Οι επαγγελματικοί τομείς με αυξανόμενη ζήτηση μέσα στα επόμενα χρόνια

Οι επαγγελματικοί τομείς με αυξανόμενη ζήτηση μέσα στα επόμενα χρόνια

Πρόσφατες έρευνες ανατρέπουν όλα όσα γνωρίζαμε για τα επαγγέλματα με άμεση αποκατάσταση.

Για κάποιον που βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης σπουδών, το να βρει απλά κάποιο επάγγελμα που του αρέσει δεν είναι αρκετό. Γιατί όταν μιλάμε για το ξεκίνημα μιας καριέρας, οι προοπτικές εξέλιξης και η επαγγελματική αποκατάσταση είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες για να αναλογιστεί.

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες διενεργούνται προκειμένου να αναδείξουν τα επαγγέλματα που γνωρίζουν αναγνώριση και άμεση αποκατάσταση στον εργασιακό στίβο. Πριν όμως χαθούμε σε έναν ωκεανό ερευνών, στραφήκαμε στους ειδικούς για βοήθεια. Γιατί το Career Office του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, του πλέον καταξιωμένου σημείου εκκίνησης των σπουδών δεκάδων χιλιάδων νέων ως σήμερα, διεξήγαγε μια άκρως επίκαιρη και ενδιαφέρουσα έρευνα, βασισμένη σε σχετικές έρευνες και στοιχεία από το δίκτυο συνεργατών του.

Σύμφωνα με αυτή, όλα όσα παραδοσιακά γνωρίζαμε για τα επαγγέλματα “με ισχύ” έχουν πια ανατραπεί. Από το 2015 με την εφαρμογή του ν. 4186, ο οποίος θεσμοθέτησε την πρακτική άσκηση ως απαραίτητη προυπόθεση για την απόκτηση της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης όλων των σπουδαστών ΙΕΚ, άρχισε να δημιουργείται στην αγορά εργασίας μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για αυτή την κατηγορία νέων εργαζόμενων. Επιπλέον, από το 2018 παρατηρείται μια σταθερή και αξιοσημείωτη αύξηση στη ζήτηση αποφοίτων ΙΕΚ από την αγορά εργασίας για πλήρη απασχόληση. Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των αιτημάτων ζήτησης προσωπικού που δέχεται το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ από επιχειρήσεις, το 40% αναζητούν αποφοίτους για πρόσληψη.

Ποιες είναι όμως οι ειδικότητες που γνωρίζουν όλο και μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση;

1. Στην πρώτη θέση συνεχίζουν να βρίσκονται οι ειδικότητες Ξενοδοχειακών και Μαγειρικής που δεν σταματούν να ανθίζουν στη χώρα μας με αποτέλεσμα οι σπουδαστές τους πια να γνωρίζουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, πριν ακόμη την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

2. Ένας ακόμα κλάδος με σημαντικά αυξανόμενη ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό μέσα στα επόμενα χρόνια είναι ο τομέας του θαλάσσιου τουρισμού. Οι νέες δομές σε λιμάνια και μαρίνες της χώρας μας αλλά και τα ενθαρρυντικά στοιχεία αύξησης της κρουαζιέρας στην Μεσόγειο δημιούργησαν μια νέα αναδυόμενη αγορά με εξαιρετικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης για τους αποφοίτους της ειδικότητας Στέλεχος Κρουαζιερόπλοιου.

3. Ένας ακόμα κλάδος που όχι μόνο δεν έχει κορεστεί αλλα αντιθέτως, αναπτύσσεται ταχύτατα είναι και εκείνος του Marketing, με τους αποφοίτους να απασχολούνται στα διοικητικά τμήματα και στα τμήματα πωλήσεων εμπορικών επιχειρήσεων. Ειδικά η ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και του Digital Marketing, έχει ανοίξει ένα τεράστιο πεδίο επιλογών και θέσεων εργασίας.

4. Αντίστοιχα, η άνοδος της τεχνολογίας και του διαδικτύου έχει ανοίξει τον δρόμο της αποκατάστασης και σε μία ακόμα ειδικότητα, εκείνη του Γραφίστα Έντυπου & Ηλεκτρονικών Μέσων.

5. Για όσους αγαπούν τον κόσμο της πληροφορικής συστήνονται οι ειδικότητες που σχετίζονται με τις Εφαρμογές Πληροφορικής και το Web Design, αλλά και των Τεχνικών Δικτύων που καλύπτουν τις άφθονες διαθέσιμες θέσεις σε τμήματα IT Administration.

6. Από την άλλη πλευρά, τεράστια ζήτηση υπάρχει στην αγορά εργασίας για εξειδικευμένους τεχνικούς, καθώς οι εργοδότες επισημαίνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν υπαλλήλους με τεχνικές γνώσεις. Ετσι η ειδικότητα Τεχνικών Μηχανοτρονικής που δημιουργεί άριστα καταρτισμένους τεχνικούς αυτοκινήτων, βαρέων οχημάτων αλλά και μηχανών θαλάσσης είναι μία από εκείνες που εγγυώνται άμεση αποκατάσταση και επιτυχία.

7. Αντίστοιχα, οι ειδικότητες Τεχνικών Ψύξης & Κλιματισμού, Τεχνικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων αλλά και Τεχνικών Αυτοματισμών γνωρίζουν εξίσου μεγάλη ζήτηση στα τμήματα συντήρησης ή νέων έργων αυτοματοποιημένων εγκαταστάσεων και συστημάτων.

8. Στο χώρο της Υγείας, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η γήρανση του πληθυσμού αλλά και η ευαισθητοποίηση απέναντι στην φροντίδα ευπαθών ομάδων δημιουργεί συνεχώς ευκαιρίες απασχόλησης για τους σπουδαστές Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας.

9. Τέλος, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την ομορφία και ευεξία αναμένεται να γνωρίσουν ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση αφού πλέον η ευεξία είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Έτσι οι ειδικότητες Τεχνικού Κομμωτικής, Τεχνικού Αισθητικής και Τεχνικού Καλλωπισμού Άκρων ανήκουν σε εκείνες που η ζήτηση από την αγορά μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει την προσφορά!

Για άρτια κατάρτιση σε όλες τις παραπάνω ειδικότητες και όχι μόνο, το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ είναι η ιδανική επιλογή καθώς επαναπροσδιορίζεται διαρκώς προκειμένου να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην αγορά. Επιπλέον, οι εξειδικευμένες τεχνικές και γνώσεις, η επιλογή εκπαιδευτών με εμπειρία στα αντίστοιχα επαγγέλματα, η υποστήριξη των σπουδαστών στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω της πρακτικής άσκησης αλλά και η δημιουργία επαγγελματικής κουλτούρας είναι οι λόγοι το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ αποτελεί το ιδανικό σημείο εκκίνησης όχι μόνο των σπουδών κάθε νέου, αλλά και της πραγματοποίησης των στόχων του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα