Μαρτυρία για την τραγωδία ανοιχτά της Λέσβου: ‘Μας οδήγησαν στο θάνατο’

Μαρτυρία για την τραγωδία ανοιχτά της Λέσβου: ‘Μας οδήγησαν στο θάνατο’

Ο Ali Younis, ένας από τους διασωθέντες του σκάφους που αναποδογύρισε και προκάλεσε το θάνατο μια πεντάχρονης από τη Συρία μιλάει και δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το "σκάφος του θανάτου". Έρευνες για να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι

Μια ακόμη τραγωδία προστίθεται από το πρωί του Σαββάτου στο Αιγαίο, έπειτα από το θάνατο ενός πεντάχρονου κοριτσιού από τη Συρία. Το κορίτσι μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά του επέβαιναν σε φουσκωτό που αναποδογύρισε, εγκλωβίζοντάς τες και προκαλώντας τελικά το θάνατο του μικρού παιδιού. Η ΕΡΑ Αιγαίου μετέδωσε δηλώσεις ενός εκ των διασωθέντων, που περιγράφει πως έγιναν τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο το μικρό κορίτσι.

Όπως αναφέρει η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ σήμερα τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Πεταλιδίου σημειώθηκε ναυάγιο μικρού πλαστικού αλιευτικού σκάφους στο οποίο μετέβαιναν πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες όλα ξεκίνησαν όταν τελείωσαν τα καύσιμα και οι επιβαίνοντας προσπάθησαν να βρουν ντεπόζιτο με πετρέλαιο σε κάποιο σημείο στο εσωτερικό του σκάφους. Τότε το σκάφος άρχισε να βάζει νερά και μετά από λίγο αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στη μικρή πλωριά καμπίνα δύο γυναίκες και ένα μικρό παιδί.

“Ξαφνικά η μηχανή σταμάτησε και είδαμε πως έχει τελειώσει το καύσιμο. Προσπαθήσαμε να βρούμε ένα ντεπόζιτο που υπήρχε κρυμμένο στο σκάφος. Έμπαιναν πολλά νερά και προσπαθούσαμε να τα βγάλουμε αλλά δεν μπορέσαμε. Όταν βρήκαμε το δοχείο ήταν αργά και είχαμε βάλει τόσα νερά που το σκάφος αναποδογύρισε” είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ένας από τους διασωθέντες ο Ali Younis.

Ο ίδιος συνεχίζοντας είπε: “Μια γιατρός από τη Συρία ήταν μέσα στη μικρή καμπίνα με τη μητέρα της και το παιδί της που ήταν βρέφος. Τους είπαμε να βγουν αλλά δεν το έκαναν γιατί φοβόντουσαν. Έμειναν μέσα εγκλωβισμένες μόλις αναποδογύρισε η βάρκα. Βρεθήκαμε όλοι στο νερό χωρίς τηλέφωνα και με όλα μας τα πράγματα να έχουν χαθεί. Δύο από εμάς προσπάθησαν να κολυμπήσουν για να φέρουν βοήθεια. Τελικά βρήκαν έναν από αυτούς και μετά ήρθε το σκάφος του λιμενικού και μας έσωσε. Μείναμε έξι ώρες μέσα στο νερό και ευχαριστούμε τους ανθρώπους που μας έσωσαν. Πληρώσαμε 2800 δολάρια ο καθένας για μας δώσουν ένα πιο ασφαλές σκάφος και όχι μια φουσκωτή βάρκα. Μας οδήγησαν όμως στο θάνατο με ένα σκάφος που δεν είχε ούτε καύσιμο και βούλιαξε αμέσως”.

Άκαρπες οι έρευνες των αρχών για τους αγνοούμενους

Άκαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου για τον εντοπισμό αγνοουμένων, μετά τη βύθιση σκάφους που μετέφερε μετανάστες και είχε ως αποτέλεσμα ένα 5χρονο κορίτσι να χάσει τη ζωή του και ένα ακόμα άτομο να μεταφερθεί με υποθερμία στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Το λιμενικό σώμα κατάφερε να διασώσει συνολικά 12 άτομα μεταξύ των οποίων και τον ενήλικα μετανάστη που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων μεταναστών, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 26 άτομα. Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ και έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί κάποιος από τους 13 αγνοούμενους.

Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει που θα μεταφερθούν οι 200 περίπου μετανάστες που διεσώθησαν σήμερα σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου από σκάφος της frontex. Δεν αποκλείεται να μεταφερθούν σε κάποιο λιμάνι της Ιταλίας. Σημειώνεται ότι ένας από τους μετανάστες που έχρηζε νοσοκομειακής περίθαλψης μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Πηγή: ΑΠΕ, ΕΡΑ Αιγαίου, Lesvosnews

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα