Νύχτα αγωνίας στα Βίλια και τους γύρω οικισμούς που πολιορκούνται από την φωτιά

Νύχτα αγωνίας στα Βίλια και τους γύρω οικισμούς που πολιορκούνται από την φωτιά
Εικόνα αρχείου από φωτιά Eurokinissi

Μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα όπως είχε προβλεφθεί αναμένεται να είναι για τους κατοίκους των Βιλίων και των γύρω οικισμών καθώς τα μέτωπα της φωτιάς απειλούν τόσο τα Βίλια όσο και τους γύρω οικισμούς έως τις πλαγιές του Όρους Πατέρα. Η δύναμη της Πυροσβεστικής στο σημείο είναι ισχυρή όμως δεν είναι προσεγγίσιμα τα μέτωπα. Στην Λαυρεωτική δεν υπάρχει πια ενιαίο μέτωπο παρά μόνο μικροεστίες ενώ η αναζωπύρωση στο Τρούπι Εύβοιας αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Δραματική είναι η κατάσταση στο τεράστιο πύρινο μέτωπο των Βιλίων που ισοπεδώνει μία παρθένα δασική έκταση, απείλησε τα Βίλια και απειλεί τους γύρω οικισμούς μέχρι τις πλαγιές του Όρους Πατέρα. Μοναδικό θετικό είναι ότι πλέον έχει πέσει κάθετα η ένταση των ανέμων στην περιοχή και αυτό βοηθάει την νύχτα στην αργή μετάδοση και επέκταση της φωτιάς, όμως η καύσιμη ύλη είναι άφθονη και άρα η πορεία του μετώπου απρόβλεπτη.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν απλωθεί κατά μήκος των οικισμών που απειλούνται από την πορεία του μετώπου για τις οποίες δόθηκαν νωρίτερα και εντολές εκκένωσης και είναι συγκεκριμένα οι οικισμοί: Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι και τελευταία η Βενίζα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, δεν θεωρούν ότι μέσα στη νύχτα θα απειληθούν άμεσα οι οικισμοί παρότι είναι σχετικά κοντά τα πύρινα μέτωπα, λόγω κυρίως των μηδενικών ανέμων που πνέουν αυτή την ώρα, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουν θεωρούν πως θα είναι αύριο μετά τις 10-11 το πρωί, που αναμένονται μεγάλες αναζωπυρώσεις.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Μέσα στη νύχτα αναμένονται και νέες ενισχύσεις σε επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα ενώ το πρωί θα ριχθούν στην μάχη όσα περισσότερα εναέρια μέσα καταστεί δυνατό να επιχειρήσουν.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδό Αγίου Γεωργίου από τον οικισμό Παλαιοχώρι προς τον Άγιο Γεώργιο, στην Ανώνυμη οδό (Συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από την Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων (ταβέρνα “Κρύο Πηγάδι”) προς τον οικισμό Άγιο Γεώργιο. Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από το Πόρτο Γερμενό προς Βίλια, στην Ανώνυμη οδό από τον οικισμό Άγιο Νεκτάριο προς Πόρτο Γερμενό και στην Επαρχική Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από την Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών προς τα Βίλια.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Λαυρεωτική με διάσπαρτες μικροεστίες

Επικίνδυνες διαστάσεις δυστυχώς πήρε σήμερα και η φωτιά που ξέσπασε, αρχικά σε χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια και σε πευκόφυτη έκταση εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, πάνω από τον οικισμό Μαρκάτι.

Η φωτιά εξαπλώθηκε σύντομα και προκάλεσε ζημιές σπίτια, προς όλες τις πλευρές ενώ εισχώρησε και εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου. Εξαιτίας αυτών των συνθηκών δόθηκε εντολή για την εκκένωση τριών οικισμών στις περιοχές Μαρκάτι, Συντερίνα και Άγιος Κωνσταντίνος.

Πλέον σε αυτή την φωτιά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο παρά μόνο διάσπαρτες μικροεστίες. Το πρωί επίσης δεν αναμένονται ισχυροί άνεμοι, όμως θα χρειαστεί να συνεχιστεί η προσπάθεια της κατάσβεσης ώστε να αντιμετωπιστούν και τυχόν αναζωπυρώσεις. Στο σημείο επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Αναζωπύρωση με μικρή έκταση στο Τρούπι Βόρειας Εύβοιας που αντιμετωπίστηκε άμεσα

Στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια ξέσπασε μία αναζωπύρωση στην περιοχή Τρούπι, κοντά στο Προκόπι. Στο σημείο επιχείρησε ισχυρή επίγεια δύναμη της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα και κατάφεραν σύντομα να την θέσουν υπό έλεγχο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα