Μαγιορκίνης: “Μάσκες και σταδιακό άνοιγμα των σχολείων”

Μαγιορκίνης: “Μάσκες και σταδιακό άνοιγμα των σχολείων”
Μαθήματα σε καιρό κορονοϊού Eurokinissi

"Υπάρχει περίπτωση η μετάλλαξη του κορονοϊού που δίνει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα να έχει λιγότερα συμπτώματα" δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ενώ επεσήμανε ότι "μοντέλο τύπου Πόρου μπορούμε να δούμε και σε αστικά κέντρα".

Για τη πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, τα απαραίτητα μέτρα κατά του ιού, καθώς και για τις προτάσεις του για τα σχολεία ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό.

Όσον αφορά την σημερινή μεταδοτικότητα του ιού, καθώς και τις νέες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην Μαλαισία, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία, αλλά την ίδια στιγμή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ιός να γίνεται πιο μεταδοτικός, αλλά συγχρόνως λιγότερο παθογόνος.

“Προς το παρόν δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ούτε για την αυξημένη μεταδοτικότητα ούτε για κάποιο άλλο προφίλ. Βέβαια έχει επικρατήσει και στην Ευρώπη, δεν είναι μόνο στη Μαλαισία. Αυτό μας δημιουργεί μια ένδειξη ότι πιθανώς όντως να είναι πιο μεταδοτικός αλλά θα πρέπει να επισημάνω ότι συνήθως οι ιοί που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα ρίχνουν και την παθογένεια. Το λογικό είναι να περιμένουμε ο συγκεκριμένος ιός να είναι περισσότερο μεταδοτικός επειδή πολλαπλασιάζεται περισσότερο στο ανώτερο αναπνευστικό και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να δημιουργήσει πνευμονία. Συνήθως οι ιοί που έχουν αυξημένη παθογένεια, έχουν και μειωμένη μεταδοτικότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο πιο βαθιά πηγαίνει στον πνεύμονα ένας ιός, τόσο λιγότερο μεταδοτικός είναι και τόσο περισσότερο παθογόνος. Αυτό το έχουμε δει και στη γρίπη, την γρίπτη των πτηνών αλλά και σε άλλους ιούς” δήλωσε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια, ο λοιμωξιολόγος αναφερόμενος στα μέτρα προστασίας και στην αυστηροποίηση αυτών, τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση των κρουσμάτων και πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 μέρες για να φανεί το αποτέλεσμά τους.

“Θα περιμένουμε γύρω στις 10 μέρες να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων, στοχεύουν σε αυτό που έχουμε δει, στις εστίες υπερμετάδοσης που καταγράφηκαν τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου και θεωρώ ότι θα έχουν αποτελεσματικότητα.  Θεωρώ σχετικά απίθανο να μην δούμε συρρίκνωση της επιδημίας μέχρι τέλος Αυγούστου.” επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

Και πρόσθεσε: “Τοπικά lockdown σε μεγάλα αστικά κέντρα θεωρώ απίθανο να συμβούν. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει lockdown, έχουμε δει περιορισμό στα καταστήματα εστίασης και  γενικευμένη χρήση μάσκας. Αυτό θα μπορούσαμε να το δούμε, αν ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων δεν πέφτει και υπάρχει  αυξημένη μετάδοση στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα”. 

Για τα “ορφανά” κρούσματα, τόνισε: “Τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων.  Ορφανά δεν είναι αυτά που σταδιακά συνδέονται με κάποιο άλλο κρούσμα αλλά αυτοί που εμφανίζονται από μόνοι τους για να κάνουν το τεστ.  Αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί κάτι που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πλήρη έλεγχο και πλήρη κατανόηση των αλυσίδων μετάδοσης”.

Για την περίπτωση της 17χρονης χωρίς υποκείμενα νοσήματα, που βρίσκεται διασωληνωμένη, ο καθηγητής επεσήμανε: “Αυτό κατά πάσα πιθανότητα έχει να κάνει με το γενετικό υπόβαθρο του καθενός.

Όσον αφορά τις προτάσεις του για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε την πρότασή του για χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 και 19 ετών, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν “αργά και σταθερά βήματα προς την πλήρη κανονικότητα”.

“Η προσωπική μου άποψη είναι ότι με αυτή την επιδημική κατάσταση θα πρέπει να πάμε σταδιακά. Ενώ θέλουμε να γυρίσουμε όλοι στην πλήρη κανονικότητα, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να βιαστούμε.  Να ξεκινήσουν κανονικά τα σχολεία, να χρησιμοποιούσουν όλοι μάσκες  και ίσως θα έπρεπε τις πρώτες εβδομάδες, μέχρι να δούμε ότι η επιδημία καταλαγιάζει, να πάμε εκ περιτροπής και σιγά σιγά να πάμε σε μια πλήρη κανονικότητα” κατέληξε.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα