Μπαζωμένα ρέματα και φωτιές: "Καμπανάκι" από το 2013 για την Εύβοια

Από τις καταστροφές στην Εύβοια. Eurokinissi

Ο Δήμος Χαλκιδέων από το 2013 είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα, καθώς οι κάτοικοι που ζούσαν στις όχθες του ποταμού Λήλαντα είχαν χάσει τις περιουσίες τους και το 2009.

Tα μπαζωμένα ρέματα αλλά και οι κοίτες των ποταμών, αλλάζουν την ροή των υδάτων και έτσι χείμαροι που φουσκώνουν ανεξέλεγκτα, πνίγουν ανθρώπους, καταστρέφουν σπίτια και περιουσίες. Πόσο μάλλον όταν, όπως στην Εύβοια, το φαινόμενο είναι "ακραίο".

Ο Δήμος Χαλκιδέων από το 2013 είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς οι κάτοικοι που ζούσαν στις όχθες του ποταμού Λήλαντα είχαν χάσει τις περιουσίες τους και τη νεροποντή του 2009.

Οι κάτοικοι στην Εύβοια καταγγέλλουν ότι δεν είναι μόνο τα ρέματα, είναι και οι φωτιές που "βοήθησαν" στις πλημμύρες. Οι επιστήμονες αντιπροτείνουν την κατασκευή έργων που θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στο επόμενο έντονο καιρικό φαινόμενο στην περιοχή.

Εκτεθειμένες σε αντίστοιχα φαινόμενα είναι κι' άλλες περιοχές της χώρας, όπως το Πήλιο, η Θάσος και η Δυτική Πελοπόννησος.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων που έζησαν τον εφιάλτη στην Εύβοια. Είδαν τους ανθρώπους τους να χάνονται στα ορμητικά νερά και τις περιουσίες τους να βυθίζονται στη λάσπη. Αυτό που ζητούν τώρα είναι να αποδοθούν οι ευθύνες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Χαλκιδέων, Διρφύων-Μεσσαπίων και Λαγκαδά

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κήρυξε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, τους δήμους που επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, για τους δήμους: Χαλκιδέων (εκτός της κοινότητας Ανθηδόνας) και Διρφύων - Μεσσαπίων (εκτός της κοινότητας Στροπώνων της Δημοτικής Ενότητας Διρφύων και της Κοινότητας Αγίας Σοφίας της Δημοτικής Ενότητας Μεσσαπίων) της Π.Ε. Εύβοιας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Λαγκαδά (εκτός της κοινότητας Αρδαμερίου της Δημοτικής Ενότητας Κορώνειας), της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, αυτό έγινε «για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους) που εκδηλώθηκαν, από 6 έως 9 Αυγούστου 2020».

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζει παράλληλα ότι οι Κοινότητες Ανθηδόνας, Αρδαμερίου, Στροπώνων και Αγίας Σοφίας, που επλήγησαν εκ νέου από έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Οι παραπάνω δήμου θα παραμείνουν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για 6 μήνες.

ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ GOOD NEWS