Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο - Τέσσερις στο FIR Αθηνών

Πολεμικό αεροσκάφος
Πολεμικό αεροσκάφος AP

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Συνολικά σημειώθηκαν 16 παραβιάσεις βόρεια, κεντρικά και νότια του πελάγους.

Μία μέρα μετά την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη, που έφτασαν μόλις 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη, συνεχίζεται η προκλητική στάση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο (21/05) δύο τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Συνολικά, σημειώθηκαν 16 παραβιάσεις σε Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από τα drones, ενώ έγιναν και 4 παραβάσεις στο FIR Αθηνών.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές υπερπτήσεις: "Ζητούμε συζήτηση, όχι προκλητικές ενέργειες"

Την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε ερώτηση Αμερικανίδας δημοσιογράφου για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις έκανε λόγο για προκλητικές ενέργειες.

"Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών", ανέφερε ο κ. Πράις ερωτηθείς για το εάν οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

"Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση, και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο", πρόσθεσε.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: "Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας και απαντήσαμε"

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με αδιανόητες απειλές και απίστευτους ισχυρισμούς στο ελληνικό διάβημα για την πτήση των τουρκικών μαχητικών σε απόσταση 2,5 μιλίων από την Αλεξανδρούπολη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς έκανε λόγο για προκλητικές παραβιάσεις από την πλευρά της Ελλάδας στις 16 Μαΐου και 17 Μαΐου αναφέροντας συγκεκριμένα πως "αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου και στα δυτικά της περιοχής Enez".

Στην ανακοίνωση επιπλέον σημειώνεται πως "Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες" σημειώνοντας πως η Τουρκία έδωσε την "απαραίτητη απάντηση".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Αιγαίο, Ελληνοτουρκικά
SHARE:

24Media Network