Κύπριοι αστυνομικοί σπάνε το πόδι Αφρικανού νόμιμου μετανάστη

Κύπριοι αστυνομικοί σπάνε το πόδι Αφρικανού νόμιμου μετανάστη

Ρατσιστική βία στην Κύπρο από αστυνομικούς καταγγέλλουν Αφρικανοί, νόμιμοι μετανάστες (Vid)

Θύμα απρόκλητης και βίαιης επίθεσης από αστυνομικό της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης έπεσε ένας άνδρας αφρικανικής καταγωγής το απόγευμα της Τετάρτης, στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία.

Ο άτυχος άνδρας  διαμένει νόμιμα στην Κύπρο, τα τελευταία 7 χρόνια, ενώ από το 2009 είναι παντρεμένος με Κύπρια και έχει αποκτήσει μαζί της ένα παιδί 4 ετών.

Στο βίντεο καταγράφεται η απρόκλητη και υπέρμετρη βία που ασκήθηκε στον άντρα, ο οποίος βρίσκεται στο έδαφος και σφαδάζει από τους πόνους.

Κύπριοι αστυνομικοί σπάνε το πόδι Αφρικανού νόμιμου μετανάστη

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, σε ανακοίνωση της, καταγγέλλει "τον ξυλοδαρμό και τη ρατσιστική βία εναντίον ενός αναγνωρισμένου πρόσφυγα από ένα μέλος της ΜΜΑΔ – Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης, μέρα-μεσημέρι, στο κέντρο της Λευκωσίας, και ζητά την άμεση έναρξη ποινικής έρευνας εναντίον του αστυνομικού".

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι μεταξύ 13:00 και 13:30, μεταξύ της Πλατείας ΟΧΙ και της Πλατείας Ελευθερίας, στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, ένα περιπολικό στο οποίο μετέβαιναν τρία μέλη της ΜΜΑΔ σταμάτησε δύο Αφρικανούς φοιτητές για εξακρίβωση στοιχείων.

Οι τρεις αστυνομικοί έλεγξαν τα στοιχεία των δύο Αφρικανών φοιτητών και διαπίστωσαν ότι βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο. Στη συνέχεια, οι τρεις αστυνομικοί σταμάτησαν έναν ακόμη Αφρικανό πρόσφυγα για εξακρίβωση στοιχείων, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση διαπίστωσαν ότι πρόκειται για άτομο που βρίσκεται νόμιμα στην Κύπρο.

Τότε, ο Αφρικανός πρόσφυγας ρώτησε τους τρεις αστυνομικούς γιατί μέσα από όλους αυτούς τους περαστικούς επέλεξαν να σταματήσουν για εξακρίβωση τρεις Αφρικανούς, χωρίς οποιαδήποτε υποψία ή / και αιτία. Τότε, ο ένας από τους τρεις αστυνομικούς του απάντησε ότι:

"Αυτή είναι η Κύπρος! Αν δεν σου αρέσει, τότε να επιστρέψεις πίσω στην πατρίδα σου για να μάθεις στους αστυνομικούς εκεί πώς να συμπεριφέρονται".

Σύμφωνα με την ΚΙΣΑ, ο Αφρικανός – ένας αναγνωρισμένος πρόσφυγας από την Ακτή του Ελεφαντοστού, ο οποίος διαμένει νόμιμα στην Κύπρο για εφτά χρόνια, είναι παντρεμένος με Κύπρια και έχουν ένα παιδί τεσσάρων ετών – απάντησε στον αστυνομικό ότι "τον ρώτησε κάτι, αλλά δεν έχει λάβει κάποια απάντηση".

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τη σειρά του, ο αστυνομικός ανταπάντησε ότι "εάν πει οτιδήποτε άλλο, τότε θα συλληφθεί". Τότε, ο Αφρικανός πρόσφυγας του είπε ότι "δεν έκανε κάτι για να συλληφθεί" και συνέχισε να ζητά μία απάντηση στην ερώτηση του, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του αστυνομικού είναι μέρος της συνεχιζόμενης ρατσιστικής στοχοποίησης (racial profiling) της Αφρικανικής κοινότητας στην Κύπρο.

"Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο αστυνομικός άρχισε να χρησιμοποιεί αδικαιολόγητη βία. Αρχικά, έριξε στο έδαφος τον Αφρικανό πρόσφυγα με μία λαβή, σπάζοντας το πόδι του, χωρίς αυτός να φέρει οποιαδήποτε αντίσταση. Στη συνέχεια, ο αστυνομικός επιχείρησε να του περάσει χειροπέδες και να τον συλλάβει, τραβώντας τον τραυματισμένο Αφρικανό από το σπασμένο πόδι για να τον μεταφέρει στο περιπολικό, προκαλώντας του περισσότερα τραύματα και εκδορές στο κεφάλι, το πρόσωπο και το δεξί χέρι", αναφέρει η ΚΙΣΑ στην ανακοίνωση της.

H δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, Aνδρέα Αγγελίδη, όπως δημοσιεύει το 24h.com.cy:

Αναφορικά με το θέμα καταγγελίας για επίθεση μέλους της ΜΜΑΔ εναντίον  αλλοδαπού, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, η Αστυνομία ενημερώνει, ότι έχει ήδη ζητηθεί από τον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας, έκθεση γεγονότων για το όλο περιστατικό και ότι η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του περιστατικού αυτού, από μέρους της, θα γίνει μετά την ετοιμασία και μελέτη της σχετικής έκθεσης.

Στο πλαίσιο των εξετάσεων για ετοιμασία της έκθεσης, θα αξιολογηθεί το περιεχόμενο του οπτικού υλικού που υπάρχει, των καταθέσεων των εμπλεκομένων, καθώς επίσης και καταθέσεις ανεξαρτήτων αυτοπτών μαρτύρων. Στόχος της έκθεσης, είναι να δοθεί φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το όλο περιστατικό.

Θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι η απόφαση της Αστυνομίας για αναμονή της τοποθέτησής της επί του θέματος, μοναδικό στόχο έχει, την ορθή και τεκμηριωμένη τοποθέτηση της, μετά από σοβαρή μελέτη όλων των πτυχών και των στοιχείων που προκύπτουν για την υπόθεση αυτή.

Η ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων ζήτησε από το Γενικό Εισαγγελέα να της επιτραπεί να εξετάσει αυτεπάγγελτα το περιστατικό μετά απο καταγγελία της ΚΙΣΑ.

(Πηγή:" ToThemaonline")

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αστυνομικός χτυπάει Αφρικανό στην Κύπρο

SHARE:

24Media Network