Όταν η πραγματικότητα διαψεύδει ΓΑΔΑ και Χρυσοχοΐδη

Όταν η πραγματικότητα διαψεύδει ΓΑΔΑ και Χρυσοχοΐδη
Η στιγμή που η "αύρα" ρίχνει νερό στους διαδηλωτές. Eurokinissi

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ σχετικά με τα επεισόδια έξω από το Εφετείο μετά την καταδικαστική για τους χρυσαυγίτες απόφαση και το σχόλιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την πραγματικότητα.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020. Ένα τεράστιο πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει το μεγαλύτερο μέρος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, περιμένοντας να ακούσει την απόφαση στην πολυετή δίκη του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

Δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης, η αύρα της αστυνομίας εκτοξεύει νερό κατά του συγκεντρωμένου κόσμου, χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι.

Τόσο η ΓΑΔΑ με ανακοίνωσή της, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για επίθεση 600 ατόμων “με 150 μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα” στη συμβολή των οδών Λουκάρεως και Αλεξάνδρας, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της αστυνομίας. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Το βίντεο του Μάνου Φραγκιουδάκη και του News 24/7 αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των γεγονότων, τα οποία διαφέρουν από την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Σε αυτό καταγράφεται η αύρα της αστυνομίας να εκτοξεύει νερό κατά των συγκεντρωμένων, χωρίς να έχει προηγηθεί εκτόξευση μολότοφ σε βάρος των δυνάμεων της αστυνομίας, όπως αναφέρουν ΓΑΔΑ και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ας ελέγξουμε, όμως, έναν προς έναν τους ισχυρισμούς της ΕΛΑΣ, ώστε να δούμε τι πραγματικά συνέβη μετά την ανακοίνωση της απόφασης και πώς ξεκίνησαν τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια.

Τι αναφέρει η ΕΛΑΣ

“Στις 11.55 ώρα, περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής – 20.000 άτομα τουλάχιστον – συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ,  πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας”, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η ΕΛΑΣ και συνεχίζει:

“Σκοπός της επίθεσης ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Προκλήθηκαν φθορές σε 10 οχήματα της Αστυνομίας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε.

Περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές”.

Τι δείχνουν τα ντοκουμέντα

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από το σημείο, καταρρίπτουν ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς της ΕΛΑΣ και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα εξής σημεία:

  • Είχαν μεσολαβήσει 40 δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της απόφασης-Όχι 10 λεπτά
  • Δεν προκύπτει από πουθενά ότι η συγκέντρωση διαλυόταν ή ότι κάτι τέτοιο επρόκειτο να συμβεί άμεσα
  • Τόσο από το βίντεο του News24/7, όσο και από πληθώρα άλλων που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δεν προκύπτει ότι εκτοξεύεται έστω μία (πολλώ δε μάλλον 150, όπως αναφέρει ο υπουργός) βόμβα  μολότοφ προς τις δυνάμεις της αστυνομίας πριν εκείνες προχωρήσουν σε εκτόξευση νερού κατά των συγκεντρωμένων.
  • Από κανένα ντοκουμέντο(βίντεο ή φωτογραφία) δεν προκύπτει ο αριθμός “600” για τους ανθρώπους που συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις της ΓΑΔΑ και οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τα γεγονότα που ακολούθησαν την ανακοίνωση της απόφασης, δεν απηχούν την πραγματικότητα, φαίνεται και από βίντεο τραβηγμένο ακριβώς απέναντι από τα λεωφορεία της αστυνομίας.

Στην μεριά των αστυνομικών δυνάμεων εκτοξεύονται κάποια μεμονωμένα άδεια μπουκάλια νερού και όχι βόμβες “μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα”.

H ΕΛΑΣ, προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς της, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες, οι οποίες, όμως ενισχύουν την θέση ότι η εκτόξευση αρχικά νερού και στην συνέχεια χημικών εναντίον του κόσμου ήταν παντελώς απρόκλητη.

Στις φωτογραφίες, σύμφωνα με την αστυνομία, καταγράφονται οι επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών οι οποίες οδήγησαν στην διάλυση της συγκέντρωση.

Όπως όμως φαίνεται, ο συγκεντρωμένος κόσμος έχει αποχωρήσει από την διασταύρωση Αλεξάνδρας και Λουκάρεως, κάτι που, όπως αποτυπώνεται σε όλα τα βίντεο, δεν συνέβη πριν την χρησιμοποίηση των υδροφόρων σε βάρος του.

 

Στο βίντεο του φωτογράφου Νίκου Χριστοφάκη, φαίνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφονται κατά των λεωφορείων της αστυνομίας, και είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για 600, πιθανόν δεν πρόκειται ούτε για 20.

Σε μία μέρα που σημαδεύτηκε από την μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας έναντι του φασισμού, η ΕΛΑΣ και η πολιτική της ηγεσία επέλεξαν να επιδείξουν μία άκρως αντιδημοκρατική συμπεριφόρα.

Έτσι, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι σαφή. Γιατί επέλεξε η ΕΛΑΣ, να διαλύσει την μεγαλειώδη και ειρηνική αντιφασιστική συγκέντρωση; Θεωρήθηκε ότι η χρήση της αύρας και στην συνέχεια των χημικών απέναντι σε ένα τόσο μεγάλο πλήθος, με ανθρώπους όλων των ηλικιών δεν θα τους έθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι μερικά άδεια πλαστικά μπουκάλια τους αστυνομικούς; Για ποιο λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιλέγει να καλύψει τα στελέχη της ΕΛΑΣ, ψευδόμενος, μάλιστα, τόσο καταφανώς;

Η δουλειά του κ. Χρυσοχοΐδη περιγράφεται στον τίτλο του. Καλό θα είναι να μας εξηγήσει πως καταφέρνει να προστατεύσει τους πολίτες προσφέροντας άνευ όρων κάλυψη σε εκείνους που στρέφονται εναντίον τους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα