Νάξος: Διακομματική ερώτηση για την μετονομασία του Γενικού Λυκείου σε “Μανώλης Γλέζος”

Νάξος: Διακομματική ερώτηση για την μετονομασία του Γενικού Λυκείου σε “Μανώλης Γλέζος”
Μανώλης Γλέζος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το Σχολικό Συμβούλιο του Γενικού Λυκείου Νάξου είχε αποφασίσει αρμοδίως -και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία- να εισηγηθεί στο υπουργείο την προσθήκη της προσωνυμίας "Μανώλης Γλέζος" στο όνομα του Λυκείου.

Διακομματική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο Γενικό Λύκειο Νάξου κατέθεσαν 10 βουλευτές από τέσσερα κόμματα του κοινοβουλίου.

Την ερώτηση υπογράφουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης, Νικόλαος Βούτσης, Νικόλαος Συρμαλένιος. Από τη Νέα Δημοκρατία η Θεοδώρα Μπακογιάννη. Από το ΚΙΝΑΛ, η Χαρά Κεφαλίδου, ο Χάρης Καστανίδης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και από το Μέρα25 ο Κλέων Γρηγοριάδης και Κρίτων Αρσένης.

Τον περασμένο Μάιο, το Σχολικό Συμβούλιο του Γενικού Λυκείου Νάξου, όργανο στο οποίο συμμετέχουν ισότιμα εκπρόσωποι των συλλόγων διδασκόντων, γονέων και μαθητών του σχολείου καθώς και εκπρόσωπος της Σχολικής Επιτροπής του δήμου αποφάσισε αρμοδίως -και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία- να εισηγηθεί στο υπουργείο την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο όνομα του Λυκείου.

Την στήριξή τους στην πρόταση αυτή εξέφρασαν πολλοί αιρετοί, εκπρόσωποι θεσμών και προσωπικότητες του νησιού, όπως ο έπαρχος Νάξου, η περιφερειακή διευθύντρια Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, ο διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, η διοίκηση του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου, ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου και υπεύθυνος συντονιστής των σχολικών μονάδων Β/βάθμιας εκπαίδευσης Νάξου, η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων, η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου, ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Παιδείας Νίκος Λεβογιάννης, ο μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος δια εκπροσώπου του και άλλοι.

Παραφωνία αποτέλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, το οποίο με ισχνή πλειοψηφία εξέφρασε την άποψη ότι «με την προσωνυμία αυτή, θα χρωματιστεί το σχολείο»!

Η αντίληψη ότι το όνομα του εθνικού ήρωα Μανώλη Γλέζου μπορεί να προσδώσει αρνητική χροιά σε ένα σχολείο της χώρας μας, έρχεται από το πιο βαθύ και σκοτεινό παρελθόν και είναι πραγματικά πέραν κάθε σοβαρής συζήτησης.

Ποιος ήταν και τι πρόσφερε στη χώρα του ο Μανώλης Γλέζος, ο άνθρωπος – σύμβολο της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, του Αντιφασιστικού Αγώνα, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν χρειάζεται να αναλυθεί εδώ. Να γίνει απλώς μια υπενθύμιση της προσφοράς του στον τόπο καταγωγής του, τη Νάξο και τις Κυκλάδες: ο Γλέζος υπηρέτησε τους συμπατριώτες του ως αιρετός πρόεδρος του Απειράνθου και αγωνίστηκε για την ίδρυση σχολείων, ιδιαιτέρως στα μικρά Κυκλαδονήσια που δεν διέθεταν (οι μαθητές υποχρεώνονταν να ξεσπιτώνονται ή να ταξιδεύουν καθημερινά με καΐκια), βιβλιοθηκών και άλλων χώρων μόρφωσης για τους νέους.

Και μόνο αυτή η προσφορά του, θα αρκούσε για να τιμηθεί το Γενικό Λύκειο Νάξου, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του, με την προτεινόμενη προσωνυμία.

Εξάλλου ο ίδιος είχε τιμηθεί με την αναγόρευσή του ως επίτιμος διδάκτορας σχεδόν από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μας.

Καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί η σχετική απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου του Γενικού Λυκείου Νάξου για την προσθήκη της προσωνυμίας, κάτι που επισημαίνει και ο διευθυντής του Μ. Χατζηπέτρος σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό,

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Θα εκδώσει αμέσως σχετική υπουργική απόφαση για τη μετονομασία του Γενικού Λυκείου Νάξου με την προσθήκη του προσωνυμίου «Μανώλης Γλέζος»; Αν τυχόν όχι (κάτι που ωστόσο δεν μπορούμε να φανταστούμε), για ποιους λόγους;

https://www.news247.gr/download/8436//733000/01102020-Νίκος-Φίλης-ΓΕΛ-Νάξου.pdf

Ερώτηση και από το ΚΚΕ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Μαρία Κομνηνάκα κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Μετωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου σε Γενικό Λύκειο Νάξου «Μανώλης Γλέζος».

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ «το Σχολικό Συμβούλιο του Γενικού Λυκείου Νάξου αποφάσισε και εισηγήθηκε την μετονομασία του σε Γενικό Λύκειο Νάξου “Μανώλης Γλέζος“.

Το θέμα, όμως, καρκινοβατεί, και το ΚΚΕ απευθύνθηκε στο υπουργείο Παιδείας για τις αιτίες της καθυστέρησης αυτής της μετονομασίας, χωρίς όμως να λάβει καμιά ουσιαστική απάντηση».

«Ερωτάται η κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για να υλοποιήσει άμεσα την απόφαση του Γενικού Λυκείου Νάξου για την μετωνυμία του σε Γενικό Λύκειο Νάξου “Μανώλης Γλέζος“ », αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του κόμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα