Θεσσαλονίκη: Nοτιοαφρικανική μετάλλαξη στη Μητρόπολη Νεαπόλεως – Εκτάκτως Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας

Θεσσαλονίκη: Nοτιοαφρικανική μετάλλαξη στη Μητρόπολη Νεαπόλεως – Εκτάκτως Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας
Νίκος Χαρδαλιάς MotionTeam

Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Νίκος Χαρδαλιάς και Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ανιχνεύθηκε στέλεχος της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού σε Διάκο της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Στη Θεσσαλονίκη μετέβη εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατόπιν ανίχνευσης στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το voria.gr, πρόκειται για κρούσμα σε Διάκο της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ενώ διερευνάται αν υπάρχουν περισσότερα.

Η μετάβαση του υφυπουργού και του προέδρου του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Η μετάλλαξη 501Y.V2, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, έχει καταστεί κυρίαρχη στην περιοχή και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική και στις γειτνιάζουσες χώρες. Επισήμως η επικίνδυνη μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στη Μποτσουάνα, τη Γκάνα, την Κένυα, την περιοχή Μαγιότ της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό, τη Ζάμπια και σε 24 χώρες εκτός Αφρικής, ωστόσο λόγω των ελλείψεων στις εργαστηριακές υποδομές εικάζεται ότι η μετάλλαξη έχει μεταδοθεί στις περισσότερες χώρες της ηπείρου.

Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη πιο επικίνδυνη από τη βρετανική

Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από την πολύ μεταδοτική βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού, είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ο βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «πολύ σημαντικό πρόβλημα».

Αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό πρόβλημα και αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από τη νέα παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου», είχε δηλώσει ο βρετανός υπουργός.

«Σύμφωνα με έναν από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης, ο λόγος που ο Ματ Χάνκοκ είναι ‘απίστευτα ανήσυχος’ για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή της Covid-19 είναι ότι δεν είναι τόσο σίγουροι ότι τα εμβόλια θα είναι τόσο αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή της όσο είναι για την παραλλαγή που εμφανίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Πέστον.

ΠΟΥ: Πιο ανθεκτική και πιο μεταδοτική η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής

Τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής κρούει ομάδα ερευνητών από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ σε δυο επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο biorxiv, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ακόμη πιο μεταδοτική από εκείνη της Βρετανίας, ενώ αποδεικνύεται ακόμη πιο ανθεκτική στα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα της μελέτης που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη χαρακτηρίζεται από αλλαγές στην πρωτεΐνη του ιού που του επιτρέπει να προσκολλάται καλύτερα στα κύτταρα ακόμη και σε σχέση με την βρετανική μετάλλαξη, γεγονός που τον καθιστά πιο μεταδοτικό.

Σε εργαστηριακές εξετάσεις με αίμα από ασθενείς Covid 19 που ανάρρωσαν, διαπιστώθηκε ότι τα αντισώματα που είχαν αναπτύξει δεν μπορούσαν σε πολλές των περιπτώσεων να εμποδίσουν την εκ νέου μόλυνση των κυττάρων με την παραλλαγή του ιού της Νοτίου Αφρικής.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο από την κείμενη και ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη παραλλαγή του ιού Sars-CoV-2. Επιπλέον, οι θεραπείες αντισωμάτων και τα εμβόλια θα μπορούσαν να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους έναντι αυτού του τύπου παθογόνου γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσεί σε ένα νέο δεύτερο κύμα πανδημίας με την συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Ωστόσο, μετά από έναν εμβολιασμό, υπάρχουν σημαντικά περισσότερα αντισώματα στο αίμα από ό, τι σε άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο και άλλοι επιστήμονες ζητούν έρευνες σε εμβολιασμένα άτομα προκειμένου να υπάρξει σαφήνεια.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Η Johnson & Johnson έχει ανακοινώσει ότι το μονοδοσικό εμβόλιό της έχει αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19 66% σε γενική κλίμακα και 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις ηπείρους.

Το εμβόλιο αποστέλλει γενετικές οδηγίες στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού ώστε να δημιουργήσουν μία ειδική πρωτεΐνη του κορονοϊού, η οποία επιτρέπει την διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τρόπο ώστε να δώσει την κατάλληλη απόκριση στον πραγματικό ιό.

Στις κλινικές δοκιμές επί 44.000 εθελοντών, το επίπεδο προστασίας από την Covid-19 κατά μέτριας ή σοβαρής μορφής της νόσου ήταν 66% στην Λατινική Αμερική και μόνο 57% στην Νότια Αφρική, όπου βρίσκεται σε κυκλοφορία ένα ανησυχητικό στέλεχος του ιού.

Αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το εμβόλιο της Pfizer

Αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής είναι το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ο εταιρείες, μελέτες του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξαν ότι το εμβόλιο καλύπτει το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μελετών δεν έχουν συμπεριλάβει όλο το φάσμα των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί στην αφρικανική χώρα.

Στη δήλωσή τους, οι εταιρείες επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους “στον πραγματικό κόσμο”, συμπεριλαμβανομένων ενάντια σε νέα στελέχη.

Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά επαρκές, το εμβόλιο έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Η Moderna ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη βελτιστοποίηση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού ώστε να παρέχει προστασία και από την πρόσφατη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.

Οι ερευνητές της εταιρείας ανέφεραν ότι το εμβόλιο που έχει αναπτύξει και διανέμει επί του παρόντος η Moderna φαίνεται να παρέχει προστασία από τα δύο πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ωστόσο δείχνει να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα