Πανελλαδική 24ωρη απεργία στα ΚΤΕΛ

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στα ΚΤΕΛ
Στιγμιότυπο από τα ΚΤΕΛ Κηφισού Eurokinissi

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ. Γιατί διαμαρτύρονται και τι καταγγέλλουν

Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Μεταφορών για τα υδροπλάνα που όπως υποστηρίζει, καταργεί τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού. 

Όπως καταγγέλλουν, για πρώτη φορά από την ίδρυση των ΚΤΕΛ, νομοθετείται η πλήρης κατάργηση κάθε κεκτημένου και κάθε δικαιώματος για τους εργαζόμενους, κάθε θεσμικού πλαισίου προστασίας του επιβατικού κοινού και κάθε κανόνα προάσπισης του αγαθού της οδικής ασφάλειας. 

«Για πρώτη φορά κυβέρνηση επιτίθεται με μένος, εμπάθεια και στοιχεία εκδικητικότητας κατά ενός ολόκληρου κλάδου εργαζομένων, του οποίου η συνεισφορά στη λειτουργία και στην εκτέλεση του έργου της δημόσιας συγκοινωνίας δεν αμφισβητείται και αφήνει αυτόν έρμαιο της ακόρεστης απληστίας της εργοδοσίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), η οποία προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη, στις 9 το πρωί στον Κεντρικό Υπεραστικό Σταθμό ΚΤΕΛ, στην οδό Λιοσίων. 

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, η νέα νομοθετική ρύθμιση: 

– «Επιτρέπει τη χρήση της θέσης πληρώματος των λεωφορείων από επιβάτη σε βάρος της ασφάλειας του προσωπικού και των επιβατών! 

– Επιτρέπει την εκπροσώπηση των μετόχων με απλή εξουσιοδότηση στις Γενικές τους Συνελεύσεις, παρά την αντίθεσή τους. 

– Διατηρεί το σκανδαλώδες προνόμιο της ισόβιας σύνταξης των Προέδρων των ΚΤΕΛ από τα χρήματα των επιβατών και της προσαύξησης 5% επί του εισιτηρίου. 

– Ολοκληρώνει το επονομαζόμενο και ως «πλιάτσικο στη συγκοινωνία» με τη χορήγηση του των 45 εκατομμυρίων ευρώ στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ΚΤΕΛ, ρίχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και το τελευταίο «φύλλο συκής», το φύλλο της απροκάλυπτης στήριξης των ιδιωτικών συμφερόντων».

Η ΟΣΜΕ απαιτεί την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν τα ΚΤΕΛ και κυρίως εκείνης, με την οποία, όπως υποστηρίζει, καταργείται ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα