Λεφτά "από το παράθυρο" στον ΟΚΑΝΑ: Το πάρτι με τα επιδόματα

Συνέντευξη τυπου της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μένης Μαλιώρη,απάντηση σε όσα καταλογίζονται εις βάρος του ΟΚΑΝΑ από την υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή,Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013 (EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη EUROKINISSI

Υπέρογκα επιδόματα στον ΟΚΑΝΑ για να παρακάμψουν το ενιαίο μισθολόγιο. Πάρτι αυξήσεων επί χρόνια σε βάρος των προγραμμάτων απεξάρτησης

Σε βιομηχανία επιδομάτων και αυξήσεων στις αποδοχές των υπαλλήλων είχε μετατραπεί ο ΟΚΑΝΑ κατά την περίοδο 2003-2010, οπότε και οι μισθοί εκτοξεύτηκαν κατά 60% έως και 182%, σύμφωνα με τέσσερα πορίσματα ελέγχων που είχε διατάξει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής.

Όπως αναφέρει το Έθνος, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή, η μαύρη τρύπα που διαπιστώνεται στα οικονομικά του Οργανισμού οφείλεται στο γεγονός ότι από το 2010 έως και τα τέλη του 2012 το μισθολογικό κόστος του ΟΚΑΝΑ παρέμενε υψηλό (ξεπερνούσε το 60% των εσόδων), αφού δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ενιαίου μισθολογίου, ενώ παράλληλα μειωνόταν η επιχορήγηση του κράτους έως και 40% προς τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, που ερευνούν αυτές τις ημέρες τη μαύρη τρύπα των 8,4 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό, ανακαλύπτουν ότι ουσιαστικά το "κενό" αφορά μεταφορά πόρων από προγράμματα προς τη μισθοδοσία του οργανισμού που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία 3 χρόνια.

Τα πρώτα τέσσερα πορίσματα δημοσιεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2011 και παρουσιάστηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Λ. Ρακιντζής μαζί με την τότε πρόεδρο του οργανισμού Μ. Μαλλιώρη. Ο κ. Ρακιντζής απέστειλε τα πορίσματα στον εισαγγελέα ζητώντας τη δίωξη των προηγούμενων διοικήσεων του ΟΚΑΝΑ για κακοδιαχείριση.

Έναν χρόνο αργότερα ζήτησε από το Λογιστήριο του Κράτους να ελέγξει τις μισθολογικές καταστάσεις του οργανισμού και το πόρισμα των ελεγκτών αποκάλυψε ότι συνεχιζόταν η καταβολή επιδομάτων, τα οποία προβλέπονταν στην επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας χωρίς να έχει γίνει καμία προσαρμογή στα επίπεδα του ενιαίου μισθολογίου.

Ειδικότερα διαπίστωσαν:

*Το επίδομα επικίνδυνης εργασίας αυξήθηκε από το 1998 έως και το 2011 έως και 576%

*Το οικογενειακό επίδομα από το 1998, που ήταν 35 ευρώ αυξήθηκε το 2011 έως και 708 ευρώ για οικογένεια με 4 παιδιά καταγράφοντας αύξηση έως και 570% στις κατηγορίες του Ιατρικού Προσωπικού. Την ίδια στιγμή το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο προβλέπει μόνο επίδομα τέκνων που αντιστοιχεί σε 35 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για δύο παιδιά και 120 ευρώ για τρία τέκνα και 170 ευρώ για οικογένεια με 4 παιδιά.

*Η συλλογική σύμβαση προέβλεπε επίσης αυξήσεις στο νοσοκομειακό επίδομα την περίοδο 1998-2011 που έφτανα το 502% για μη ιατρικό προσωπικό (από 58 ευρώ έφτασε στα 353 ευρώ).

*Ακόμα και το επίδομα οθόνης έφτανε τα 204 ευρώ για έναν υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όταν ο νόμος όριζε το ποσό στα 97 ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζήτησε να προσαρμοστούν οι μισθοί στα πρότυπα που όριζαν οι νόμοι που είχαν ψηφιστεί και ζήτησε επιστροφή των ποσών που είχαν καταβληθεί παράτυπα στους εργαζομένους ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ σε συνεδρίασή του στις 25 Ιουλίου 2012 απέρριψε την έκθεση ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ως προς την επιστροφή των ποσών. Από τις αρχές του 2013 ξεκίνησαν οι περικοπές στους μισθούς των 650 εργαζομένων σύμφωνα με τις προβλέψεις του ενιαίου μισθολογίου.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος που πραγματοποιούν οι επιθεωρητές Υγείας με εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, σχετικά με τις καταγγελίες για "μαύρη τρύπα" στα οικονομικά του οργανισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέα έκθεση - φωτιά επιβεβαιώνει την κακοδιαχείριση στον ΟΚΑΝΑ: Δεκτή η παραίτηση της Μαλλιώρη

OKANA: Ανοιχτές οι πόρτες μας για έλεγχο

Μακρή: "Μαύρη τρύπα" στον ΟΚΑΝΑ. Μαλλιώρη: "Παρέλαβα χάος"

SHARE:

24Media Network