι – ήταν απλώς πιο ορατοί, διότι οι υποδομές τους επέτρεπαν να ζουν και να κινούνται ελεύθερα.

Στα καθ’ ημάς – ζώντας είκοσι χρόνια στα Εξάρχεια, ξέρω πως ένας συνάνθρωπός μου με αμαξίδιο είναι απολύτως αδύνατον να διασχίσει τους περισσότερους πέριξ δρόμους. Θεμιστοκλέους; Μπενάκη; Με τα παρκαρισμένα αμάξια, τις μηχανές αφημένες χύμα παντού, και τη φλούδα πεζοδρόμιου που περισσεύει, δυσκολεύομαι να περάσω ακόμα κι εγώ.

Αυτό είναι το ζητούμενο, η ευθύνη του κράτους: να γεμίσει το κέντρο, μέχρι το τελευταίο στενοσόκακο, με ανθρώπους με αναπηρία, που θα μπορούν να απολαύσουν τις καθημερινές χαρές, τις βόλτες και τις παρέες τους ανεμπόδιστα – που θα ζουν, όπως πρέπει να ζουν, ισότιμα κι ελεύθερα.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα