Παπαϊωάννου: Οι εμπρησμοί δεν στρέφονται μόνο κατά των προσφύγων, αλλά και κατά της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού

Παπαϊωάννου: Οι εμπρησμοί δεν στρέφονται μόνο κατά των προσφύγων, αλλά και κατά της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού

Ο γγ Διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρεται στα περιστατικά βίας εναντίον προσφύγων, σημειώνει προς πάσα κατεύθυνση πως αυτά αποτελούν ποινικά αδικήματα και εκτιμά πως η προσφυγική κρίση θα αποτελούσε, αν την αφήναμε, "πεδίο δόξης λαμπρόν" για ακροδεξιές οργανώσεις

Οι εικόνες χώρων φιλοξενίας προσφύγων να τυλίγονται στις φλόγες είναι μια πρακτική που την έχει παρακολουθήσει η διεθνής και ευρωπαϊκή κοινότητα να εξελίσσεται σε αρκετές περιοχές στη Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Οι αντιδράσεις ακραίων οργανώσεων, νεοναζιστών και φασιστικών στοιχείων ανά την Ευρώπη εκμεταλλεύτηκαν το προσφυγικό ζήτημα για να φουντώσουν το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας των λαών και έτσι να κερδίσουν πολιτική επιρροή. Στη χώρα μας και παρά το γεγονός πως η πίεση και η ανασφάλεια είναι πολλαπλάσια από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μιας και η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαρκή οικονομική κρίση και αβεβαιότητα, οι αντιδράσεις σε αυτό το επίπεδο είναι μετρημένες και σαφώς πιο περιορισμένες.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρά ταύτα έχουν σημειωθεί μεμονωμένα περιστατικά εμπρησμού χώρων του Ελληνικού Στρατού ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έγιναν στόχοι επίθεσης, με τα αίτια και τους δράστες φυσικά να παραμένουν ακόμη άγνωστα. Μόλις, το βράδυ της Δευτέρας, το εντευκτήριο του δήμου Καστελλόριζου, το οποίο είχε παραχωρηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. καταστράφηκε ολοσχερώς, από πυρκαγιά, ενώ φωτιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου και στα Γιαννιτσά. Συγκεκριμένα, στις φλόγες παραδόθηκαν τα μαγειρεία του στρατοπέδου 501, το οποίο έχει επιλεγεί για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων. Παράλληλα, παρατηρούνται περιστατικά υποκίνησης του μίσους και ρατσιστικής ρητορικής τόσο στα social media, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Το NEWS 247 μίλησε για το θέμα με τον γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου, ζητώντας την άποψή του για τα φαινόμενα αυτά, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που ενδεχομένως κρύβονται πίσω τους.

"Η ρητορική μίσους και οι εμπρησμοί είναι ποινικά αδικήματα"

Ο γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος μας κατέστησε σαφές πως τέτοιες ενέργειες είναι ποινικά αντιμετωπίσιμες. "Τέτοιες ενέργειες εντοπίζονται στο πλαίσιο του ποινικού δικαίου και ως τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Και αυτό δεν αφορά μόνο στις ίδιες τις πράξεις, αλλά και σε εκείνες που υποκινούν το μίσος, τόσο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και ενδεχομένως από τοπικούς παράγοντες. Όταν μία ρητορική του μίσους πυροδοτεί τέτοιες ενέργειες είναι και αυτή αντικείμενο διερεύνησης ως προς το περιεχόμενό της" αναφέρει. 

Ο κ. Παπαϊωάννου μάλιστα τονίζει πως τέτοια μεμονωμένα περιστατικά επιχειρούν να σπιλώσουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, που έχει σταθεί με αλληλεγγύη απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων. "Επειδή η αντίδραση είναι θετική, εντυπωσιακά θετική και ως τέτοια είναι και επαινετέα και έχει διεθνή αναγνώριση, θα έλεγα πως αυτές οι πράξεις, οι εμπρησμοί κτλ, δεν στρέφονται μόνο κατά των προσφύγων, αλλά και κατά της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και σπιλώνουν το κλίμα αλληλεγγύης".

Σε ένα κλίμα ανασφάλειας, παρεισφρύουν ακροδεξιές δυνάμεις

Ο γενικός γραμματέας τονίζει πως τα περιστατικά βίας δεν είναι πολλά και σε κάθε περίπτωση δεν "αποτελούν ισχυρή τάση, πολλώ δεν μάλλον μια κυρίαρχη αντίδραση". Παρόλα αυτά, ο κ. Παπαϊωάννου εφιστά την προσοχή σε όλους. "Ένα κλίμα ανασφάλειας που συνοδεύεται και από την οικονομική κρίση, είναι εύφορο έδαφος ώστε να υπάρχουν τέτοιου είδους αντιδράσεις" και σημειώνει πως "καλό θα ήταν να είμαστε όλοι σε μια σχετική εγρήγορση. Όταν οι τοπικές κοινωνίες είναι ανήσυχες, εκεί εμφιλοχωρούν στοιχεία ακραία, ομάδες ακροδεξιές. Εξάλλου, η Κεντρική Ευρώπη έχει πολλά να μας διδάξει σε αυτό το πεδίο. Για το πως ομάδες νεοναζιστικές, εθνικιστικές και ακροδεξιές έχουν εκμεταλλευτεί τα συναισθήματα των ακροδεξιών και έχουν κερδίσει υποστήριξη μέσα από αυτά".

