Μίκης Θεοδωράκης: Εδώ που μας φτάσανε, χρειάζεται επανάσταση

Μίκης Θεοδωράκης: Εδώ που μας φτάσανε, χρειάζεται επανάσταση

Ο μουσικοσυνθέτης βρέθηκε στα Χανιά, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης και αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες που περνά η Ελλάδα, τονίζοντας πως λυπάται που δεν μπορεί να περπατήσει και να πάρει το καλάσνικοφ

Τον τίτλο του επίτιμου πολίτη των Χανίων παρέλαβε ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά. Ο κ. Θεοδωράκης, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα όσα συμβαίνουν στη χώρα και αφού επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να είναι αυτάρκης καθώς έχει μεγάλο πλούτο που θέλουν να τον αρπάξουν οι ξένου, τόνισε:

Μίκης Θεοδωράκης: Εδώ που μας φτάσανε, χρειάζεται επανάσταση

"Εδώ που φτάσαμε, εδώ που μας φτάσανε χρειάζεται επανάσταση" ανέφερε και υπό τα χειροκροτήματα του κόσμου που είχε κατακλύσει ασφυκτικά την αίθουσα, συμπλήρωσε πως λυπάται που δεν μπορεί να περπατήσει και να πάρει ένα καλάσνικοφ να κατεβεί στις πλατείες.

Διάκριση από Δήμο και Πανεπιστήμιο Χανίων

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ανάγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ανακηρύσσεται ο Μίκης Θεοδωράκης επίτιμος δημότης των Χανίων και του παρέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης.

Μίκης Θεοδωράκης: Εδώ που μας φτάσανε, χρειάζεται επανάσταση

Επίσης, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης απέδωσε στον Μίκη Θεοδωράκη τη μέγιστη τιμή του Ιδρύματος, παραδίδοντάς του το χρυσό μετάλλιο για το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του και την εθνικά ενωτική στάση του σε όλη την πρόσφατη ιστορία.

Ως έναν από τους κορυφαίους συνθέτες του 20ου αι. παγκοσμίως χαρακτήρισε τον δημιουργό ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, απηύθυνε χαιρετισμό αναφερόμενος στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Κρητικού, λέγοντας:

"Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι απλά ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, αλλά και ένας από τους κορυφαίους συνθέτες του εικοστού αιώνα παγκοσμίως" ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Αρναουτάκης και έκανε λόγο για μια αναγνωρισιμότητα που απλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Μίκης Θεοδωράκης: Εδώ που μας φτάσανε, χρειάζεται επανάσταση

"Τα Χανιά, η Κρήτη είναι ο τόπος του και οι κρητικές του ρίζες ισχυρές. Από αυτήν την Κρητική καταγωγή του καθορίζεται το περήφανο και ασυμβίβαστο στοιχείο της προσωπικότητάς του αλλά και οι παραδοσιακές ρίζες της μουσικής του, αφού η Κρητική μουσική κυλά στο αίμα του" συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Ο συνθέτης διηύθηνε τη μουσική ομάδα Paspartou σε ένα από τα τραγούδια του

Στην διάρκεια της εκδήλωσης η νεανική ομάδα Paspartou απέδωσε γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ εκτός προγράμματος και την ώρα που έφευγε ο Μίκης Θεοδωράκης τον περίμεναν για να του δώσουν ένα δώρα και αυτός ίσως τους έδωσε το μεγαλύτερο που μπορούσε. Τους διεύθυνε σε ένα από τα τραγούδια του.

Μίκης Θεοδωράκης: Εδώ που μας φτάσανε, χρειάζεται επανάσταση

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Θεοδωράκης ξεναγήθηκε στους χώρους τού Παλιού Τελωνείου Χανίων το οποίο ανακατασκευάζεται ως πολιτιστικό κέντρο που θα φέρει το όνομά του.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΑΠΟ FLASHNEWS.GR

 

SHARE:

24Media Network