Πάγο στις Σκουριές βάζει το ΣτΕ. Η απόφαση μετά τις εκλογές

Διαμαρτυρία μεταλλωρύχων από τις Σκουριές έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015. 
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Διαμαρτυρία μεταλλωρύχων από τις Σκουριές έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή κατά της απόφασης του Π. Σκουρλέτη για αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων Χαλκιδικής. Μετά τις βουλευτικές εκλογές η απόφαση

Περίπου τέσσερις ώρες διήρκεσε η σημερινή, κεκλεισμένων των θυρών, σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόφαση του πρώην υπουργού Π. Σκουρλέτη να αναστείλει τη λειτουργία των μεταλλείων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.

Όπως είναι γνωστό, με την απόφαση του κ. Σκουρλέτη διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία των μεταλλείων, με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών –και συγκεκριμένα ότι παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Οι δοκιμές έγιναν στο Πορί της Φινλανδίας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec.

Στη συνέχεια η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και τέσσερα σωματεία εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζήτησαν: 1) να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή του προεδρεύοντα του δικστηρίου η απόφαση του κ. Σκουρλέτη με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων, 2) να ανασταλεί και 3) να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η από 19 Αυγούστου 2015 απόφαση του κ. Σκουρλέτη με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουριές, Ολυμπιάδα, κ.λπ.) είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Ακολούθησε η κατάθεση στο ΣτΕ και άλλων παρεμβάσεων από τοπικούς φορείς και τον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Έτσι, ο προεδρεύων του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλερίου στο πλαίσιο της αίτησης αναστολής κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και τεχνικούς σε ακρόαση. Στη σύσκεψη του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας (διευρυμένη σύνθεση) παραβρέθηκαν οι δικηγόροι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Ελένη Τροβά και των σωματείων των εργαζομένων που συμπλέουν με το πνεύμα της εταιρείας Νίκος Αλιβιζάτος), δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως δικηγόροι του Δημοσίου (Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης και Γεωργία Παπαδάκη), τεχνικοί και ο Φινλανδός τεχνικός Ίκα Βέικο Κόιο ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία Outotec.

Ο κ. Σακελλαρίου ζήτησε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι δικηγόροι να καταθέσουν υπόμνημα, ενώ από τους συνηγόρους του Δημοσίου επιπρόσθετα ζητήθηκε να απαντήσουν και σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τους τέθηκαν από τους δικαστές, αλλά ζητήθηκε να καταθέσει ατομικά υπόμνημα και ο κ. Κόιο.

Ακόμη, ο κ. Σακελλαρίου απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου των σωματείων των εργαζομένων να δοθεί προσωρινή διαταγή του κ. Σακελλαρίου για άμεσο «πάγωμα» της απόφασης του κ. Σκουρλέτη.

Εκτός του κ. Σακελλαρίου, παραβρέθηκαν στη σύσκεψη οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος, ο οποίος είναι εισηγητής της υπόθεσης, η Μαρία Καραμανώφ, ο Ιωάννης Μαντζουράνης και η Αικατερίνη Χριστοφορίδου, ενώ παρόντες ήταν και οι τέσσερις βοηθοί του κ. Μάζου, οι Βασίλειος Γκέρτσος, Δημήτρης Πυργάκης, Χρήστος Νέγρης και Νικόλαος Νικολάκης.

Παράλληλα, το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε υπόμνημα 45 σελίδων, με το οποίο τάσσεται υπέρ της επίμαχης υπουργικής απόφασης για αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων και αναφέρει ότι η απόφαση αναστολής λειτουργίας των μεταλλείων εκδόθηκε, καθώς διαπιστώθηκε ότι η υποβληθείσα τεχνική μελέτη του εργοστασίου μεταλλουργίας δεν είχε συνταχθεί ούτε καν σύμφωνα με αποτελέσματα δοκιμών που έκανε η εταιρεία Outotec στο Πορί της Φινλανδίας.

Επίσης, το Δημόσιο αμφισβητεί την οικονομική ζημία που επικαλείται η εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, με το σκεπτικό ότι υπάρχει το μεταλλείο Στρατωνίου, στο οποίο λειτουργεί και το εργοστάσιο εμπλουτισμού προς παραγωγή εμπορεύσιμων συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου, οι εργασίες του οποίου ουδόλως θίγονται από την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.

Παράλληλα, χθες πραγματοποιήθηκε μια άλλη σύσκεψη, περιορισμένης έκτασης. Συγκεκριμένα, ο εισηγητής της υπόθεσης κ. Μάζος μαζί με τους 4 βοηθούς κάλεσαν σε ακρόαση τους δικηγόρους, τον κ. Κόιο και άλλους τεχνικούς προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα των θέσεών τους, ενώ οι δικαστές υπέβαλαν ερωτήσεις στους εκπροσώπους των εμπλεκομένων μερών ειδικά επί της τεχνικής διαδικασίας που ακολουθείται στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και σε άλλα μεταλλεία άλλων χωρών.

Η απόφαση επί του αιτήματος αναστολής της απόφασης του κ. Σκουρλέτη θα εκδοθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές, ενώ η κυρία προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, κ.λπ. θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Οκτωβρίου 2015.

Για όσο διάστημα διήρκεσε η σύσκεψη της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, έξω από το δικαστικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί 50 περίπου απολυμένοι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network