Οι “ψηφιακοί” τουρίστες έρχονται για να μείνουν

Οι “ψηφιακοί” τουρίστες έρχονται για να μείνουν
Digital Nomads iStock

Μια νέα μορφή τουρισμού γέννησε η πανδημία, τους ψηφιακούς νομάδες, που μάλιστα ταξιδεύουν εκτός σεζόν.

Η πανδημία που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη, διαμόρφωσε μια νέα μορφή τουρισμού, πολύ διαφορετική από τις άλλες, που ήδη πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει, ενώ και στη χώρα μας γίνονται προσπάθειες. Οι «ψηφιακοί νομάδες» έρχονται.

Πρόκειται για τους επισκέπτες που εργάζονται εξ’ αποστάσεως, μέσα από τους υπολογιστές τους, όχι όμως από το σπίτι τους, όπως έγινε σε όλο τον κόσμο παγκοσμίως τους τελευταίους 20 μήνες, αλλά από μια άλλη χώρα. Οι digital nomads όπως λέγονται, παίρνουν ουσιαστικά ειδική άδεια από τις εταιρείες τους και αναζητούν χώρες και προορισμούς που τους παρέχουν κίνητρα για να μετακομίσουν, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, και να εργάζονται από εκεί.

Είναι μια μορφή τουρισμού που κινείται συνήθως off-season και επιλέγει όλων των ειδών τα τουριστικά καταλύματα, από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες, κλπ. Βασικό επίσης κριτήριο επιλογής του προορισμού είναι η βιωσιμότητα. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο νομάδες και εξ αποστάσεων εργαζόμενους έως το 2035.

Ξεκινά η πρωτοβουλία Digital Nomads σε Ερμούπολη, Ηράκλειο και Καλαμάτα

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την έναρξη της πρωτοβουλίας Digital Nomads στην Ελλάδα, η οποία θα ξεκινήσει πιλοτικά σε πρώτη φάση στις πόλεις Ερμούπολη, Ηράκλειο και Καλαμάτα, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, καταρχάς με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind, και με άλλες εταιρείες αργότερα. Όπως είχε δηλώσει οι εταιρείες θα δίνουν καλύτερα πακέτα σύνδεσης στο Internet και το κράτος θα αναλάβει την υποχρέωση να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, «ώστε να έχουμε καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να μπορούν οι άνθρωποι να οργανώνουν τη ζωή τους εκεί που θα διαμένουν. Και αυτό ως συνεργασία, έρχεται να πιστωθεί στη στρατηγική μας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», είχε επισημάνει ο κ. Κικίλιας.

Η μελέτη της Horwath HTL για το τί διαμορφώνει το μέλλον του τουρισμού έδειξε ότι η απομακρυσμένη εργασία αποδείχθηκε πραγματικά αποτελεσματική και παραγωγική στις περισσότερες περιπτώσεις, τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη. Από τη θετική πλευρά, οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι ορισμένα από τα οφέλη της τηλεργασίας περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά, μειωμένο άγχος, βελτιστοποίηση της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ζωής, ευέλικτα χρονοδιαγράμματα και εξοικονόμηση χρόνου. Επιπλέον καταγράφηκε ότι οι εργοδότες έχουν επίσης παρατηρήσει βελτιωμένη παραγωγικότητα, μειωμένα κόστη όσον αφορά στη χρήση των φυσικών γραφείων, μειωμένη απουσία προσωπικού και καλύτερη χρήση τεχνολογιών. Καθώς η τηλεργασία έχει αποδειχθεί επιτυχής, φαίνεται ότι πολλοί οργανισμοί διατηρούν αυτή την ιδέα ως μια οριστική ή υβριδική εναλλακτική λύση για τους εργαζόμενους.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του News 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα