Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για την ηλεκτροδότηση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για την ηλεκτροδότηση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Τι πρότεινε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στη σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

Τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κατέθεσε ο πρόεδρος Κώστας Ασκούνης στη σύσκεψη που συγκάλεσε το μεσημέρι του Σαββάτου (07/12) ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, η οποία αφορούσε στη λήψη μέτρων για την διασφάλιση της ηλεκτροδότησης σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

Αμέσως μετά την πολύωρη σύσκεψη ανακοινώθηκαν τα εξής:

Σε κάθε Δήμο θα συγκροτηθούν Επιτροπές αποτελούμενες από εκπροσώπους των Κοινωνικών Δομών των Δήμων και των Περιφερειών, εκπρόσωπο της ΔΕΗ και εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ. Σκοπός των επιτροπών αυτών, είναι να επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και τα οποία θα επιλύονται άμεσα και σε τοπικό επίπεδο.

Σε αυτές τις επιτροπές οι Δήμοι αλλά και η Εκκλησία θα αποστείλουν, το ταχύτερο δυνατόν, τις καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013 στις κοινωνικές και προνοιακές δομές των Δήμων των Περιφερειών και της Εκκλησίας και στους οποίους έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους, για να δρομολογηθεί η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ξεκινά εντατική καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ, με στόχο να ενημερωθούν και να ενταχθούν σ΄ αυτό όλοι οι δικαιούχοι. Ταυτόχρονα εντατικοποιούνται οι διαδικασίες ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Παρέχεται έκπτωση έως 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, των Περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών, δηλαδή κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία, δομές κοινωνικών συσσιτίων και άλλων δομών αλληλεγγύης, με βάση Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός αποτελούμενος από εκπροσώπους ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ, προκειμένου να υπάρξει συνεχής παρακολούθηση των προβλημάτων και να δρομολογείται η άμεση επίλυσή τους.

Οι προτάσεις – αιτήματα της ΚΕΔΕ

Επιπροσθέτως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης ζήτησε:

Μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ, το οποίο τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 18% περίπου.

Μείωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από 25% στο 50%.

Άμεση ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο των αιτούντων και στη συνέχεια να γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών τους.

Να μη γίνεται καμία διακοπή ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, σύμφωνα και με σχετική πρόταση της ΡΑΕ.

Δημιουργία Ειδικού λογαριασμού από την Κυβέρνηση, από το οποίο θα υποστηρίζονται οι ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών.

Γ. Μανιάτης: "Τα προβλήματα να λύνονται εκεί ακριβώς που υπάρχουν"

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός δήλωσε: "Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή, δεν είναι μόνο να ενταχθούν περισσότεροι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αλλά με την εξαιρετικά θετική βοήθεια που θα μας δώσουν και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, να εντοπίσουμε τις περιπτώσεις εκείνες των συνανθρώπων μας που πέρα από οποιαδήποτε διαδικασία, πέρα από οποιαδήποτε Υπουργική Απόφαση, Εγκύκλιο, Νόμους, έχουν πραγματικά ανάγκη να επανασυνδεθεί το ρεύμα. Γι αυτό ακριβώς πηγαίνουμε στις κοινωνικές δομές των Δήμων και της Εκκλησίας, προκειμένου να εντοπίσουμε τους συνανθρώπους μας εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν άμεση πρόσβαση είτε στα γραφεία της ΔΕΗ, είτε οπουδήποτε αλλού".

Και πρόσθεσε: "Διευκρινίζω το εξής. Για όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν κόβεται καθόλου το ρεύμα, καθ’ υπέρβαση της απόφασης της ΡΑΕ να μην κόβεται μόνο για επτά μήνες. Το ζήτημα της ταχύτερης ένταξης, πραγματικά συζητήθηκε, αλλά δεν πάρθηκε οριστική απόφαση. Σημασία έχει ότι για πρώτη φορά δημιουργείται ένας μονιμότερος μηχανισμός που θα αντιμετωπίζει την καθημερινή εξέλιξη των πραγμάτων με την συνεργασία της κυβέρνησης, της ΔΕΗ, της εκλεγμένης Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται δίπλα στα προβλήματα. Η απόφαση όλων μας, είναι τα προβλήματα αυτά να λύνονται εκεί ακριβώς που υπάρχουν, δηλαδή στο επίπεδο του Δήμου και της Περιφέρειας".

SHARE:

24Media Network