Μάτι: Με εμπόδια ξεκινά η δίκη για τη φονική φωτιά

Μάτι: Με εμπόδια ξεκινά η δίκη για τη φονική φωτιά
Φωτιά στο Μάτι Eurokinissi

Με 21 άτομα, στην πλειονότητά τους αξιωματούχοι, να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου για πλημμεληματικές πράξεις, αρχίζει σήμερα η δίκη για την φωτιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς.

Τεσσεράμισι χρόνια μετά τον τραγικό Ιούλιο του 2018, που η Ανατολική Αττική μετατράπηκε σε πύρινο μέτωπο, φτάνοντας από την Πεντέλη έως το Μάτι και αφήνοντας πίσω της 104 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ξεκινά η δίκη σε βάρος των 21 κατηγορούμενων, στην πλειοψηφία τους αξιωματούχων, στους οποίους έχουν αποδοθεί ποινικές ευθύνες.

Η ακροαματική διαδικασία ωστόσο, φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων, ιδίως τεχνικών δυσκολιών. Η δικαστική αίθουσα, στην οποία πρόκειται να ξεκινήσει η δίκη, είναι ακατάλληλη, καθώς δεν επαρκεί σε χωρητικότητα για μία τόσο μεγάλη διαδικασία. Οι 21 κατηγορούμενοι, που θα συνοδεύονται από διπλάσιους σε αριθμό δικηγόρους, μαζί με τους 213 μάρτυρες που έχουν κλητευθεί και του δικηγόρους πολιτικής αγωγής, δεν πρόκειται να χωρέσουν μέσα στην αίθουσα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ενώ το αρχικό πλάνο – να μεταφερθεί η δίκη στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, που είναι και η μεγαλύτερη αίθουσα στην Αθήνα – τελικά εγκαταλείφθηκε. Κι αυτό γιατί στην ίδια αίθουσα διεξάγονται και άλλες σημαντικές δίκες, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, και υπήρξε από τους αρμόδιους φόβος παραγραφής. Έτσι, προτιμήθηκε η λύση της Ευελπίδων και συγκεκριμένα του κτιρίου 9, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μίας τόσο πολυπληθούς και σημαντικής υπόθεσης. Πάντως, δεν αποκλείεται μετά την πρώτη διακοπή της διαδικασίας, η δίκη να μεταφερθεί σε κάποια μεγαλύτερη αίθουσα της Ευελπίδων, εφόσον είναι διαθέσιμη.

Κι όλα αυτά ενώ ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την παραγραφή των αδικημάτων, αφού στο σύνολό τους πρόκειται για πλημμελήματα. Η διαβίβαση της δικογραφίας από τον ανακριτή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, μιας και ζητούσε την μεταβολή των κατηγοριών σε κακουργήματα, τελικά δεν ευόδωσε, ενώ παράλληλα χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την έναρξη της δίκης.

Τα κακουργήματα

Το ζήτημα της ύπαρξης κακουργηματικών ευθυνών πάντως, απασχόλησε μέχρι τελευταία στιγμή την τακτική Δικαιοσύνη. Τη διαφωνία ήρε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε επί του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Το αρμόδιο συμβούλιο αποφάσισε ότι οι 21 κατηγορούμενοι, στην πλειοψηφία τους στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών, θα πρέπει να δικαστούν για πλημμεληματικές πράξεις και συγκεκριμένα κατά περίσταση για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Έτσι, απορρίφθηκε η κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που είχε καταλήξει ότι πρέπει να συνεχιστεί η ανάκριση προκειμένου να ερευνηθούν κακουργήματα αναφορικά με πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και συγκεκριμένα το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που έχουν παραπεμφθεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, καθώς και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών. Παράλληλα, στο εδώλιο θα καθίσει και ο ηλικιωμένος άνδρας ο οποίος φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά, κατακαίγοντας δάσος και περιουσίες και οδηγώντας στο θάνατο περισσότερους από 100 συμπολίτες μας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα