Οι εισροές στα νησιά του Αιγαίου μετά την πρώτη εβδομάδα εισβολής της Τουρκίας

Οι εισροές στα νησιά του Αιγαίου μετά την πρώτη εβδομάδα εισβολής της Τουρκίας
Λέσβος - Πρόσφυγες φτάνουν στο νησί με βάρκες (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη-Από την προηγούμενη Τρίτη έως σήμερα το πρωί 1.419 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από την Τουρκία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε Λέσβο, Χίο και Σάμο και έχει συλληφθεί ένας διακινητής.

Τις πληροφορίες που είχαν οι ελληνικές Αρχές ότι υπάρχει πλήθος κόσμου εδώ και ημέρες στην απέναντι όχθη του Αιγαίου που αναμένουν πότε οι Τούρκοι διακινητές θα τους περάσουν σε ελληνικά νησιά επιβεβαιώνει η πραγματικότητα των νέων ασταμάτητων εισροών που δέχονται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία.

Βεβαίως, στην πλειονότητά του είναι κόσμος που έχει συνωστιστεί στα τουρκικά παράλια εδώ και καιρό και δεν φαίνεται να προέρχεται από την νέα εμπόλεμη ζώνη, ωστόσο αυτή η τάση δείχνει και τις διαθέσεις της Τουρκίας να μην συμμορφωθεί με καμία συμφωνία που έχει υπογράψει και να μην ανταποκριθεί στα καλέσματα της ΕΕ και της Ελλάδας.

Αυτή η κατάσταση των τελευταίων μηνών στο Αιγαίο, δείχνει και την πορεία της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Τουρκία από τις νέες εισροές προσφύγων που θα προκαλέσει με τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των Κούρδων της Συρίας και το ερώτημα είναι τι κάνει η ΕΕ πέρα από δηλώσεις εκπροσώπων της και η χώρα μας που φαντάζει να μένει μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Επομένως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δεν εκβιάζει απλά την Ελλάδα και την ΕΕ με άνοιγμα των συνόρων στους μετανάστες προς την Δύση για να πάρει χρήματα, αλλά το κάνει πράξη επί μονίμου βάσεως από το καλοκαίρι και παράλληλα απαιτεί χρήματα από την ΕΕ δήθεν για την ανακούφιση των προσφύγων που θέλει να τα χρησιμοποιήσει στις πολεμικές του επιχειρήσεις.

Ασχέτως δηλαδή αν πάρει ή δεν πάρει χρήματα, τα σύνορά του σκοπίμως δεν τα ελέγχει και σκοπίμως επιτρέπει ελεύθερα την παράνομη δραστηριότητα των διακινητών. Σκοπίμως δηλαδή έχει ανοίξει ένα μέτωπο στη Συρία για εκκαθάριση των Κούρδων και σκοπίμως έχει ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο με την Ελλάδα μετατρέποντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε μία ασύμμετρη απειλή, αφού γνωρίζει πολύ καλά την αδυναμία της χώρας μας να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλα βάρη.

Βεβαίως, σε πρόσφατη απάντηση που έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος σε επίκαιρη ερώτηση που δέχτηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα, στη Βουλή, τόνισε ότι «αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση στη Συρία έχουμε πάντα τη δυνατότητα, αν το κρίνουμε, να επικαλεστούμε και την παράγραφο 3 του άρθρου 78 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε».

Το επίμαχο άρθρο προβλέπει ότι εάν κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών.

Περισσότεροι 1.400 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Β. Αιγαίου την τελευταία εβδομάδα

Από τις 8 Οκτωβρίου έως σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρας της 15ης Οκτωβρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία έως και τώρα, έχουν καταγραφεί 1.419 νέες εισροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, Λέσβος, Χίος και Σάμος και μία σύλληψη διακινητή το περασμένο Σάββατο στη Λέσβο.

Ειδικότερα:

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στη Λέσβο εισήλθαν 77 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 122 και στην Σάμο 27, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στη Λέσβο εισήλθαν 91 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 27 και στην Σάμο 17, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στη Λέσβο εισήλθαν 114 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 80 και στην Σάμο κανείς, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στη Λέσβο εισήλθαν 190 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 107 και στην Σάμο 33, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στη Λέσβο εισήλθαν 64 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες και συνελήφθη ένας διακινητής, στη Χίο 26 και στην Σάμο κανείς.

Αντίστοιχα, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στην Λέσβο εισήλθαν 39 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες και σε Χίο και Σάμο κανείς. Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στη Λέσβο εισήλθαν 142 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, στην Χίο 25 και στην Σάμο 92. Σήμερα Τρίτη 15 Οκτωβρίου και έως τις πρώτες πρωινές ώρες, στη Λέσβο εισήλθαν 48 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 55 και στην Σάμο 43.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα