Νέες προσφυγές από τους ενστόλους για το μισθολόγιό τους

Νέες προσφυγές από τους ενστόλους για το μισθολόγιό τους
Officers and subalterns of the police, fire and port departments protested against the new austerity measures outside of Ministry of Macedonia and Thrace in Thessaloniki./ . Sooc

Υποστηρίζουν πως και οι καινούργιες περικοπές, που έχουν οριστεί, είναι αντισυνταγματικές. Σχετική απόφαση αναμένεται να εκδόσει το ΣτΕ

Ανικανοποίητοι φαίνεται πως είναι οι ένστολοι, οι οποίοι συνεχίζουν το δικαστικό τους αγώνας με νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις μειώσεις των αποδοχών τους.

Τέσσερις Ενώσεις απόστρατων αξιωματικών στρέφονται κατά του νέου νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώνει τις αποδοχές, τα επιδόματα και τις συντάξεις του σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικό.

Ειδικότερα, υπογραμμίζεται στην αίτηση ακύρωσης ότι το Ελληνικό Δημόσιο τόσο με το νόμο 4307/2014 όσο και με την υπουργική απόφαση, προέβησαν σε αυθαίρετη, μερική, μονομερή επιλεκτική εφαρμογή της  απόφασης της Ολομέλειας του περασμένου έτους με την οποία δικαιώθηκαν οι στρατιωτικοί. Αναφέρεται δε, πως πλέον των αναδρομικών περικοπών, των αποδοχών και συντάξεων, υπέστησαν και άλλες μειώσεις στο εισόδημά τους, λόγω εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων,  κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το περασμένο έτος δικαίωσε τους ενστόλους, κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1  Αυγούστου 2012  μείωση των αποδοχών και κατά προέκταση των συντάξεων  είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς.

Στην ίδια απόφαση τονιζόταν ότι το κράτος πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε πράξη που θα επιφέρει νέες μειώσεις στο ύψος των αποδοχών του Ιουλίου 2012, ενώ με τη λογική αυτή  συνταυτίστηκε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως προ το σκέλος της αναδρομικής περικοπής των συντάξεων των ενστόλων.

Μετά τις δικαστικές αποφάσεις με το νόμο 4307/2014 προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών  μισθών των στρατιωτικών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα -όπως υποστηρίζουν σήμερα οι ένστολοι- να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουλίου 2012. Στη συνέχεια ακολούθησε νέα υπουργική απόφαση, με την οποία αναπροσαρμοσθήκαν οι αποδοχές και οι συντάξεις των ενστόλων στα μειωμένα επίπεδα που προβλέπει ο επίμαχος νόμος 4307/2014.

Να σημειωθεί ότι από την επιτροπή μη συμμόρφωσης του ΣτΕ αναμένεται, μετά από αίτηση των ενστόλων, να εκδοθεί απόφαση για μη συμμόρφωση της Κυβέρνησης προς την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα