Νέα μέτρα από σήμερα για όλη η χώρα – Καθολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Νέα μέτρα από σήμερα για όλη η χώρα – Καθολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Σε νέους ρυθμούς ζωής μπαίνει από σήμερα όλη η Ελλάδα, με τα νέα μέτρα να τίθενται σε ισχύ από τις 6 το πρωί. Lockdown και επιστροφή των SMS σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Νέα μέτρα από τις 6 το πρωί της Τρίτης τίθενται σε εφαρμογή για όλη τη χώρα, προκειμένου να μπει φρένο στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλη την Ελλάδα.

Από το περασμένο Σάββατο, μετά και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με το νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε, υπήρξε και μία διαφοροποίηση ως προς τον χαρακτηρισμό και τον διαχωρισμό των περιοχών ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητάς τους. Πλέον, οι ζώνες επικινδυνότητας είναι δύο και αφορούν τις περιοχής “Επιτήρησης” και αυτές “Αυξημένου Κινδύνου”, με τα μέτρα να εφαρμόζονται κατ’ αντιστοιχία, όπως προβλέπεται για κάθε ζώνη.

Ακολουθεί ο χάρτης της χώρας, ανάλογα με τη ζώνη επικινδυνότητας: Με κίτρινο χρώμα είναι οι περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο “Επιτήρησης” και με κόκκινο αυτές που θεωρούνται “Αυξημένου Κινδύνου:

Τα μέτρα που θα ισχύουν για κάθε περιοχή

Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 5 το πρωί εφαρμόζονται σε όλη την επικράτεια (εξαιρούνται λόγοι εργασίας και υγείας), αποτελώντας το βασικό κοινό σημείο των δύο ζωνών. Από εκεί και πέρα, το κλείσιμο της εστίασης, η αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων είναι μερικά από τα μέτρα που τίθενται σε ισχύει για τις “κόκκινες” περιοχές.

Σε καθεστώς lockdown Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Παράλληλα, σε ρυθμούς… Άνοιξης επιστρέφουν από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες που είδαν τα κρούσματα του κορονοϊού να εκτοξεύονται το προηγούμενο διάστημα, με την κατάσταση στη συμπρωτεύουσα μάλιστα να είναι ανησυχητική και ως προς τις διασωληνώσεις.

Μεταξύ των μέτρων που τίθενται από σήμερα σε ισχύ, κυρίαρχο, αλλά και κοινό με αυτό του πρώτου κύματος είναι η μετακίνηση των πολιτών με χρήση SMS. Συγκεκριμένα, οι όσοι θέλουν να μετακινηθούν θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033, για έξι διαφορετικές ενότητες μετακινήσεων.

Παράλληλα, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί απαγορεύονται οι μετακινήσεις, με εξαίρεση μόνο αυτές που θα γίνονται για λόγους εργασίας, υγείας, ή για ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο. Επίσης, απαγορεύονται εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία, ενώ κλειστό θα είναι και στις δύο περιοχές το λιανεμπόριο, αλλά και οι Εκκλησίες και στις δυο περιοχές. Τέλος, κλειστά θα είναι τα λύκεια και τα ΑΕΙ, στα οποία πλέον εφαρμόζεται η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Πολιτική Προστασία:

Ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία, καθώς και τα σχολεία. Τονίζεται ότι είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση σε όλα τα λύκεια, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Στις δύο αυτές περιοχές εφαρμόζεται 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05.00-21.00 και 21.00-05.00). Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.

Συγκεκριμένα:

Για το διάστημα 05.00-21.00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]

5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS – Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6].

Σημειώνεται επίσης ότι η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών. Αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού.

Επιπλέον:

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.

Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Πώς δηλώνετε σωστά με SMS τις μετακινήσεις σας

Ο πολίτης πρέπει να δηλώνει:

  • το ονοματεπώνυμο του,
  • τη Διεύθυνση κατοικίας του
  • τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Μετά την επιτυχή αποστολή ενός SMS στο 13033 ακολουθεί η απάντηση: “Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας”.

Σε περίπτωση ελέγχου στο δρόμο από τις κρατικές Αρχές επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Όπως τονίζεται από τον σχετικό οδηγό της Πολιτικής Προστασίας “σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου”.

Το SMS στο 13033 είναι δωρεάν και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα