Lockdown: Παράταση μετά το τέλος Φεβρουαρίου δείχνουν τα στοιχεία

Lockdown: Παράταση μετά το τέλος Φεβρουαρίου δείχνουν τα στοιχεία
Η εικόνα ερημία στην Πλατεία Μοναστηρακίου λόγω του lockdown. AP

Υψηλό ποσοστό θετικότητας στο 3,2% διαπιστώνεται από τους ελέγχους του ΕΟΔΥ, με τα ενεργά κρούσματα να εξακολουθούν να μην επιτρέπουν άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Αν και είναι σχετικά νωρίς για να σχηματιστεί η ακριβής εικόνα, η άρση του lockdown στην Αττική δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται στο τέλος του μήνα, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα σε σύνολο χώρας, φαίνεται ότι αυξάνονται τα θετικά τεστ, και σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά μέσο όρο η θετικότητα το προηγούμενο επταήμερο προσέγγισε το 3,2%.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σήμερα πρόκειται να επανεξετάσει τη συνολική κατάσταση, όμως εκτιμάται πως δεν θα εισηγηθεί σχετικά με το lockdown της Αττικής καθώς αναμένει και τα στοιχεία των επόμενων ημερών. Πάντως με βάση και την χθεσινή διασπορά και παρά το σχετικά μειωμένο αριθμό τεστ στην Επικράτεια, και πάλι η περιφέρεια κατέγραψε σχεδόν τα μισά από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες Πέμπτη 18/2 ο (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα
κορονοϊού ήταν 1400. Στην Αττική 687 νέα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Η κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική σήμερα είναι εξής:

– Ανατολική Αττική 51

– Βόρειος Τομέας Αθηνών 78

– Δυτική Αττική 37

– Δυτικός Τομέας Αθηνών 114

– Κεντρικός Τομέας Αθηνών 176

– Νότιος Τομέας Αθηνών 68

– Νήσοι 20

– Πειραιάς 143

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε σημαντική μείωση τεστ, κυρίως λόγω της κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα ο μέσος όρος του επταημέρου ήταν 32.810 δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το μέσο όρο νέων κρουσμάτων αν ημέρα το ίδιο διάστημα, που ήταν 1038, προκύπτει θετικότητα 3,16%, όταν πριν από 5 ημέρες ήταν 2,88%.

Η επιβάρυνση της θετικότητας όπως και της ανόδου του δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 1, δεν επιτρέπει παρά μετρημένη αισιοδοξία ότι η επιδημία θα αρχίσει ίσως να δείχνει στοιχεία σταθεροποίησης απέχοντας από το στόχο της αποκλιμάκωσης που είναι και το ζητούμενο προκειμένου να αποφασιστεί η άρση του lockdown.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων είναι λογικό να σημειωθεί περαιτέρω άνοδος των διασωληνωμένων ασθενών, όμως η επιστημονική κοινότητα διαπιστώνει ότι αυτή θα είναι διαχειρίσιμη καθώς έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στο μέσο όρο ηλικίας των νέων κρουσμάτων. Την ίδια ώρα ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μεγάλης ηλικίας έχει ήδη εμβολιαστεί και έτσι μειώνονται τα ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά που επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

Βέβαια όσο έχουμε 4ψηφια νούμερα σε νέα κρούσματα, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος για αυξημένες νοσηλείες, οι οποίες θα πιέζουν τα νοσοκομεία, σε μία περίοδο που αυξάνονται και τα περιστατικά από άλλες παθήσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από την Αττική υπάρχουν άλλες 13 περιφέρειες οι οποίες βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθηση των επιδημιολόγων. Συγκεκριμένα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο διαπιστώνεται στην Αχαΐα, στην Εύβοια, στο Ρέθυμνο, στην Ηλεία, στην Κορινθία, στη Θάσο, στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στην Κεφαλονιά, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο, στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο. Αυτές οι περιοχές είναι που έχουν τεθεί και στο μικροσκόπιο των Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες σε “βαθύ κόκκινο” το οποίο μπορεί να επιφέρει ένα αυστηρό lockdown όπως της Αθήνας, βρίσκονται η Κάλυμνος, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται πλέον η Θάσος και ο Δήμος Ιωαννίνων. Μάλιστα σήμερα Παρασκευή και μετά τη συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων, θα υπάρξουν ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά σχετικά με πιθανά νέα μέτρα σε κάποιες από τις περιοχές αυτές.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα