Οροθετήθηκε η φωτιά στην Ηλεία-Καλύτερη εικόνα στην Άνδρο

Φωτιά (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Φωτιά (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) EUROKINISSI

Σε εξέλιξη αλλά με καλύτερη εικόνα παραμένει η φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Κόρθι Άνδρου-Εκκενώθηκε προληπτικά ο μικρός οικισμός Καλαμάκι-Κάηκαν κάποια ποιμνιοστάσια.

Σε εξέλιξη παραμένει με πολύ καλύτερη εικόνα όμως, η φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι κοντά σε οικισμούς στο Κόρθι Άνδρου και σε έκταση με χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια.

Η Πυροσβεστική το μεσημέρι εισηγήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι κάτοικοι δύο οικισμών της Καππαριάς και των Μωρακαίων να ενημερωθούν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση αν χρειαστεί, κυρίως λόγω της πορείας που φαινόταν να αποκτά το πύρινο μέτωπο στο σημείο. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην προληπτική εκκένωση ενός μικρού οικισμού, του Καλαμακίου που βρίσκεται κοντά στην Καππαριά και στους άλλους δύο οικισμούς, οι κάτοικοι παραμένουν σε ετοιμότητα.

Από την φωτιά μέχρι τώρα καταστροφές υπέστησαν μόνο ορισμένα ποιμνιοστάσια. Συνολικά, μαζί με τις ενισχύσεις που έχουν σπεύσει, επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 5 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη, μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, 3 βυτιοφόρα Ο.Τ.Α. και ένα μηχάνημα έργου.

Η φωτιά, που ξέσπασε νωρίτερα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλλίκωμο Σκιλλούντος, στα Κρέστενα Ηλείας οριοθετήθηκε, δίχως να υπάρξουν ζητήματα για διάσπαρτες κατοικίες που βρίσκονταν σχετικό κοντά στο πύρινο μέτωπο. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 αεροσκάφη.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Τρίτη και λήψη μέτρων από Πυροσβεστική

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 21 Ιουλίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε Σάμο και Ικαρία.

Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς. 
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. 
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112. 
  • Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά, Πυρκαγιά, Πυροσβεστική
SHARE:

24Media Network