Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια: Ξέσπασε και τέταρτη εστία - Αναζητείται ο εμπρηστής

Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Εύβοια,στην περιοχή Αυλωνάρι Αλιβερίου.
Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Εύβοια,στην περιοχή Αυλωνάρι Αλιβερίου. EUROKINISSI

Ανενόχλητος συνεχίζει ο εμπρηστής που έχει προκαλέσει τρόμο στην Εύβοια από τα μεσάνυχτα και μετά. Μετά την σύλληψη του 64χρονου στα Μανίκια, άγνωστος δράστης ή δράστες βάζουν διαρκώς νέες φωτιές στην περιοχή. Τέταρτη εστία ξέσπασε στις 4 το απόγευμα στην περιοχή Τραχήλι κάτω από τα Μανίκα και κοντά στον οικισμό. Δύσκολη η κατάσταση και στο χωριό του Γαβαλά.

Αντιμέτωποι με εμπρηστή ή εμπρηστές βρίσκονται οι κάτοικοι της Εύβοιας στην περιοχή μεταξύ Κύμης και Αλιβερίου, αφού στις 4 το απόγευμα ξέσπασε και νέο πύρινο μέτωπο, το τέταρτο στη σειρά, αυτή την φορά στο Τραχήλι, κοντά στον οικισμό και λίγο κάτω από τα Μανίκια που ξέσπασε χθες το μεσημέρι.

Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Εύβοια,στην περιοχή Αυλωνάρι Αλιβερίου.
Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Εύβοια,στην περιοχή Αυλωνάρι Αλιβερίου. EUROKINISSI

Πλέον πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα ο εντοπισμός και η ακινητοποίηση του δράστη ή των δραστών πριν εκτεθούν σε περαιτέρω κίνδυνο ζωές και περιουσίες στην περιοχή, αφού με το που πάει η Πυροσβεστική να οριοθετήσει ένα μέτωπο κατευθείαν της δημιουργούν νέο.

Την ίδια ώρα μάχη με τις φλόγες δίνουν οι ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην Εύβοια στον Γαβαλά.

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια: Ξέσπασε και τέταρτη εστία - Αναζητείται ο εμπρηστής

Μέσα στο χωριό του Γαβαλά αναπτύσσονται οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να μπορέσουν να αναχαιτίσουν την απειλητική πορεία της πυρκαγιάς. Η φωτιά έχει πλησιάσει το χωριό, ωστόσο άμεσα δεν απειλείται λόγω του τρόπου που έχουν αναπτυχθεί οι δυνάμεις. Με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν και τυχόν νέες απειλές.

Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Εύβοια,στην περιοχή Αυλωνάρι Αλιβερίου
Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Εύβοια,στην περιοχή Αυλωνάρι Αλιβερίου EUROKINISSI

Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη χθες, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, ένας 64χρονος Έλληνας, ως υπαίτιος πρόκλησης της αγροτοδασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Μανίκια Εύβοιας, η οποία εκδηλώθηκε χθες, στις 14:15, το μεσημέρι.

Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του. Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας. Καθώς ήταν ημέρα για την οποία υπήρχε προειδοποίηση υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς με σαφείς προειδοποιήσεις και απαγορεύσεις για θερμές εργασίες εν υπαίθρω, θα κρίνει ο Εισαγγελέας αν θα αποδοθεί κατηγορία για εμπρησμό από αμέλεια ή πρόθεση.

Ο 64χρονος συνελήφθη αργά το βράδυ πριν ξεσπάσουν οι άλλες δύο εστίες τα μεσάνυχτα σε εκ διαμέτρου αντίθετες αποστάσεις για αυτό και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ή των εμπρηστών που φαίνεται εκμεταλλεύτηκαν αυτή την συγκυρία και προκάλεσαν δύο νέες εστίες σε εκ διαμέτρου αντίθετες αποστάσεις για να το πράξουν αυτό ξανά στις 4 το απόγευμα στο Τραχήλι.

Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Εύβοια,στην περιοχή Αυλωνάρι Αλιβερίου, Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019
Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Εύβοια,στην περιοχή Αυλωνάρι Αλιβερίου, Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019 EUROKINISSI

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται στην περιοχή της Εύβοιας και παραμένει προς διερεύνηση αυτών των ξεκάθαρων εμπρησμών.

Οι άνεμοι δυστυχώς τα ξημερώματα εντάθηκαν και πάλι με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει και πάλι ανεξέλεγκτη. Χθες το απόγευμα μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου Ευβοίας και μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο στο κοντινό χωριό της Σέτας, με ενέργειες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε τα ξημερώματα, έγινε εκ νέου εισήγηση για την προληπτική εκκένωση ακόμη τεσσάρων χωριών και συγκεκριμένα, του Νεοχωρίου, της Δάφνης, του Γαβαλά και του Λοφίσκου που ολοκληρώθηκαν με την μεταφορά κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

Οι εικόνες που επικρατούσαν τα ξημερώματα ήταν δραματικές με τους κατοίκους να σπεύδουν να απομακρυνθούν. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές κανένα σπίτι.

Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Εύβοια,στην περιοχή Αυλωνάρι Αλιβερίου.
Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Εύβοια,στην περιοχή Αυλωνάρι Αλιβερίου. EUROKINISSI

Νωρίς το πρωί η ένταση των ανέμων έπεσε αισθητά στη συνέχεια όμως δυνάμωσαν και πάλι οι άνεμοι και κατ’ επέκταση και το καταστροφικό έργο του πιο δύσκολου πύρινου μετώπου στον Γαβαλά. Το αρχικό μέτωπο στα Μανίκια έχει οριοθετηθεί και τα άλλα τρία μέτωπα παραμένουν σε εξέλιξη με το τελευταίο όπως προαναφέρθηκε να έχει ξεσπάσει έξω από το Τραχήλι.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και στις τέσσερις πυρκαγιές συνολικά επιχειρούν 331 πυροσβέστες με 101 οχήματα.

Πιο συγκεκριμένα επιχειρούν: 195 πυροσβέστες, με 85 υδροφόρα οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, με 104 πυροσβέστες, 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία.

Από αέρος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιχειρούν εκ περιτροπής συνολικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.

Σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά, Πυροσβεστική
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για άμεση χαρτογράφηση των πυρόπληκτων περιοχών στην Εύβοια

Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια-Έξω από το χωριό του Γαβαλά η φωτιά

SHARE: