Novartis: Ο “οικογενειάρχης” Φρουζής και η κατάθεση Μαραγγέλη

Novartis: Ο “οικογενειάρχης” Φρουζής και η κατάθεση Μαραγγέλη
Συνέχιση της εξέτασης του Κωνσταντίνου Φρουζή στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του Eurokinissi

Τα πανάκριβα αυτοκίνητα, οι ερωμένες και τα απειλητικά μηνύματα κατά τον εσωτερικό έλεγχο. Όσα αποκάλυψε η πρώην γραμματέας του Φρουζή.

Την εικόνα ενός άλλου Φρουζή και όχι εκείνη του οικογενειάρχη, του καλού πατέρα και συζύγου, περιέγραψε –με γλαφυρότατο τρόπο – στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η πρώην γραμματέας του και κατονομαζόμενη – από τον Νίκο Μανιαδάκη- ως προστατευόμενη μάρτυρας, Μαρία Μαραγγέλη. Όπως αναφέρει το ereportaz.gr, το «αυτί και το μάτι» του πρώην ισχυρού άνδρα της “Novartis”, δήλωσε μεν άγνοια για χρηματισμό πολιτικών προσώπων, ωστόσο έσφαξε με το γάντι το πάλαι ποτέ αφεντικό της.

Μίλησε για πανάκριβα αυτοκίνητα, ερωμένες και αδιαφορία απέναντι στα παιδιά του. Παράλληλα, εμφάνισε στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής «απειλητικό» κατ’ εκείνη μήνυμα το οποίο είχε λάβει από τον κ. Φρουζή κατά τη διάρκεια εσωτερικού ελέγχου που πραγματοποιούνταν στην εταιρεία. Σκοπός της αποστολής του μηνύματος ήταν –σύμφωνα με τη μάρτυρα- να μην… μιλήσει! Από την άλλη πλευρά για τον mr. Novartis τρεις συνεδριάσεις και συνολικά 8 ώρες χρειάστηκαν για να μπορέσει ο Κ. Φρουζής να δώσει την δική του οπτική για τη υπόθεση. Ο ίδιος στην πρώτη ανακριτική δήλωσε ευγνώμων που του δίνεται η ευκαιρία να καταθέσει.

«Ο κ. Φρουζής κυκλοφορούσε με βαλίτσες»

Η Μαρία Μαραγγέλη ρωτήθηκε από την Επιτροπή για το αν ο κ. Φρουζής κυκλοφορούσε με βαλίτσα που πιθανόν να περιείχε μεγάλα χρηματικά ποσά.

«Όσον αφορά όμως τη βαλίτσα, επειδή ο άνθρωπος -εντάξει, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες- δεν μπορούσε να περπατήσει τόσο καλά, ας το πούμε έτσι -υπήρχε ένα θέμα- την έσερνε με ροδάκια. Είχε και άλλες τσάντες που τις έβαζε στον ώμο του, bag, ας πούμε, υπήρχαν με χερούλια… Βέβαια, τώρα αυτό μου φαίνεται λίγο περίεργο. Άλλες φορές όντως κυκλοφορούσε με βαλίτσα. Δεν θα τη χαρακτήριζα τροχήλατη. Είχε ροδάκια η τσάντα, γιατί δεν μπορούσε ο άνθρωπος να την… Την έσερνε».

«Άλλαζε πολυτελές αυτοκίνητο κάθε 15 μέρες. Μου ζήτησε να κρύψω ένα»

Σύμφωνα με την πρώην γραμματέα, και όπως επισημαίνει το ereportaz.gr, ο Φρουζής είχε αδυναμία στα μαύρα, υπερπολυτελή αυτοκίνητα.
O Φρουζής κινούταν με διάφορα αυτοκίνητα, από Cayenne, Porsche μέχρι BMW. Είχε κάποιο εταιρικό αμάξι, παραχωρημένο στον κ. Φρουζή, το οποίο όμως … Εντάξει, είχε κάποιες συμφωνίες με την Αvis, την εταιρεία που συνεργαζόμασταν. Άλλαζε κάθε δεκαπέντε μέρες περίπου το αμάξι. Είναι πολύ σοβαρό και μάλιστα είχε γίνει και θέμα στην εταιρεία από τον κ. Σαρλικιώτη. Ξαφνικά εμφανίζεται μ’ ένα Cayenneστο πάρκινγκ τον διευθυντών, που δεν επιτρεπόταν, μετά έγινε μια Porsche, μετά έγινε… Αυτά τα αυτοκίνητα, δυστυχώς ή ευτυχώς, τα φέρνανε στον χώρο και έπρεπε να μεταφέρω τα προσωπικά πράγματα του κ. Φρουζή, να τα μεταβιβάζω στο καινούργιο αυτοκίνητο. Ήταν πάρα πολλά τα αυτοκίνητα τα οποία… Σε σημείο που θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι κάποια στιγμή που γινόταν ένας τέτοιου τύπου έλεγχος-παρατυπία μέσα στην εταιρεία, μου ζήτησε ο κ. Φρουζής να πάρω ένα αυτοκίνητο απ’ αυτά να το κρύψω χαρακτηριστικά στο πάρκινγκ το δικό μου, που ήταν πολύ σοβαρό για εμένα, γιατί εγώ στην οικογένειά μου και στον χώρο μου και στο περιβάλλον μου δεν ήθελα να δώσω τέτοιο δικαίωμα, οπότε με πίεσε αρκετά γι’ αυτό το πράγμα. Είναι πολύ σοβαρό για εμένα, ένα Cayenne και ένα Porsche πίσω από το σπίτι».

«Έχω δεχθεί απειλές – Το περίεργο μήνυμα που έλαβα»

Το 2018 εκδιώχθηκε για εσωτερικές ατασθαλίες που βρέθηκαν στην εταιρεία. Έγινε ένα «βελούδινο» διαζύγιο. Πώς το ξέρω αυτό; Εγώ ήμουν ο άνθρωπος ο οποίος έγραφα τα κείμενα, τα πήγαινα στον πρόεδρο και γίνονταν οι αλλαγές, για να υπάρχει η σωστή εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία. Καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια εταιρεία δεν ήθελα να ακουστεί κάτι άσχημο στον έξω κόσμο.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που αποχώρησε ο κ. Φρουζής το 2015, δεχόμουν και στο παρελθόν και στη συνέχεια ατελείωτες απειλές. Εγώ θα σταθώ σε μία συγκεκριμένη απειλή. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία διατύπωση και στη συνέχεια θα σας πω πώς καταλήγει.
Στις 24 Σεπτεμβρίου, όταν ήδη είχε αποχωρήσει ο κ. Φρουζής και ενώ υπήρχε η εσωτερική διαδικασία ελέγχου για τις ατασθαλίες που βρέθηκαν –κυρίως οικονομικές- δέχθηκα από το κινητό του κ. Φρουζή ένα μήνυμα, το οποίο θα μου επιτρέψετε να το διαβάσω, όπως ακριβώς είναι, για να μη χάσω κάποια λέξη, να το πω έτσι. Είναι στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Σας διαβάζω: «Εάν έχεις και σήμερα, ο μη γένοιτο, κουβέντα και προσπαθήσουν να σου βάλουν να πεις πράγματα που θα σου γυρίσουν μπούμερανγκ, δεν ξέρεις τίποτα. Αρνήσου ότι ξέρεις οτιδήποτε, όπως και είναι έτσι. Έχω απαντήσεις για τα πάντα, εάν ποτέ ερωτηθώ. Προσπαθούν κακόβουλα να σε βάλουν να πεις μαλακίες. Χθες δεν μπορούσα να σου μιλήσω από εκεί που ήμουν. Μιλάμε και θα σου εξηγήσω περισσότερα».

«Χρησιμοποιεί ως όχημα το γιο του. Δεν είναι οικογενειάρχης, ούτε καλός πατέρας»

«Ο γιος του κ. Φρουζή μου έχει κάνει μήνυση για υπεξαίρεση. Είναι ξεκάθαρο ότι τον χρησιμοποιεί ο πατέρας του ως όχημα.
Ο κ. Φρουζής δεν είναι ο οικογενειάρχης που παρουσιάζεται. Αυτό το χρησιμοποιούσε πάντοτε ως επικοινωνιακό τέχνασμα στις ομιλίες του. Είχε κάνει και κάποια mediatrainingγι’ αυτό, έτσι ώστε να μπορέσει να εισπράξει από την κοινή γνώμη το συναίσθημα και να πετύχει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Αν σας δώσω μερικά παραδείγματα, μπορείτε να βγάλετε μόνοι σας συμπεράσματα για το κατά πόσο ήταν οικογενειάρχης.
Καταρχάς, ο κ. Φρουζής ήταν εν διαστάσει με τη σύζυγό του. Δεύτερον, όταν πέθανε η σύζυγός του, ενώ στην εκκλησία έβγαλε μια πολύ ωραία ομιλία, την ίδια ώρα, μου έδωσε να μαζέψω όλες τις αποδείξεις δαπάνης βενζίνης της αποβιώσασας συζύγου του και να προσπαθήσω να τις καταθέσω για να εισπράξει από την εταιρεία ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ που δούλευε…

Το λέω αυτό με μεγάλη λύπη, γιατί η γυναίκα αυτή, την οποία έχω γνωρίσει, ήταν ένας άγγελος. (…)τις οποίες προσπάθησα να καταθέσω στην εταιρεία ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ με εντολή του κ. Φρουζή για να εισπραχθούν και πήραμε αρνητική απάντηση, διότι είχε φύγει από τη ζωή. Λογικό είναι.
Στη συνέχεια, αφού είχε συντάξει κάποια επιστολή, μου έδωσε να στείλω υπόψη της εταιρείας ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, όπου εισηγούταν ένα μικρό βραβείο, ένα μικροποσό… ένα ποσό γενικά, για μια καλή βαθμολογία του γιού του που πήρε, γιατί, όπως έλεγε, μόνος του δεν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα.
Φυσικά, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αρνήθηκε. Στη συνέχεια, η απαντητική επιστολή του κ. Φρουζή, που τη δακτυλογράφησα εγώ, ήταν ότι θα ντρεπόταν πολύ να ειπωθεί στον γιο του, τον Μιχαήλ συγκεκριμένα, ότι η σύζυγός του δούλευε σε μια τέτοια εταιρεία που δεν μπορεί να δώσει ένα μικρό ποσό.

Την ουσιαστική ανατροφή των παιδιών, με λίγα λόγια, την είχε η γιαγιά, η μητέρα της αποβιώσασας συζύγου του κ. Φρουζή και την τυπική του νόμου την είχε ο κ. Φρουζής. Και αυτό μπορώ να το υποστηρίξω σε τέσσερις, πέντε…

Στη μέριμνα την οποία χρειάστηκε ψυχολογική υποστήριξη ο γιος του, ο μικρός, ο Δημήτρης, τον συνόδεψα εγώ. Και τον κ. Φρουζή με teleconference προσπαθούσαν να τον βρουν. Πατέρας! Σε χειρουργεία των παιδιών του, πήγαινε στο γυμναστήριο και έπαιρνε τηλέφωνο για να δει πως πήγε και επέβαλε σε εμένα να είμαι παρούσα στην όλη διαδικασία».

Η ερωμένη από τη Βουλή, οι βαλίτσες και ο… κίτρινος φάκελος

«Σε χειρουργεία των παιδιών του, πήγαινε στο γυμναστήριο και έπαιρνε τηλέφωνο για να δει πως πήγε και επέβαλε σε εμένα να είμαι παρούσα στην όλη διαδικασία», κατέθεσε η γραμματέας του Φρουζή.

Την εικόνα ενός άλλου Φρουζή και όχι εκείνη του οικογενειάρχη, του καλού πατέρα και συζύγου, περιέγραψε –με γλαφυρότατο τρόπο – στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η πρώην γραμματέας του και κατονομαζόμενη –από τον Νίκο Μανιαδάκη- ως προστατευόμενη μάρτυρας, Μαρία Μαραγγέλη. Το «αυτί και το μάτι» του πρώην «MrNovartis», δήλωσε μεν άγνοια για χρηματισμό πολιτικών προσώπων, ωστόσο έσφαξε με το γάντι το πάλαι ποτέ αφεντικό της. Μίλησε για πανάκριβα αυτοκίνητα, ερωμένες και αδιαφορία απέναντι στα παιδιά του. Παράλληλα, εμφάνισε στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής «απειλητικό» κατ’ εκείνη μήνυμα το οποίο είχε λάβει από τον κ. Φρουζή κατά τη διάρκεια εσωτερικού ελέγχου που πραγματοποιούνταν στην εταιρεία. Σκοπός της αποστολής του μηνύματος ήταν –σύμφωνα με τη μάρτυρα- να μην… μιλήσει!

«Είχε πολλές ερωμένες και όσο ζούσε η πρώην σύζυγός του»

+«Είχε πάρα πολλές φιλενάδες. Αφού είχε παράλληλη σχέση όταν ζούσε η γυναίκα του, την οποία σχέση τη χώρισε με πολύ άσχημο τρόπο.Η σχέση αυτή, η παράλληλη που είχε με τη γυναίκα του, ενώ ζούσε -και δεν θα αναφέρω το όνομα γιατί δουλεύει στον χώρο, εδώ στη Βουλή- τη χώρισε κάτω από άσχημες συνθήκες.
Μετά από όλη αυτήν την ιστορία, ο κ. Φρουζής ήρθε στο σπίτι μου, που διαμένω στην Πεντέλη, με έναν κίτρινο φάκελο, που με ενημέρωσε ότι είχε χρήματα και με έστειλε να τα παραδώσω στην κοπέλα αυτή για να κλείσει το στόμα της, προκειμένου να μην λέει άσχημα πράγματα στον Τύπο κ.λπ.».

 

Το «πρέσινγκ» στον «Mr Novartis»

Τρεις συνεδριάσεις και συνολικά 8 ώρες χρειάστηκαν για να μπορέσει ο Κωνσταντίνος Φρουζής να δώσει τη δική του οπτική για την υπόθεση της Novartis. Ο ίδιος στην πρώτη του κατάθεση στην προανακριτική επιτροπή δήλωσε ευγνώμων που του δίνεται η ευκαιρία να καταθέσει. Οι αποκαλύψεις του «Mr Novartis»έφεραν αντιδράσεις. Τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, μελετούν πλέον τα πρακτικά των τριών συνεδριάσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων, ο Kωνσταντίνος Φρουζής απάντησε για την υπόθεση της «σκευωρίας», για την πολιτική της εταιρείας Novartis, για τις σχέσεις του με πολιτικά πρόσωπα και για συνεργάτες του.

Η Τουλουπάκη μου είπε «θα έχεις ευνοϊκή μεταχείριση αρκεί να μου πεις για τους 10 πολιτικούς»

«Μου πρότεινε επίμονα να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας αρκεί να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα».
Το θέμα της συνάντησης του Κωνσταντίνου Φρουζή με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη επανήλθε στην τρίτη ημέρα κατάθεσής του, από τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη.

«Εκεί, λοιπόν, ήταν μια συνάντηση ενός τετάρτου, είκοσι λεπτών. Η Εισαγγελέας πολλές φορές, επίμονα, με προέτρεψε, μου πρότεινε να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου-δεν ξέρω αν τα λέω και σωστά, αλλά εν πάση περιπτώσει προσπαθώ να θυμηθώ ξανά τα λόγια της-, των ευεργετημάτων προστασίας που μπορεί να έχει ο Ποινικός Κώδικας και να μιλήσω για πολιτικούς.

Θυμάμαι να λέω: Μα, κυρία Τουλουπάκη, εγώ προσπαθώ να καταθέσω εδώ και καιρό.Δεν χρειάζομαι προστασία. Τι προστασία; Φωνάξτε με να καταθέσω. Μου λέει: «Δεν εννοώ αυτό». Κατάλαβα στην κουβέντα -οι δικηγόροιμου είχαν μείνει άφωνοι, γιατί αυτοί καταλάβαιναν περισσότερα από μένα- ότι δεν εννοούσε να καταθέσω αυτά που θα κατέθετα σαν αλήθεια. Έπρεπε να καταθέσω κάτι άλλο.
«Η κουβέντα ήταν για να δώσω πολιτικούς. Αυτό κατάλαβα» είπε ο κ. Φρουζής.

Ο λογαριασμός στην Ελβετία

Τη γυναίκα μου την έχω χάσει από καρκίνο, μετά από δώδεκα χρόνια τραγικών μεταστάσεων. Ξεκίνησε η περιπέτεια αυτή όταν ο μικρός ήταν ενάμισι έτους και ο μεγάλος τεσσάρων ετών. Και γι’ αυτό έπρεπε πάντα η προτεραιότητά μου να είναι 51% στα παιδιά και 49% στη δουλειά μου. Αυτά τα δύο ήταν σε όλη την πορεία.

Είχα και έχω την τύχη να είναι δύο απίστευτα παιδιά, πολύ καλοί χαρακτήρες -έχει τη σημασία του κι αυτό- και πάρα πολύ καλοί επαγγελματίες. Έχουν τελειώσει και οι δύο. Ο μεγάλος είναι brilliant, είναι στο -δεν ξέρω αν είναι κακό ή καλό- Χάρβαρντ και κάνει MBA. Με όλα αυτά που ακούω, μπορεί να είναι και κακό, γι’ αυτό το λέω. Και ο μικρός δουλεύει σε υψηλό επίπεδο σε μια άλλη εταιρεία.Και αυτά τα παιδιά που είχαν την ταλαιπωρία αυτή στο σπίτι έπρεπε να περάσουν και τη δεύτερη ταλαιπωρία χωρίς λόγο.

Σας λέω ότι σε εκείνη τη συνάντηση θυμάμαι περισσότερο αυτό παρά το δεύτερο, ότι έκανε το λάθος ο δικηγόρος μου να πει ότι ετοιμάζεται να φύγει ο γιος μου στο εξωτερικό για σπουδές. Το έλεγε ο Θοδωρής με περηφάνεια, δηλαδή. Του έλεγα ότι δεν χρειάζεται να λέμε αυτά, δεν ενδιαφέρουν -θυμάμαι να το λέω- την εισαγγελέα αυτά τα πράγματα. Λέει: «Όχι, θα τα πω εγώ για να καταλάβει τα παιδιά κ.λπ.» Με το που ακούει τις λέξεις«Βοστώνη,Χάρβαρντ», σηκώνεται πάνω και λέει; «Με τι λεφτά;». Λέω «ωχ» και εκεί μπλόκαραν τα λεφτά.

«Δίναμε διαφημίσεις σε όλα τα μέσα χωρίς διακρίσεις»

Κατά τη εξέτασή του, ο κ. Φρουζής ρωτήθηκε ποιο ρόλο έπαιξε ο Τύπος στην επίτευξη των στόχων της Novartis. «Δίναμε άμεσες και έμμεσες διαφημίσεις στον Τύπο, χωρίς διακρίσεις. Και στην εφημερίδα Αυγή», φέρεται να απάντησε στον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο, όταν εκείνος τον ρώτησε σχετικά.Για την εφημερίδα «Αυγή», κατά την κατάθεσή του πρόσθεσε ακόμα ότι «εκτός από καταχωρίσεις μας δημοσίευαν και έμμεσα ρεπορτάζ. Ρεπορτάζ κατά παραγγελία, δηλαδή, της εταιρείας υπέρ των φαρμάκων της. Είχαμε διαφημιστικό πρόγραμμα».

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής μίλησε και για τον Κώστα Βαξεβάνη και τη συνεργασία που είχε η Novartis μαζί του: «Τον έχω δει πάνω από τρεις φορές. Ήταν σε καλό κλίμα η συνάντηση η πρώτη. Είχαμε συνεργασία και δώσαμε διαφήμιση. Τότε δεν είχε ακόμα εφημερίδα, είχε περιοδικό. Τα χαλάσαμε όταν στο ίδιο φύλλο του HotDoc που έβαλε τη διαφήμιση της Novartis είχε κάνει δημοσίευμα κατά της Pfizer, με αποτέλεσμα να μου διαμαρτυρηθεί η ανταγωνίστρια εταιρεία ότι έκανα πληρωμένη καταχώριση. Έτσι, δεν ξαναέκανα διαφήμιση. Του διαμαρτυρήθηκα και τότε αυτός έκανε προσεγγίσεις, λέγοντάς μου ότι έκανε λάθος, αλλά δεν έδωσα άλλη διαφήμιση».

Η ληστεία του 1.050.000 ευρώ από το σπίτι των συγγενών του

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής ρωτήθηκε από την Επιτροπή για την περιβόητη ληστεία του ενός εκατομμυρίου ευρώ που του άνηκε, από το σπίτι συγγενών του. Συγκεκριμένα, ένταση προκάλεσε στη διαδικασία η παρέμβαση του Σπύρου Λάππα: «Με ενδιαφέρει το γεγονός ότι η αίτηση αποδέσμευσης του ποσό των 1,8 είναι γιατί δεν είχε χρήματα να σπουδάσει τα παιδιά του ο κ. Φρουζής και του κλέβουν από το σπίτι1.050.000 των συγγενών των. Αυτό ρωτώ. Το ρευστό στο σπίτι του είναι 1.050.000. Ποιος Έλληνας έχει1.050.000 στο σπίτι του και όχι στην τράπεζα;» Ο Κωνσταντίνος Φρουζής απάντησε: «Η ληστεία έγινε αρχές του 2017. Αφού ληστεύτηκαν τα λεφτά, έφυγαν. Δεν υπάρχουν. Πώς να έχω τα λεφτά που λήστεψαν αρχές του 2017 στα μέσα του 2018;».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα