Πέτσας: Υπάρχουν σκέψεις για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού από τα 50 έτη

Στέλιος Πέτσας

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί το ζήτημα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 50 ετών. Τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις για τα ηλικιακά όρια.

Την επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και τη μείωση του ηλικιακού ορίου στα 50 έτη σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο την ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας που πλήττει τη χώρα μας και με τη μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχεί.

Μέσω του ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε τα σχέδια της κυβέρνησης τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "η απόφαση να μπουν ηλικιακά όρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου 'δούλεψε', ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν τα ηλικιακά όρια, αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν οι σκέψεις να πάει το όριο στα 50 έτη, απλώς δεν υπάρχει μια κατάληξη. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές ομάδες".

Τόνισε μάλιστα, πως το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα εφαρμοστεί κανονικά μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη διεύρυνση των σημείων ελέγχων για τη διενέργεια PCR και rapid test, καθώς όπωε εξήγησε, με τον αριθμό των κρουσμάτων που είναι σε έξαρση θα χρειαστεί να αποσυμφορηθούν οι ουρές, οι οποίες πολύ πιθανό να αποτελούν αιτίες διασποράς, παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις μέσα στο επόμενο διήμερο.

"Υπάρχει μια προσπάθεια να διευρυνθούν τα σημεία αυτά είτε μέσω του ΕΟΔΥ, είτε με άλλους τρόπους και μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε στη συνέχεια πως ενόψει του ανοίγματος των σχολείων θα πολλαπλασιαστεί η ανάγκη για testing.

Για την πορεία της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι "αν υπάρξει καθολική επικράτηση της Όμικρον, θα αντέξει και το σύστημα υγείας. Πρέπει όμως να λειτουργήσουμε γρήγορα ώστε να μη δώσουμε χώρο σε άλλες μεταλλάξεις που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες". Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι αυτές τις ημέρες θα κορυφωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνοντας ότι "τα 50.000 νομίζω ότι είναι λίγα".

Πάντως, η επέκταση της υποχρεωτικότητας με ηλικιακά κριτήρια, δηλαδή να καταστεί ουσιαστικά υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δια προστίμου για τους άνω των 50 ή και τους άνω των 40 ετών, αφού η εφαρμογή του μέτρου για τους άνω των 60 ετών έφερε αποτελέσματα θεωρείται δεδομένη, ενώ συζητείται και η επέκταση της υποχρεωτικότητας με επαγγελματικά κριτήρια, δηλαδή να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για τους αστυνομικούς, στρατιωτικούς και εργαζόμενους στην εστίαση, όπως έγινε και για τους υγειονομικούς.

Όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αυτό παύει να ισχύει για όλους τους πολίτες μετά από επτά μήνες από τη δεύτερη δόση, προκειμένου να αυξηθεί η προσέλευση για την τρίτη δόση. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για τους άνω των 60 ετών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Στέλιος Πέτσας, Εμβόλιο κορονοϊού, Κορονοϊός, Covid-19
SHARE:

24Media Network