Πέραμα: Εργάτες κρέμασαν μαύρα πανιά στο υπ. Ναυτιλίας – Είχαν προειδοποιήσει για “ατύχημα” πριν 15 μέρες

Πέραμα: Εργάτες κρέμασαν μαύρα πανιά στο υπ. Ναυτιλίας – Είχαν προειδοποιήσει για “ατύχημα” πριν 15 μέρες
Μαύρα πανιά στο υπουργείο Ναυτιλίας για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα eurokinissi

"Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η ζώνη του Περάματος σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών" διαμηνύει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής. Μπαράζ κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους.

Σειρά κινητοποιήσεων πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι μετά το χθεσινό εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα δύο σοβαρά.

Το πρωί της Τρίτης (30/5) οι εργαζόμενοι στη Ζώνη συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και αποφάσισαν νέο συλλαλητήριο στις 6.30 το απόγευμα στο οποίο καλούν φορείς, Σωματεία και Εργατικά Κέντρα.

Οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν με πορεία, παρουσία της συζύγου του νεκρού εργάτη, προς το υπουργείο Ναυτιλίας όπου κρέμασαν μαύρα πανιά.

Παράλληλα, με απόφασή του, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας προχωρά αύριο, Τετάρτη, σε νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση των εργαζομένων στις 10 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει για “ατύχημα” στα ναυπηγεία

Λίγες μέρες πριν το εργατικό δυστύχημα, στις 12 Μάη 2023, με ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών είχαν προειδοποιήσει για “ατύχημα” στα ναυπηγεία και τα επισκευαζόμενα πλοία.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε προφήτες ούτε μάντεις κακών. Απλά ζούνε την «πίεση για παραπάνω δουλειά, για πιο γρήγορη παράδοση κάθε πλοίου» που «οδηγεί καθημερινά σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα ναυπηγεία και τα επισκευαζόμενα πλοία, κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ένα ή περισσότερα τραγικά γεγονότα», σημείωναν στην ανακοίνωσή τους.

Στην ίδια ανακοίνωση κατήγγειλαν την απουσία ελέγχων που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς «η κυβέρνηση, συνεχίζοντας σταθερά τον δρόμο των προηγούμενων, έχει στην ουσία καταργήσει κάθε έλεγχο στους χώρους δουλειάς, απαξιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που ελέγχουν την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αφήνοντας την εργοδοσία να θησαυρίζει ανενόχλητη».

“Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η ζώνη του Περάματος σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών!”

“Χθες θρηνήσαμε άλλον έναν συνάδελφο που έχασε τη ζωή του πάνω στο μεροκάματο, ενώ δύο ακόμα συνάδελφοί μας είναι τραυματισμένοι” αναφέρει ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής, Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος καλώντας σε συγκέντρωση το απόγευμα της Τρίτης 30/5, στις 6:30μμ στην πύλη της ναυπηγοεπισκευστικής ζώνης.

Το Συνδικάτο στη συνέχεια αναφέρεται στις πολλαπλές προειδοποιήσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει οι εργαζόμενοι και διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει να χαθεί κι άλλος συνάδελφος. Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, η ανυπαρξία των ελέγχων, η εντατικοποίηση και οι άθλιες συνθήκες εργασίας, αργά η γρήγορα θα οδηγούσαν σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι μπροστά στα κέρδη των αφεντικών, η ζωή μας και η ασφάλειά μας έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Δε θα επιτρέψουμε να χάσουμε κι άλλο συνάδελφο! Δε θα επιτρέψουμε να μπαίνουν στη ζυγαριά η ζωή μας από τη μια και η ανάγκη να βγει «γρήγορα» και «οικονομικά» η δουλειά από την άλλη.

Σήμερα απαντήσαμε με καθολική απεργία.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας!

Καλούμε όλα τα σωματεία, όλους τους φορείς, όλο το λαό του Περάματος να στηρίξει τον αγώνα μας και να συμμετέχει στη συγκέντρωση το απόγευμα της Τρίτης 30/5, στις 6:30μμ στην πύλη της ναυπηγοεπισκευστικής ζώνης.

Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η ζώνη του Περάματος σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών!”

Παράλληλα θέτει επί τάπητος τέσσερα σημεία αιτημάτων, τα οποία είναι τα εξής:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
  • Άμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας
  • Να παρθούν όλα τα μετρά για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει το κέντρο υγείας και ο πυροσβεστικός σταθμός.

Όπως σημειώνει το ΣΜΕ, σε συντονισμό και με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα μας για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων μας”.

Την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας ζητεί η ΠΝΟ

Την απαρέγκλιτη και συνεχή τήρηση των μέτρων ασφαλείας σε κάθε χώρο δουλειάς, ζητεί με σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή το χθεσινό τραγικό εργατικό δυστύχημα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, με τον θάνατο ενός 47χρονου εργάτη και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο.

Η ΠΝΟ ζητά την ενίσχυση των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας με επιπλέον αρμοδιότητες και με ταυτόχρονη βελτίωση και αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

“Δυστυχώς το παραπάνω δυστύχημα με το οποίο μεγαλώνει για άλλη μια φορά η μακρά λίστα του θανάτου, επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας.

Ειδικά στο χώρο της ναυτεργασίας και στις θαλάσσιες μεταφορές, η πλημμελής εφαρμογή των Διεθνών Κανόνων και της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια των εν γένει συνθηκών εργασίας ή η παράκαμψή τους με διάφορα «τερτίπια», δημιουργεί τις προϋποθέσεις υπονόμευσης της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα με τραγικά δυστυχώς αποτελέσματα”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα