Μικρή αναβολή εν μέσω αντιδράσεων στις διατάξεις για ΑΔΜΗΕ και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Μικρή αναβολή εν μέσω αντιδράσεων στις διατάξεις για ΑΔΜΗΕ και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Τα ζητήματα που προκαλούν εσωκομματική γκρίνια δεν θα ψηφιστούν μαζί με τα προαπαιτούμενα και τα κόκκινα δάνεια αλλά σε διαφορετικό χρόνο

Την απόφασή της να μην ενσωματώσει στο συζητούμενο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια τις ρυθμίσεις που αφορούν την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ αλλά και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση φοβούμενη πιθανώς περισσότερες αντιδράσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης διέψευσαν τις πληροφορίες περί επικείμενης κατάθεσης τροπολογίας για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας) και τη δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων ξεκαθαρίζοντας ότι τα επίμαχα ζητήματα θα έρθουν στη Βουλή με άλλην νομοθετική πρωτοβουλία. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών εξήγησαν ότι τα δύο θέματα έχουν αφαιρεθεί από την παρούσα λίστα προαπαιτούμενων διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις.

Στη μεν περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, όπως ανέφερε, ο κ. Τσακαλώτος η κυβέρνηση έχει καταθέσει το σχέδιό της όπου υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ και παράλληλα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα ενέργειας. «Το σχέδιο έχει κατατεθεί.

Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει στον δημόσιο χώρο, γίνεται πιο δημόσιος στην αρχή. Αυτή η συμφωνία έχει γίνει» τόνισε. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και οι δανειστές έχουν συμφωνήσει για τη διατήρηση του 51% του φορέα στο Δημόσιο και παραχώρηση του 49% (20% σε εταιρεία δικτύου και 29% μέσω του χρηματιστηρίου).

Όσον αφορά το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγική έκθεση σχετικά τις βασικές αρχές του. Πάντως ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε εκ νέου να κατευνάσει τις αντιδράσεις εντός και εκτός του κόμματός του για τα δύο θέματα καθώς προθυμοποιήθηκε να ενημερώσει τη Βουλή σε άλλη συνεδρίαση για την πρόοδο των σχετικών διαπραγματεύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δημόσιο: Αποσύνδεση βαθμού από μισθό και αλλαγή κλιμακίου ανά διετία

Αυτά είναι τα μέτρα που ξεκλειδώνουν το 1 δισ. ευρώ. Τι θα ισχύσει με δάνεια Α' κατοικίας, μισθολόγιο και φορολογικό

Μητρόπουλος: Οδηγούμεθα σε τραγωδία. Δεν βγαίνει το πρόγραμμα

SHARE: