Λαμία: Συλλαλητήριο έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Συλλαλητήριο έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Συλλαλητήριο έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα EUROKINISSI

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να προχωρήσουν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση και απολύσεις δηλώνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ οι οποίοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή (13/2) έξω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα.

Την απόφασή τους να συνεχίσουν την αγωνιστική προσπάθεια μέχρι να κερδίσουν και να ανατρέψουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και τις απολύσεις τους κατέθεσαν σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ σε συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα που λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι εκπρόσωποι των σωματείων που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ αναφέρθηκαν στις εξελίξεις για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ εκτιμώντας πως είναι πολύ κοντά ο χρόνος που θα ανακοινώσουν οι επενδυτές τις οικονομικές τους προσφορές και όπως σημείωσαν "αυτή τη στιγμή παίζεται η τελευταία πράξη του σχεδίου για να μείνει το εργοστάσιο χωρίς παραγωγή αλλά και χωρίς εργαζόμενους πριν περάσει στα χέρια ιδιωτών".

Όπως υποστήριξαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους οι συνδικαλιστές -ανάμεσά τους ο πρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στη Λάρυμνα Παναγιώτης Πολίτης και ο Ανδρέας Κορέτζελος αντίστοιχα- "έχουν αλλάξει πολλές φορές τα σχέδια μέχρι τώρα. Όμως έχουν" -όπως είπαν- "έναν κοινό παρονομαστή. Οι εργαζόμενοι να οδηγούνται στην ανεργία και το εργοστάσιο σε μαρασμό και απαξίωση".

Όπως υποστήριξαν "το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ κινδυνεύει να κλείσει από ώρα σε ώρα ακόμη και για μία βίδα", όπως χαρακτηριστικά είπαν ενώ υποστήριξαν πως έχει απαξιωθεί στο σύνολό του, σημειώνοντας πως "οι νέοι επενδυτές δεν έχουν σκοπό να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία".

Συλλαλητήριο έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Συλλαλητήριο έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα EUROKINISSI

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους σημείωσαν με έμφαση πως "οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κρατούν ανοιχτό το εργοστάσιο κόντρα στη βούληση της διοίκησης να απαξιωθεί και να κλείσει".

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, κατέθεσαν την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν να προχωρήσουν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση και απολύσεις. Έκαναν ιδιαίτερες αναφορές στις δυνατότητες παραγωγής του εργοστασίου με νέο προσανατολισμό είτε σε κοβάλτιο είτε σε ανοξείδωτο χάλυβα και επανέλαβαν ότι "οι τιμές του νικελίου αυτή την περίοδο είναι στα ύψη, με ρεκόρ δεκαπενταετίας, ενώ η παραγωγή του εργοστάσιο έχει συρρικνωθεί στο 20%".

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανακοίνωσαν συνεχείς συγκεντρώσεις είτε στη Λάρυμνα είτε στην Αθήνα με κορυφαίο το συλλαλητήριο που οργανώνονται στις 26 του μήνα στο Σύνταγμα, κάλεσαν δε τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής που ήταν παρόντες να σταθούν πλάι τους "για να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης", όπως σημείωσαν.

Συλλαλητήριο έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Συλλαλητήριο έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα EUROKINISSI

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια κατέθεσαν τα ομόφωνα ψηφίσματα των φορέων τους για την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου και για να μην υπάρξουν απολύσεις, δηλώνοντας συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων.

Καταχειροκροτήθηκε ένας μαθητής του σχολείου της Λάρυμνας όταν από το μικρόφωνο είπε πως "ανακοίνωσαν τις απολύσεις και το ξεσπίτωμα των οικογενειών μας. Έξω από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε μαζί με τους εργάτες το δίκιο μας θα βρούμε. Όλοι μαζί με το κεφάλι ψηλά, θα νικήσουμε". Το ίδιο και η Νικολία Δαλάκα εκ μέρους των γυναικών της ΛΑΡΚΟ όταν σημείωσε στο χαιρετισμό της πως "εμείς οι γυναίκες στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους ενάντια στις απολύσεις και το ξεσπίτωμά μας. Δίνουμε μαζί τον αγώνα και θα νικήσουμε".

