Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Αν σταματήσουν οι γυναίκες, θα σταματήσουν τα πάντα

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Αν σταματήσουν οι γυναίκες, θα σταματήσουν τα πάντα
ACTIONAID

Η ActionAid μας καλεί αυτή την Κυριακή να συμμετάσχουμε στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με σύνθημα "ποτέ και πουθενά" στη βία κατά των γυναικών.

Η 8η Μαρτίου είναι η ημέρα που έχει ορίσει ο ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και είναι η μέρα που τιμούνται οι γυναίκες που ξεσηκώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους για να προασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Σήμερα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα 2/3 από τα 75 εκατομμύρια των ενηλίκων που είναι αναλφάβητοι, είναι γυναίκες. 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Κατά μέσο όρο στον κόσμο, οι γυναίκες πληρώνονται το 63% του ποσού που πληρώνονται οι άνδρες ενώ το 70% των γυναικών έχει υποστεί σωματική ή/ και σεξουαλική βία από τον σύντροφό του, κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Στην Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η ActionAid στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ποτέ και Πουθενά», που στοχεύει στην εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας, εστιάζει φέτος στη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι και 6 στις 10 εργαζόμενες έχουν υποστεί κάποιας μορφής παρενόχληση στο εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό φτάνει το 40% με 50%. Η βία και η παρενόχληση στην εργασία έχουν προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τις γυναίκες και επιβαρύνουν τη ψυχική και σωματική υγεία τους.

Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ανάληψη δεσμεύσεων για τα δικαιώματα των γυναικών κατά την Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες το 1995, γνωστή και ως Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου. Η ActionAid έχοντας από την αρχή της δράσης της την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο επίκεντρο, μας καλεί αυτή την Κυριακή να συμμετάσχουμε στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με σύνθημα ποτέ και πουθενά στη βία κατά των γυναικών. Γιατί αν σταματήσουν οι γυναίκες θα σταματήσουν τα πάντα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ActionAid Ελλάς, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, Φεμινισμός
SHARE:

24Media Network