Μεγάλη πτώση στην επιβατική κίνηση και τον Ιούλιο στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Μεγάλη πτώση στην επιβατική κίνηση και τον Ιούλιο στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος
Ελευθέριος Βενιζέλος Eurokinissi

Η κίνηση στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" είναι μειωμένη κατά 70% φέτος τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Πόσοι ήταν οι ταξιδιώτες.

Ακόμα ένα μήνα, τον πέμπτο κατά σειρά μεγάλων απωλειών στην επιβατική κίνηση κατέγραψε το Αεροδρόμιο “Ελ.Βενιζέλος” της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στατιστικά που δημοσιεύθηκαν κατά τον μήνα Ιούλιο η συνολική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Πιο συγκεκριμένα από το αεροδρόμιο πέρασαν 893 χιλιάδες επιβάτες έναντι 2,98 εκατομμυρίων επιβατών πέρυσι τον Ιούλιο. Ωστόσο θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η πτώση τείνει να μικραίνει μήνα με το μήνα. Από το -98,8% του Απριλίου και το -96,3% του Μαΐου φτάσαμε στο -70% με τον δρόμο της ανάκαμψης της κίνησης να είναι ακόμα μεγάλος.

Το σύνολο της μείωσης αποδίδεται στην πανδημία του κορονοϊού. Μήνα με το μήνα επιβεβαιώνονται όσοι έλεγαν ότι η επιστροφή της κίνησης στα επίπεδα του 2019 δεν θα είναι υπόθεση μηνών αλλά ετών. Μάλιστα με το δεύτερο κύμα του ιού να είναι προ των πυλών θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και το πόσο επηρεάζει τη συμπεριφορά των επιβατών.

Επιστρέφοντας στην ανάλυση των στατιστικών του Ιουλίου βλέπουμε την κίνηση εξωτερικού να παίρνει κεφάλι για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες με 492 χιλιάδες επιβάτες έναντι 400 χιλιάδων στο εσωτερικό. Ωστόσο οι επιβάτες εσωτερικού παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα με -56,3% (915 χιλιάδες το 2019) έναντι -76,1% με εκείνους του εξωτερικού (2 εκατομμύρια το 2019).

Συνολικά κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 4,8 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 66,3% σε σχέση με το 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουλίου. Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 69%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 61%.

Σύμφωνα με παράγοντες των αερομεταφορών, το αεροδρόμιο της Αθήνας ουσιαστικά ακολουθεί την ίδια καμπύλη με άλλα αντίστοιχου μεγέθους αεροδρόμια της Ευρώπης, πράγμα που δείχνει την παγκοσμιοποιημένη εικόνα του covid-19 στα αεροπορικά ταξίδια. Εκεί που εστιάζεται πλέον η προσπάθεια είναι στο επίπεδο της ασφάλειας τόσο κατά τη διαμονή των επιβατών στα αεροδρόμια, όσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προκειμένου να βελτιώνεται η συνολική εμπειρία που ομολογουμένως είναι πρωτόγνωρη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα