Οι αρχές της ΕΕ έχουν αποφανθεί: Ναι στο πιστοποιητικό, όχι στις διακρίσεις των πολιτών

Οι αρχές της ΕΕ έχουν αποφανθεί: Ναι στο πιστοποιητικό, όχι στις διακρίσεις των πολιτών
Υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» shutterstock

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων έχει συμπεράνει ότι η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν πρέπει να οδηγεί σε διακρίσεις των πολιτών και στην παραβίαση αρχών του κράτους δικαίου.

Εσχάτως γίνεται πολύ λόγος για το αν οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν προνόμια σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και αν η εφαρμογή τέτοιου είδους ρυθμίσεων συνιστά διάκριση του πληθυσμού, άρα και ευθεία παραβίαση των βασικών αρχών του κράτος δικαίου.

Επίσης, υπάρχει και το σοβαρό ερωτηματικό που έχει να κάνει το κατά πόσο η “αποκάλυψη” σε τρίτους για το αν έχει κάνει ή όχι κανείς το εμβόλιο συνιστά παραβίαση του κανονισμού περί προσωπικών δεδομένων και πως τελικά μπορεί να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος.

Και για τα δύο παραπάνω ζητήματα πάντως οι σχετικές ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη αποφανθεί (εδώ και δύο μήνες) και έχουν συμπεράνει ότι σε καμία περίπτωση το πιστοποιητικό του εμβολιασμού δεν μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις και να δημιουργήσει πληθυσμούς δύο ταχυτήτων ανάλογα με το αν έχει εμβολιαστεί ή όχι κανείς.

Στις σχετικές ερωτοαπαντήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Επιτρόπου Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Κύπρου, διαβάζουμε χαρακτηριστικά τα εξής:

Όταν πάω σε καφέ, εστιατόριο ή ξενοδοχείο, έχω υποχρέωση να επιδεικνύω το πιστοποιητικό που κατέχω στον υπεύθυνο του χώρου;

Όχι. Ο υπεύθυνος του χώρου μπορεί μόνο να με ρωτήσει αν κατέχω κάποιο πιστοποιητικό και το είδος του. Ωστόσο, αν υποβληθώ σε δειγματοληπτικό έλεγχο από εξουσιοδοτημένο Λειτουργό ή Αστυνομικό, τότε έχω υποχρέωση να το επιδείξω.

Ποιος έχει εξουσία να ελέγχει το πιστοποιητικό που κατέχω, σε χώρους εστίασης, εμπορικά κέντρα, καταστήματα λιανικού εμπορίου πέραν των 500 τ.μ., τουριστικά καταλύματα, γήπεδα, καφέ κ.λ.π;

Δειγματοληπτικούς ελέγχους στους χώρους αυτούς μπορούν να διενεργούν Λειτουργοί που εξουσιοδοτούνται με βάση το Διάταγμα ημερομηνίας 08/05/2021, ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητάς τους, καθώς και Αστυνομικοί.

Η επίδειξη του πιστοποιητικού που κατέχω συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων;

Όχι. Η απλή επίδειξη του πιστοποιητικού σε εξουσιοδοτημένο λειτουργό ή Αστυνομικό στα πλαίσια ελέγχου, η οποία ΔΕΝ προϋποθέτει την καταγραφή ή καταχώρηση οποιασδήποτε πληροφορίας σε ηλεκτρονικό ή έντυπο σύστημα αρχειοθέτησης, ΔΕΝ συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Τι μαθαίνουμε από τις παραπάνω ερωτοαπαντήσεις; Οτι πρώτον κανείς ιδιοκτήτης ή υπάλληλος καταστήματος δεν έχει το δικαίωμα να απαιτήσει να επιδείξουμε πιστοποιητικό εμβολιασμού (μπορεί όμως να ρωτήσει σχετικά) και ότι η απλή επίδειξη του πιστοποιητικού δεν συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Μπορείτε να δείτε όλες τις ερωτοαπαντήσεις εδώ

Από την πλευρά τους οι αρχές προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν τοποθετηθεί σχετικά από τις 6 Απριλίου και έχουν, μεταξύ άλλων, τονίσει τα εξής: Το ΕΣΠΔ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων) και ο ΕΕΠΔ (Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων) υπογραμμίζουν ότι “η χρήση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις εις βάρος φυσικών προσώπων και πρέπει να συνάδει πλήρως με τις θεμελιώδεις αρχές της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της αποτελεσματικότητας. Δεδομένης της φύσης των μέτρων που διατυπώνονται στην πρόταση, το ΕΣΠΔ και ο ΕΕΠΔ θεωρούν ότι η εισαγωγή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο”.

Με απλά λόγια: Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να φτάσουμε σε διακρίσεις πολιτών. Επίσης για τη λειτουργία του πιστοποιητικού θα πρέπει να θεσπιστεί νομικό πλαίσιο που αυτήν την ώρα που δεν φαίνεται να υπάρχει.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι επικείμενες ρυθμίσεις που θα αφορούν την είσοδο πληθυσμού σε καταστήματα δεν μπορούν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγούν σε διακρίσεις και σε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού. Η επίτευξη ισορροπίας βέβαια είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, ωστόσο πάντα οι αρχές οφείλουν να τηρούν τις αρχές της αποτελεσματικότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης.

Κοντολογίς: Η δημοκρατία σε περιόδους όπως αυτές που διανύουμε εξελίσσεται σε δύσκολο σπορ το οποίο πάντως αξίζει να υπηρετήσουμε με κάθε τρόπο. Αλλωστε η δημοκρατία δεν είναι μόνο για τα εύκολα. Δεν θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα