Πάτρα: Αθωώθηκαν αστυνομικοί που κατηγορούνταν για ξυλοδαρμό και βασανισμό σε βάρος 27χρονου

Πάτρα: Αθωώθηκαν αστυνομικοί που κατηγορούνταν για ξυλοδαρμό και βασανισμό σε βάρος 27χρονου

Για σκανδαλώδη απόφαση που παρέβλεψε σωρεία αποδεικτικών στοιχείων, φωτογραφιών, ιατροδικαστικών εκθέσεων και ιατρικών βεβαιώσεων, κάνει λόγο η πολιτική αγωγή

Αθωωτική ήταν η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πάτρας, για τους τρεις Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, που κατηγορούνταν μετά από καταγγελία 27χρονου για ξυλοδαρμό και βασανιστήρια κατά τη σύλληψη και κράτηση του.

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη. Η Εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την απαλλαγή των Αστυνομικών.

ADVERTISING

Όπως αναφέρει το τοπικό tempo24.news, η υπόθεση αφορούσε σε περιστατικό που συνέβη τον Νοέμβριο του 2013 και φέρεται να διαδραματίστηκε στα γραφεία της Ασφάλειας Πατρών και περείχε εκατέρωθεν μηνύσεις ανάμεσα σε Αστυνομικούς και τον 27χρονο, ο οποιός αντιμετώπιζε τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Όλα ξεκίνησαν όταν σε αστυνομική επιχείρηση στο σπίτι του 27χρονου, ο άνδρας σύμφωνα με τα όσο έχουν καταγγείλει οι άνδρες της ασφάλειας που συμμετείχαν, επιτέθηκε σε βάρος τους προκαλώντας μάλιστα και τον τραυματισμό ενός εκ των συναδέλφων τους.

Στη συνέχεια ο 27χρονος συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην γραφεία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, στο Αστυνομικό Μέγαρο της Ερμού, εκεί που όπως κατήγγειλε έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και βασανισμού, επιδεικνύοντας και φωτογραφικό υλικό.

Τις καταγγελίες του 27χρονου, αντέκρουσε μάρτυρας ο οποίος ισχυρίστηκε πως οι μώλωπες έγιναν στο σπίτι κατά την διάρκεια της επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του νεαρού και όχι στην ασφάλεια. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία ο 27χρονος κατά την παραμονή του στην Ασφάλεια, επιτέθηκε και τραυμάτισε αστυνομικό.

Πολιτική αγωγή: Η απόφαση παρέβλεψε σωρεία αποδεικτικών στοιχείων

"Η χθεσινή, αθωωτική για τους τέσσερις κατηγορούμενους για βασανιστήρια αστυνομικούς, απόφαση του Α΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, αποτελεί μια μελανή κηλίδα στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης", αναφέρουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής. Και συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους:

Η απόφαση παρέβλεψε σωρεία αποδεικτικών στοιχείων, φωτογραφιών, ιατροδικαστικών εκθέσεων, ιατρικών βεβαιώσεων και άλλων εγγράφων, τα οποία αποδείκνυαν όχι μόνο την τέλεση πράξεων βασανισμού σε βάρος συλληφθέντος στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Ασφάλειας Πατρών, Ερμού 95, το Νοέμβριο 2013, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε οργανωμένα η συγκάλυψη των βασανισμών, που έγιναν εν γνώσει και της ηγεσίας της Ασφάλειας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαϊας και με την ανοχή τους. Αυτό φάνηκε και από την καθημερινή προσέλευση δεκάδων ασφαλιτών στο ακροατήριο σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατηγορούμενους αστυνομικούς, αλλά και δεκάδων μαρτύρων υπεράσπισής τους.

Η πολιτική αγωγή είχε επισημάνει από την αρχή την προκατάληψη της έδρας και της Εισαγγελέως σε βάρος τους βασανισθέντος πολιτικώς ενάγοντός και υπέρ των κατηγορουμένων αστυνομικών και την είχε αναδείξει προβάλλοντας αίτηση εξαίρεσης εναντίον όλων των μελών της σύνθεσης, που φυσικά δεν έγινε δεκτή. Επίσης, είχε επισημάνει την πρωτοφανή διαμαρτυρία των κατηγορουμένων για το γεγονός ότι η δίκη καλυπτόταν από ορισμένα Μ.Μ.Ε., πράγμα το οποίο προφανώς τους ενοχλούσε διότι δυσχέραινε την αδιαφάνεια μέσα από την οποία επεδίωκαν την αθώωσή τους.

Η αθωωτική απόφαση εκπέμπει μήνυμα ατιμωρησίας της κατάχρησης αστυνομικής εξουσίας, νομιμοποίησης της αστυνομικής βίας απέναντι στους πολίτες, αποδοκιμασίας και περιφρόνησης για όσους προσφεύγουν στην έννομη τάξη και ζητούν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και απογοήτευση για όσους πιστεύουν στον εξισορροπητικό ρόλο της δικαιοσύνης.

Το λόγο τώρα έχουν οι αρμόδιοι Εισαγγελείς προκειμένου, όπως θα ζητηθεί, να ασκήσουν το δικαίωμα έφεσης κατά της αθωωτικής απόφασης για να κριθεί αντικειμενικά η υπόθεση στον δεύτερο βαθμό και να μην προστεθεί ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των αστυνομικών κακοποιήσεων και βασανισμών και στην παραπέρα αυταρχική εξέλιξη του κράτους πριν".

SHARE:

24Media Network