Συλλαλητήριο έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Συλλαλητήριο έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα EUROKINISSI

Κουτσούμπας: Στον άτιμο πόλεμο απαντάμε με πόλεμο, με τον καθημερινό αγώνα μας

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του, κατηγόρησε την κυβέρνηση καθώς, όπως έκανε λόγο για "την τελική φάση αυτού του άτιμου πολέμου ενάντια στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας μας. Προχώρησε με την κυβερνητική τρόικα Σταϊκούρα - Σκρέκα - Χατζηδάκη σε αυτή την κατάπτυστη, υποτίθεται, πρόταση προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλά κάνανε, καλά κάνατε, και τους απαντήσατε 'όχι το εγκληματικό σχέδιό σας δεν θα περάσει'. Στον άτιμο πόλεμο απαντάμε με πόλεμο, με τον καθημερινό αγώνα μας, με αλληλεγγύη, με τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας, των λαϊκών στρωμάτων", όπως είπε.

Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα απασχόλησης που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα σημειώνοντας τα εξής: "Πέσανε πλέον οι μάσκες! Τα διάφορα κόλπα που μηχανεύονται ότι δήθεν θα πάρουν τους πάνω από 55 χρονών για κοινωφελή εργασία, τα ξέρουμε. Τα ξέρουμε αυτά τα προγράμματα. Ποιος μπορεί να ζήσει την οικογένειά του με 500 ευρώ, με τα παιδιά στο δρόμο, με άστεγη την οικογένεια, με την οικογένεια χωρίς δουλειά; Αυτά τα κόλπα, ότι για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που λένε, ότι θα πάνε στα προγράμματα επανακατάρτισης, τα ξέρουμε και αυτά, είναι τα προγράμματα ανεργίας. Για αυτό το στεντόρειο 'όχι' που είπατε πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος!".

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ EUROKINISSI

Αναφερόμενος στη ΛΑΡΚΟ υπογράμμισε ότι συνειδητά απαξιώθηκε τα τελευταία χρόνια, απέδωσε ευθύνες σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ σημείωσε πώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αναπτυξιακού νόμου δεν υπήρχε ούτε ευρώ για τη ΛΑΡΚΟ. "Ξέρουμε πολύ καλά ότι και για τα δήθεν τεράστια χρέη στη ΔΕΗ, τι κάνουν με άλλους βιομηχάνους, τι κάνουν με άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες: τους μειώνουν τα χρέη, ή τους δίνουν τσάμπα ρεύμα τη στιγμή που η ΔΕΗ είναι βασικός μέτοχος της ΛΑΡΚΟ και οι μέτοχοι σε αυτή την οικονομία της καπιταλιστικής αγοράς βάζουν κεφάλαιο! Από πού κι ως πού χρωστάνε οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ή η ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ, όταν διάφορες βιομηχανίες δεν πληρώνουν ρεύμα;", είπε ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας πως "η ΛΑΡΚΟ όχι μόνο μπορεί να επιβιώσει, μπορεί και να κρατηθεί ανοιχτή και να εκσυγχρονιστεί και να χρηματοδοτηθεί και να δουλέψει σε όφελος της οικονομίας της χώρας, των ίδιων των εργαζομένων. Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να ζήσει γιατί είναι χρυσωρυχείο, δεν θα κάνουμε πίσω από αυτό".

Ξενογιαννακοπούλου: Τριπλό το έγκλημα με το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ως "απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης που οδηγεί σε μαζική απόλυση 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και σε πλήρες ξεπούλημα την επιχείρηση".

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, "το έγκλημα είναι τριπλό. Είναι ενάντια στους εργαζόμενους, είναι έγκλημα απέναντι στη Στερεά Ελλάδα αλλά και έγκλημα απέναντι στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας". Επανέλαβε δε τη θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους τονίζοντας πως "για μας είναι 'κόκκινη γραμμή'. Λέμε όχι στις απολύσεις, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να εξασφαλιστεί η πορεία και λειτουργικότητα της επιχείρησης".

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, υπογράμμισε με έμφαση πως "τα σχέδια της κυβέρνησης απέτυχαν. ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνο τα σίδερα είναι και εργαζόμενοι. Η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να δουλεύει και οι εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά δικαιώματα θα συνεχίσουν να παράγουν", όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΛΑΡΚΟ, Δημήτρης Κουτσούμπας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
SHARE:

24Media Network