Η χώρα δέχεται πρωτοφανές bullying

"Διανύουμε μια περίοδο, όπου η χώρα δέχεται ένα πρωτοφανές bullying" σημειώνει ο Κωστής Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως "ο συνδυασμός της ακραίας λιτότητας, της επιτήρησης από τους θεσμούς, από τους πιστωτές, μαζί με τη διαχείριση του προσφυγικού είναι ένα μείγμα τοξικό".

"Όταν αυτό συνοδεύεται από έντονη φραστική επίθεση από κάποιες χώρες εναντίον της Ελλάδας μιλάμε για ένα φαινόμενο πρωτοφανές" και συμπληρώνει: "Φοβάμαι ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις του νεοναζιστικού περιθωρίου που το βλέπουν σαν μια χρυσή ευκαιρία. Εκεί είναι που θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και δεν σας κρύβω ότι προσωπικά έχω μια ανησυχία".

Να ξεχωρίσουμε τη διαμαρτυρία από τις πράξεις βίας και τη ρητορική μίσους

Οι αντιδράσεις των τελευταίων μηνών από σειρά τοπικών κοινωνιών, σε ό, τι αφορά τη δημιουργία hot spot ή χώρων προσωρινής φιλοξενίας δημιουργούν εύλογες απορίες για τη "σύγχυση" που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ ανήσυχων πολιτών και ακροδεξιών στοιχείων που καραδοκούν. "Ξεχωρίζω πλήρως τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρχουν σε τοπικές κοινωνίες και είναι αποτέλεσμα ανασφάλειας, ανησυχία, φόβου και οι οποίες σχετίζονται άμεσα με το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της διαμαρτυρίας, από πράξεις βίας ή ρητορικής του μίσους." σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου, που τονίζει κατηγορηματικά πως οι τελευταίες είναι ποινικά αντιμετωπίσιμες. "Ας μην τα συγχέουμε αυτά τα δύο και όποιος επιχειρεί να το κάνει αυτό, προσπαθεί να κρύψει μέσα σε μια τέτοια στάση, άλλου τύπου σκοπιμότητες" συμπληρώνει.

Ο γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει πως "πρέπει να εξάρουμε τις αντιδράσεις της πλειονότητας του κόσμου που μέσα σε συνθήκες ύφεσης και ανέχειας, βρίσκει από το υστέρημά να αφιερώνει και αφιερώνει χρόνο και εμπράκτως" και αντίστοιχα να σταθούμε απέναντι "σε παράγοντες οι οποίοι θέλουν να πυροδοτήσουν τα πράγματα. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις και σε άλλες χώρες, αυτές οι καταστάσεις ήταν και ένα πλυντήριο για ακροδεξιές οργανώσεις".

Η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται τέτοιες καταστάσεις

Ρωτήσαμε τον γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης, αν στις ακροδεξιές αυτές οργανώσεις και πίσω από τις επιθέσεις αυτές βίας, βλέπει τον κύριο και πιο μαζικό εκφραστή του νεοναζισμού και του εθνικισμού στη χώρα, τη Χρυσή Αυγή. "Σε πολιτικό επίπεδο μπορεί κανείς να κάνει εκτιμήσεις και εικασίες. Η Χρυσή Αυγή κατά το παρελθόν έχει εκμεταλλευτεί με επιδέξιο, αν και χοντροειδή, τρόπο τέτοιες καταστάσεις. Για τις εγκληματικές πράξεις που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες έχει ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη, οπότε εγώ δεν μπορώ να κάνω κάποια παραπάνω δήλωση επ' αυτού" ήταν η απάντησή του.

Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να διαχειριστεί το προσφυγικό

Για μια ακόμη φορά πάντως, από επίσημα χείλη, τονίζεται η αναγκαιότητα να δράσει η Ευρώπη συντεταγμένα. Ο κ. Παπαϊωάννου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και τις όποιες αποφάσεις θα προκύψουν στην νέα συνάντηση στις 7 Μαρτίου σημειώνει: "Έχουμε μπει σε πολύ βαθιά νερά... είναι ένα πολυδυναμικό φαινόμενο. Παρά τις αρκετές ελλείψεις και καθυστερήσεις μας, θεωρώ ότι η διαχείριση του ζητήματος από την Ελλάδα έχει λειτουργήσει συντεταγμένα και θετικά. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μας κάνει να βγάλουμε από μπροστά μας το γεγονός πως είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να το διαχειριστεί η Ελλάδα μόνη της. Αυτό δεν είναι δικαιολογία, είναι αναγκαιότητα πασιφανής".

Πάντως, ο γενικός γραμματέας εκτιμά πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε να ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση με το προσφυγικό. "Δεν μιλάω για πολύ χρόνο, ίσως είναι ένα ζήτημα μερικών εβδομάδων που σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις σε κάποιες εμπλεκόμενες χώρες".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καστελλόριζο: Κάηκε κτίριο που φυλάσσονταν είδη πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες

SHARE:

24Media Network