Μέτρα για τα… πανηγύρια: Γουδή και Αλίαρτος φέρνουν σκέψεις για απαγόρευση

Μέτρα για τα… πανηγύρια: Γουδή και Αλίαρτος φέρνουν σκέψεις για απαγόρευση

Ανησυχία για τον συνωστσιμό στα πανηγύρια εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Πάνω από 2.000 άτομα μαζεύτηκαν στου Γουδή, συνωστισμός και στον Αλίαρτο.

Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι και πανηγύρια εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, συνεπώς πολύς κόσμος μπερδεμένος αυξάνει τον κίνδυνο υπερμετάδοσης.

Σημειώνεται οτι το σαββατοκύριακο στήθηκε γλέντι με ζωντανή μουσική και 2.000 άτομα στο Άλσος του Ελληνικού Στρατού στου Γουδή, ενώ συνωστισμός υπήρξε και σε γλέντι που διοργάνωσε αθλητικός σύλλογος στον Αλίαρτο χωρίς καμία απόσταση ασφαλείας, ενώ παρόντες ήταν και τοπικοί άρχοντες.

Έστω αν υπάρχει ένα κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες κρούσματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Βατόπουλος, “ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά” και πρόσθεσε πως τέτοιου είδους συγκεντρώσεις μπορεί να αποτελέσουν βόμβα μετάδοσης του ιού. Έθεσε μάλιστα θέμα απαγόρευσης.

Για το αν μεταδίδεται με τον αέρα  ο κ. Βατόπουλος σχολίασε πως είναι μια επιστημονική συζήτηση που γίνεται για το πόσο μακριά πάνε τα σταγονίδια με που φέρνουν τον ιό τον αέρα και πως εξαρτάται και από τις συνθήκες, φέροντας ως παράδειγμα τον ανεμιστήρα που μπορεί να τα στείλει πολύ μακριά.

Αναφορικά με τη μάσκα είπε οτι “μπορεί να μην είναι αρεστή αλλά αυτή είναι η κατάσταση και αυτό πρέπει να κάνουμε” και αναφέρθηκε στη Σερβία, που ήταν μια χώρα χωρίς πολλά κρούσματα και μέσα σε 2-3 μέρες έχουν τεράστιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε χώρα.

Για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορονοϊού επεσήμανε πως δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει και πως όσο καλύτερα συμπεριφερόμαστε τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα αυτή. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα