Νέα εποχή για το υπουργείο Δικαιοσύνης

ΑΘΗΝΑ-ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.(EUROKINISSI-ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.(EUROKINISSI-ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ) EUROKINISSI

Στην ηλεκτρονική εποχή, περνούν οι 33 συνολικά φυλακές της χώρας. To υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχει σε λίγες ημέρες τη δυνατότητα να λαμβάνει ηλεκτρονικά οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεται για κάθε ένα από τα σωφρονιστικά καταστήματα

Στην εποχή της ηλεκτρονικής διασύνδεσης μπαίνουν τις επόμενες ημέρες οι φυλακές της χώρας, κάνοντας ταχύτερες τις διαδικασίες συνεργασίας μεταξύ των αρχών.

Σε λίγες ημέρες, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα είναι σε θέση να εγκαινιάσει το έργο, με το οποίο θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με την Ελληνική Αστυνομία, τα δικαστήρια της χώρας, την Επάνοδο ( φορέας για την επανένταξη  των κρατουμένων), την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τα Δικαστήρια.

Έτσι, το υπουργείο θα έχει στη διάθεσή του ανά πάσα στιγμή στοιχεία από τις 33 φυλακές της χώρας. Στο ηλεκτρονικό σύστημα θα καταχωρούνται στοιχεία που αφορούν τον πλήρη φάκελο του κάθε κρατούμενου, την παρακολούθηση των πειθαρχικών του παραπτωμάτων, τις μεταγωγές που έχουν γίνει, τον αριθμό των αδειών που έχει λάβει, καθώς και όλες οι ιατρικές πληροφορίες που τον αφορούν, ( φαρμακευτική αγωγή, ασθένειες, κτλ).

Παράλληλα, θα υπάρχει άμεση πρόσβαση σε σειρά στοιχείων του κάθε σωφρονιστικού καταστήματος τα οποία θα αφορούν, όπως στην οικονομική διαχείριση, στην διαχείριση του φαρμακείου και της αποθήκης του κάθε σωφρονιστικού καταστήματος, στη διαχείριση του προσωπικού, αλλά και στη διαχείριση του στόλου των οχημάτων των φυλακών.

Κατά την παρουσίαση του έργου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των δομών, επισημαίνοντας ότι "το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι η υλοποίηση του συγκεντρωτισμού αλλά η υλοποίηση της διαφάνειας".

Η έναρξη της ηλεκτρονικής διασύνδεσης θα παραδοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 16 Νοεμβρίου του 2015, ενώ το κόστος της ανήλθε στα 3.067.973 ευρώ, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου.

Την πλήρη εικόνα του έργου έδωσε στην παρουσίαση ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης, ο οποίος έκανε λόγο για "τη σημαντικότερη τομή στη σωφρονιστική διοίκηση". Όπως εξήγησε, "ο κάθε διευθυντής και η κάθε υπηρεσία των φυλακών, όπως επίσης το υπουργείο, η ΕΛΑΣ και οι λοιποί συνδεδεμένοι με το σύστημα φορείς θα έχουν πλήρη εικόνα για το κάθε σωφρονιστικό κατάστημα σε "real time".

Το έργο θα βοηθήσει την επίσπευση των διαδικασιών, αφού -κατά τον κ. Φυτράκη- "μας ερχόντουσαν ερωτήσεις από τις πρεσβείες για εκζητούμενους και το υπουργείο έπρεπε να στείλει φαξ σε 33 φυλακές για να μάθει αν και που βρίσκεται ο συγκεκριμένος κρατούμενος. Αυτό πλέον θα σταματήσει".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη
SHARE:

24Media Network