Lockdown: Νέα έντυπα μετακίνησης από Δευτέρα για τους εργαζόμενους – Τι αλλάζει

Lockdown: Νέα έντυπα μετακίνησης από Δευτέρα για τους εργαζόμενους – Τι αλλάζει
eurokinissi

Στόχος είναι να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν με βεβαιώσεις για εργασία μισθωτοί σε τηλεργασία ή σε αναστολή. Διατηρείται το 14ήμερο ισχύς της βεβαίωσης.

Το καθολικό Lockdown στην Αττική φέρνει αλλαγές στις βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων. Από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να μπει “κόφτης” στην μετακίνηση όσων είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή κι έτσι να περιοριστεί η αυξημένη κινητικότητα στους δρόμους αλλάζει το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης εργαζόμενου στο σύστημα “Εργάνη”.

Για να ελεγχθούν τα έντυπα όλοι οι μισθωτοί που κυκλοφορούν με την βεβαίωση του συστήματος “Εργάνη” θα κληθούν να επανεκδώσουν την βεβαίωσή τους από την Δευτέρα, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου, ακόμη κι αν το έντυπο που έχουν στα χέρια τους λήγει αργότερα.

Ειδικότερα, από την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνει σε εφαρμογή νέο έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο “Εργάνη” του υπουργείου Εργασίας.

Έτσι στην περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει δηλωθεί ως τηλεργαζόμενος το σύστημα δε θα επιτρέπει την έκδοση της βεβαίωσης μετακίνησης.

Η νέα βεβαίωση αναμένεται να έχει προσυμπληρωμένο το πραγματικό ωράριο εργασίας και τις δηλωμένες υπερωρίες, ενώ μέχρι σήμερα το πεδίο αυτό μπορούσε να το συμπληρώσει ο εργοδότης. Διατηρείται το 14ήμερο ισχύς της βεβαίωσης.

Όπως αναφέρει η σχετική ΚΥΑ “η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του”. Την ίδια διατύπωση, βέβαια, είχε και η ΚΥΑ του lockdown του Νοεμβρίου, ωστόσο τα νέα δεδομένα στην βεβαίωση μετακίνησης εκτιμάται πως θα δώσουν περισσότερα όπλα στους ελεγκτές για αποτελεσματικούς ελέγχους.

Οι μισθωτοί πάντως, διατηρούν την εναλλακτική να μετακινούνται προς τη δουλειά τους με την βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr, δυνατότητα που ίσχυσε και στο δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως δεν πρέπει να αποκλείονται αλλαγές και στην “χειρόγραφη” βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου Τύπου Α.

Στόχος είναι να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν με βεβαιώσεις για εργασία μισθωτοί σε τηλεργασία ή σε αναστολή.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ΚΥΑ, βεβαιώσεις που έχουν δοθεί σε τηλεργαζόμενους και μισθωτούς σε αναστολή παύουν να ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2. Αναλυτικά αναφέρεται : “Βεβαίωση κίνησης κατ’ εφαρμογή της παρούσας δεν χορηγείται πάντως σε εργαζόμενο ή υπάλληλο που δεν προσέρχεται στην εργασία, ιδίως λόγω του ότι τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης εργασίας. Τυχόν ήδη χορηγηθείσες βεβαιώσεις κίνησης σε πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου παύουν να ισχύουν από τις 15.2.2021”.

Στο ίδιο πλαίσιο καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα των συστημάτων και να υπάρχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στους ελεγκτές στα στοιχεία τηλεργασίας και αναστολών.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α αλλά και εκτύπωση από Taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δικηγόροι ήδη αντιδρούν και ζητούν να μπορούν να μετακινούνται μόνο με την δικηγορική τους ταυτότητα.

Έλεγχος της τήρησης των μέτρων κατά του κορονοϊού, στον ιδιωτικό τομέα:

Αναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο του υπ. Εργασίας:

1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)

2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας

3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Μέτρα για τον δημόσιο τομέα:

1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα