Lockdown: Μπρος-πίσω με τα μέτρα την ώρα που ο κορονοϊός ξεφεύγει – Διχογνωμία για τα σχολεία

Lockdown: Μπρος-πίσω με τα μέτρα την ώρα που ο κορονοϊός ξεφεύγει – Διχογνωμία για τα σχολεία
Λύκειο στην Αργολίδα Eurokinissi

Τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί, η μετάλλαξη συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς, ενώ νέα στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στα σχολεία. Διαφορετικές απόψεις για το αν θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ξεφύγει, τα κρούσματα επανήλθαν σε τετραψήφιο αριθμό το τελευταίο διήμερο, ενώ η μετάλλαξη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για τα πολλαπλά μέτωπα με τα οποία έχει επιστρέψει η επιδημία στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, στις σκέψεις για τα νέα πιο αυστηρά μέτρα δεν υπάρχει μία ενιαία πλεύση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία, την ώρα που αρκετά τμήματα ή σχολικές μονάδες ολόκληρες κλείνουν, ενώ η μετάλλαξη φέρεται να εμφανίζεται πιο συχνά στις μικρότερες ηλικίες.

Η μετάλλαξη “προτιμά” τα παιδιά, αλλά “να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία”

Η Μίνα Γκάγκα, Συντονίστρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής “Σωτηρία” αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από αμερικανική έκθεση και δείχνουν ότι η μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά. Η ίδια, ωστόσο, υποστηρίζει ότι τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά:

“Σύμφωνα με αμερικανική έκθεση τα κρούσματα από την μετάλλαξη του κορονοϊού στα παιδιά είναι περισσότερα, χωρίς ωστόσο να είναι σοβαρότερη η νόσος. Τα ίδια λέει μέχρι στιγμής και η Αγγλία. Αυτά ωστόσο μπορεί να αλλάξουν και πρέπει να τα παρακολουθούμε καθημερινά”, σχολίασε μιλώντας στο MEGA, για να προσθέσει: “Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να παραμείνουν ανοιχτά, φυσικά χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ασφάλειά τους. Αρά πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς αν υπάρχει πράγματι διαμόλυνση στα σχολεία ανάμεσα στα παιδιά, αν είναι οικογενειακή διαμόλυνση, πόσο προβληματικό είναι αυτό και να αποφασίσουμε”.

Εξαδάκτυλος: “Να κλείσουν τώρα τα σχολεία”

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ξεκαθάρισε πως τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν άμεσα, από τη στιγμή που το αγγλικό στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτατα:

“Είναι θέμα χρόνου το αγγλικό στέλεχος να επικρατήσει παντού. Αν μεταδίδεται 50% ταχύτερα είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει και θα μας υποχρεώνει εφεξής να παίρνουμε αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα που θα πρέπει να είναι και πιο αποτελεσματικές. Δεν θα έχουμε τα περιθώρια που είχαμε μέχρι τώρα να παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Η επίπτωση που θα έχει σε μία εκθετική αύξηση η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγάλη. Φοβάμαι πως είναι σαφές ότι οι δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11 Ιανουαρίου και μετά έχουν αφήσει ένα αποτύπωμα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Έχουμε αύξηση των κρουσμάτων ακριβώς 14 μέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με δεδομένου ότι έχουμε καινούργιο ιό, θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί να περιοριστεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Η γνώμη μου είναι να κλείσουν τα σχολεία τώρα. Δεν έχουμε αμφιβολία, ενώ έχουμε ήδη πολλές αναφορές από σχολεία”, τονίζοντας πως αυτό πρέπει να αφορά όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα