Μετράει τις πληγές της η Μόρια-Δεν έχει εντοπιστεί ακόμα δεύτερη σορός

Μετράει τις πληγές της η Μόρια-Δεν έχει εντοπιστεί ακόμα δεύτερη σορός
Πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια της Λέβου το απόγευμα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου 2019. (EUROKINISSI/STONISI.GR) Eurokinissi

Δυστυχώς οι φόβοι των τελευταίων ετών για την Μόρια έγιναν πραγματικότητα - Μία γυναίκα απανθρακώθηκε από την φωτιά και δυστυχώς υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται για μάνα με το παιδί της, το οποίο ακόμα δεν έχει εντοπιστεί - 17 τραυματίες με ελαφρά τραύματα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Δυστυχώς η τραγωδία που εκτυλίχθηκε χθες στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) Μόριας στη Λέσβο, πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς από την νεκροψία-νεκροτομή στην απανθρακωμένη σορό που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του νησιού προέκυψε πως είναι γυναίκα και εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι πρόκειται για μάνα με το παιδί της, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής οι Αρχές να έχουν καταφέρει να εντοπίσουν δεύτερη σορό.

Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο από αργά το βράδυ μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούσαν με την βοήθεια της Αστυνομίας, ενώ παράλληλα δέχονταν επιθέσεις από τους εξεγερμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα επεισόδια έχουν κοπάσει από τα μεσάνυχτα, ωστόσο παραμένει έκρυθμη η κατάσταση. Όπως ενημερώνει η αστυνομία, οι εξεγερμένοι είχαν συγκεντρωθεί τη νύχτα έξω από το κοντέινερ απ’ όπου αρχικά ξέσπασε η φωτιά, μην επιτρέποντας στους αστυνομικούς να πλησιάσουν ώστε να ανασύρουν και την δεύτερη σορό. Πλέον, παρότι έχουν προσεγγίσει τον χώρο, ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η δεύτερη σορός και οι έρευνες συνεχίζονται.

lesvospost.com

 

Από την φωτιά καταστράφηκαν 8 κοντέινερς και αναμένεται να σταθεροποιηθεί εντελώς η κατάσταση για να μπορέσει να εισέλθει κλιμάκιο της Πυροσβεστικής να ελέγξει για τυχόν μικροεστίες και να ξεκινήσει η έρευνα του Ανακριτικού για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε.

Πρόσθετα, από το ΚΥΤ Μόριας έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης 17 άτομα, 9 άντρες, 6 γυναίκες και δύο παιδάκια, όλοι τους με ελαφρά τραύματα, για τα οποία τους παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες.

Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές χθες, η πρώτη σε χορτολιβαδική έκταση στις 16:45, σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, πιθανόν ως αντιπερισπασμός, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που χρειάστηκαν τη συνδρομή ακόμη και εναέριων μέσων και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας προσπάθησαν επί ώρες οι Αρχές να περιορίσουν και παραμένει άγνωστο αν ξέσπασε από ατύχημα κατά τη διάρκεια μαγειρέματος στο κοντέινερ από την άτυχη γυναίκα, ή αν πρόκειται για δόλια ενέργεια, κάτι που θα διαπιστωθεί από την έρευνα.

Μία γυναίκα και ένα παιδί είναι τα θύματα της τραγωδίας στον καταυλισμό στη Μόρια ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Βεβαίως, εξετάζονται και καταγγελίες που αναφέρουν ότι ενδεχομένως την φωτιά την έβαλαν μετανάστες με σκοπό να αποτρέψουν την απομάκρυνση μεμονωμένων ατόμων από τα κοντέινερς και την τοποθέτηση σε αυτά, οικογενειών.

Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις αναχώρησαν το απόγευμα και έφτασαν στο νησί και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για την αντιμετώπιση των εντάσεων. Ε

νδεικτικό της κρίσης είναι ότι στο σημείο μετέβηκαν άμεσα ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με όλους τους επικεφαλής των Αρχών, όπως και σήμερα το πρωί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συνέντευξη τύπου από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την άλλη πλευρά, πολλοί είναι οι μετανάστες, κυρίως οικογένειες, που έτρεξαν να απομακρυνθούν από την δομή καθώς δεν συμμετείχαν στα επεισόδια.

Υπενθυμίζεται ότι στην Μόρια διαβιούν περίπου 12.000 άνθρωποι όταν οι συνθήκες της δομής ήταν μόλις για 3.000. Τα επεισόδια και οι εντάσεις είναι συχνό φαινόμενο στην συγκεκριμένη δομή, ενώ κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η μεταφορά με προτεραιότητα των οικογενειών σε δομές της ενδοχώρας προς ανακούφιση των νησιών, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος βεβαίως.

Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει και στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν χειμωνιάσει εντελώς ο καιρός.

Προτεραιότητα αυτή την στιγμή όμως είναι να αποκατασταθεί η τάξη εντελώς στην Μόρια, να αποκατασταθούν οι φθορές στην δομή και να εντοπιστούν οι λόγοι και οι πρωταγωνιστές των χθεσινών γεγονότων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα