Λουκέτο στην εστίαση από σήμερα: “Αν συνεχιστεί αυτό θα πεινάσουμε”

Λουκέτο στην εστίαση από σήμερα: “Αν συνεχιστεί αυτό θα πεινάσουμε”
Κλειστά μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Αβεβαιότητα και φόβος για το μέλλον είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στην εστίαση. Τι λένε στο NEWS 24/7.

Κλειστά είναι από σήμερα το πρωί όλα τα καταστήματα του χώρου της εστίασης που βρίσκονται στην ζώνη αυξημένου κινδύνου, ανάμεσά τους και της αυτά της Αττικής.

Η απόφαση της κυβέρνησης για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εφαρμόζεται από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα, με αποτέλεσμα, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης να παραμείνουν με τα ρολά κατεβασμένα.

Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά, για τουλάχιστον 30 ημέρες, με τις συνέπειες στην οικονομική τους κατάσταση να είναι εξαιρετικά σοβαρές, αφού ήταν εκείνοι που και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, είχαν σταματήσει από νωρίς να εργάζονται και αναγκάστηκαν να περιμένουν την αποζημίωση των 534 ευρώ για να επιβιώσουν.

Το δεύτερο lockdown της εστίασης, έχει προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, σοβαρή ανησυχία και ανασφάλεια για το μέλλον, καθώς τα έξοδα των επιχειρήσεων «τρέχουν» αλλά τα έσοδα μηδενίζονται.

«Είναι μια κατάσταση που τραβάει από τον Μάρτιο. Αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα θα πεινάσουμε», εξήγησε στο News 24/7 υπεύθυνος καφετέριας στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. «Είχαμε μια ελπίδα ότι θα προτιμηθεί η λύση του κλεισίματος στις 20:00 και όχι το οριστικό κλείσιμο των καταστημάτων. Πλέον θα είμαστε στα σπίτια μας. Είναι τόσοι άνθρωποι που ασχολούνται, το γνωρίζετε κι εσείς. Η κίνηση το τελευταίο διάστημα είχε μειωθεί μόνο τα βράδια λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ένα βασικό ερώτημα είναι και το πώς, όταν τελειώσει όλο αυτό, θα επιστρέψει ο κόσμος στις καφετέριες. Με τι εμπιστοσύνη.».

Σοβαρές ενστάσεις ωστόσο, εξέφρασε και για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης: «Όταν για ένας ολόκληρος μισθός δεν φτάνει να καλύψεις τα πάγια έξοδα και αυτά δεν σβηστούν, απλά θα συσσωρευτούν με αποτέλεσμα να πρέπει να τα πληρώσεις κάποια στιγμή μαζεμένα, δεν μπορούμε να λέμε για στήριξη. Όταν θα ξανανοίξουμε, εκτός από τα τρέχοντα θα πρέπει να πληρώσουμε και όσα θα έχουν συσσωρευτεί. Ακόμη και όσοι δίνουμε takeaway και delivery δεν μπορούμε επ’ ουδενί να καλύψουμε το ενοίκιο και τα λοιπά έξοδα της επιχείρησης».

“Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε”

Παρόμοια κατάσταση περιγράφει και υπεύθυνος ενός από τα εστιατόρια στο Μοναστηράκι: «Αβεβαιότητα. Αυτή είναι η λέξη που περιγράφει την κατάστασή μας. Αν τώρα είναι χάλια η κατάσταση, μετά πώς θα είναι;».

Όπως λέει, στην επιχείρηση που εργάζεται, περίπου 20 άτομα θα μείνουν χωρίς δουλειά για τον επόμενο μήνα. Αναφερόμενος δε, στα χρήματα που θα δοθούν από την κυβέρνηση, τονίζει: «Αν τα μέτρα στήριξης είναι τα ίδια με πριν, ξεκάθαρα δεν μπορούμε να ορθοποδήσουμε. Με τα χρήματα που δίνονται, κανείς που έχει μια οικογένεια δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Περισσότερο είναι για να ειπωθεί ότι κάτι έκανε το κράτος. Από εκεί και πέρα για το αν αυτό που έκανε, πράγματι μας βοήθησε, δεν νομίζω ότι ασχολείται κανείς. Προσωπικά δεν βλέπω να υπάρχει σοβαρότητα στα μέτρα. Ούτε καν για την μάσκα δεν υπήρχε σοβαρότητα για το που επιβάλλεται και που όχι».

“Θα κάνουμε delivery και take away”

Επιχειρώντας να βρουν μια λύση για να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ εσόδων, αρκετές επιχειρήσεις της εστίασης θα προσφέρουν υπηρεσίες που μέχρι σήμερα δεν είχαν, όπως η διανομή φαγητού και καφέ. Ένας από τους εργαζόμενους σε μια τέτοια επιχείρηση, εξήγησε στο News 24/7 πως: «Η κατάσταση πλέον για εμάς θα είναι πολύ δύσκολη. Η απόφαση του καταστήματος είναι να ανοίξουμε πλέον delivery και να δίνουμε καφέ πακέτο και φαγητό για έξω, αφού θα εργάζονται άνθρωποι σε εταιρείες στο κέντρο. Το επίδομα δεν καλύπτει αυτό που είχαμε πριν. Εντάξει, είναι μια βοήθεια για όσους δεν θα δουλεύουμε. Στο πρώτο κλείσιμο, ορισμένα καταστήματα δεν μπόρεσαν να αντέξουν, ευτυχώς αυτό που εργάζομαι εγώ άντεξε και ελπίζω να κρατήσει και στο δεύτερο lockdown».

Όσο για την προσωπική του εκτίμηση; «Αν ανοίξουμε για τα Χριστούγεννα ελπίζουμε ότι θα ανέβει κάπως η κίνηση, ωστόσο πιστεύω ότι τα μέτρα θα πάρουν παράταση και μετά τον ένα μήνα».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα