Οι θεματοφύλακες της Δημοκρατίας: Από τη Σκέψη στη Δράση

Οι θεματοφύλακες της Δημοκρατίας: Από τη Σκέψη στη Δράση

Τι δηλώνει στο News 24/7 η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Δρ Δαμάσκου Άννα και ο καθηγητής David Wisner, Διευθυντής του Dukakis Center του ACT. Εκδήλωση απόψε με ελεύθερη είσοδο.

Εκπρόσωποι think tanks, ΜΚΟ, οργανώσεων και ενώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση «Οι Θεματοφύλακες της Δημοκρατίας: από τη Σκέψη στη Δράση» που οργανώνει το Μichael and Kitty Dukakis Center for Public and Humanitarian Service του ACT – American College of Thessaloniki και η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας / Transparency International Greece, σήμερα Δευτέρα 13 Μαΐου,στις 18:00, στο Public Συντάγματος στην Αθήνα

Η εκδήλωση συνεχίζει τον διάλογο που έχει ανοίξει το Dukakis Center σχετικά με τους θεσμούς, τις πρακτικές και το μέλλον της δημοκρατίας, και πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 20 χρόνων από την ίδρυση του Κέντρου. Σε μια περίοδο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και ανησυχίας για το μέλλον της δημοκρατίας στην Ευρώπη, η εκδήλωση διερευνά τη θεμελιώδη αλληλεξάρτηση Κοινωνίας των Πολιτών και δημοκρατίας, και τον ρόλο που έχουν αναλάβει θεσμοί και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για την προστασία της. Σε ένα παγκόσμιο πολιτικό περιβάλλον, με τη δημοκρατία να βάλλεται, τα ερωτήματα είναι καίρια:

• Πώς μπορούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί;

• Δικαιολογημένα θεωρούμε τα think tanks και την Κοινωνία των Πολιτών θεματοφύλακες της δημοκρατίας;

• Απειλείται αυτός ο ρόλος από την άνοδο του αυταρχικού λαϊκισμού;

• Ειδικά ως προς την Ελλάδα με τη μακρά ιστορία κοινωνικού ακτιβισμού, πόσο σαφείς και ισχυροί είναι οι δεσμοί μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα;

• Υπάρχει ξεχωριστός ρόλος για τα μέσα ενημέρωσης και τους υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας;

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Dr. James McGann, Director of the Think Tanks and Civil Societies Program, Lauder Institute, University of Pennsylvania.

Ο James G. McGann είναι Λέκτορας Διεθνών Σπουδών στο Lauder Institute, και συνεργάτης του Fels Institute of Government στο University of Pennsylvania, αφού υπηρέτησε ως Υποδιευθυντής του προγράμματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ξένων Διπλωματών και Υποδιευθυντής του Institute of Politics στο Kennedy School of Government, ενώ εργάστηκε και στο Pew Charitable Trusts. Είναι εκδότης του ετήσιου Global Go To Think Tank Index. Το τελευταίο του βιβλίο τιτλοφορείται The Fifth Estate: Think Tanks Public Policy and Governance (Brooking, 2016).

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Αμαλία Ζέππου, Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων, Δημήτρης Βλαστός, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Human Rights 360, Όλγα Δασκάλη, Κοινότητα Μεσολογγίου, Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διαΝΕΟσις, Στέφανος Λουκόπουλος, Ιδρυτής Vouliwatch, Γιώργος Σιάκας, Διευθυντής της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτου Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Η γλώσσα εργασίας θα είναι η αγγλική.

Οι θεματοφύλακες της Δημοκρατίας: Από τη Σκέψη στη Δράση

Η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Δρ Δαμάσκου Άννα, δήλωσε στο News 24/7:

"Η ανάλυση των δεδομένων του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2018 της Διεθνούς Διαφάνειας ανέδειξε με σαφήνεια την άμεση συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ διαφθοράς και δημοκρατίας. Ως μέσο για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας παγκοσμίως, η Διεθνής Διαφάνεια προτείνει -μεταξύ άλλων- την ενίσχυση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που προωθούν την συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική. Η σημερινή εκδήλωση αποσκοπεί στην περαιτέρω αποσαφήνιση του εν λόγω ρόλου της κοινωνίας των πολιτών στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας."

Ο καθηγητής David Wisner, Διευθυντής του Dukakis Center του ACT, δήλωσε:

"Οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών, όταν είναι διαφανείς, λογοδοτούν σε πολλούς ενδιαφερόμενους και προσανατολίζονται δημοκρατικά, μπορούν να ενεργούν όχι μόνο ως πιο παραδοσιακοί θεματοφύλακες, αλλά και ως ενεργοί φορείς της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Ως δρώντες στο έργο της δημοκρατίας, το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο που οραματίστηκε ο Montesquieu, όταν μίλησε, αν και σε διαφορετικό πλαίσιο, για μεσάζοντες φορείς, με ή χωρίς το κράτος."

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

GATEKEEPERS OF DEMOCRACY

Think Tanks, NGOs, and Civil Society: From Thought to Action

Monday, May 13, 6 PM

Public Syntagma, Athens

Welcome

Dimitris Keridis, ACT Governance Committee

David Wisner, Dukakis Center

Anna Damaskou, Transparency International Greece

Panel 1: Thought

- Nikos Vettas, General Director, Foundation for Economic and Industrial Research (ΙΟΒΕ)

- Thodoris Georgakopoulos, Editorial Director, DiaNEOsis

- George Siakas, Research Director, Public Opinion Research Unit (PORU), University of Macedonia Research Institute

- Anna Damaskou, Chair of the Board, Transparency International Greece

Moderator: David Wisner, Executive Director, Dukakis Center

Panel 2: Action

- Amalia Zepou, Vice Mayor for Civil Society and Innovation, Municipality of Athens

- Stefanos Loukopoulos, Founder and Managing Director, Vouliwatch

- Epaminondas Farmakis, Founder, HumanRights360

- Olga Daskali, Co-Founder, Gia tin Koinotita Missolonghis

Moderator: Anna Damaskou, Chair of the Board, Transparency International Greece

Break

Keynote Speaker

James McGann, Senior Lecturer - International Studies Lauder Institute for Management and International Studies, Director - Think Tanks and Civil Societies Program, Wharton School and School of Arts and Sciences, Senior Fellow - Fels Institute of Government
University of Pennsylvania

SHARE:

24Media Network