Πικάσο και Μοντριάν πίσω στην Εθνική Πινακοθήκη

Πικάσο και Μοντριάν πίσω στην Εθνική Πινακοθήκη
Οι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν κατά την συνέντευξη Τύπου της ΕΛΑΣ Eurokinissi

Σε λίγες μέρες θα έχουν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή των δύο έργων τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη. Ποιες ενέργειες θα γίνουν.

Προσπάθεια προκειμένου τα έργα των Πικάσο και Μοντριάν να επιστρέψουν στο αρχικό του σπίτι την Εθνική Πινακοθήκη, γίνεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται το επόμενο διάστημα η κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το οποίο με βούλευμα θα αποφανθεί την επιστροφή των δύο έργων τέχνης στην Εθνικής Πινακοθήκη όπου στεγάζονταν το 2012 όταν και εκλάπησαν. Το δικαστικό συμβούλιο καλείται να αποφασίσει με βάση τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του και πιστοποιούν ότι η κυριότητα των δύο έργων τέχνης ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο 6ος τακτικός ανακριτής, Αθ. Μαρνέρης, που χειρίζεται την έρευνα, πρόκειται να προχωρήσει σε σειρά ενεργειών, αρχικά αναφορικά με τους πίνακες. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εκτιμηθεί η αξία των κλοπιμαίων, ούτως ώστε να μπορέσει ο ανακριτής να βεβαιωθεί ότι θα αποδώσει τη σωστή κατηγορία στον 49χρονο πρώην οικοδόμο, ακόμα και αν χρειαστεί η άσκηση συμπληρωματικής δίωξης σε βάρος του πρώην οικοδόμου. Κι αυτό γιατί θα είναι διαφορετική η ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου, εάν η αξία τους υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ όπως ορίζει ο νόμος.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανακριτής εκτός από τους πίνακες θα ελέγξει και τον… 49χρονο κατηγορούμενο. Αφού τον έκρινε προσωρινά κρατούμενο μετά την πολύωρη απολογία του, ο Αθ. Μαρνέρης θα ερευνήσει αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει εμπλακεί και σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις. Αυτό θα γίνει με τη λήψη γενετικού υλικού από τον πρώην οικοδόμο, έτσι ώστε να ο τελευταίος πράγματι δεν έχει πράξει αντίστοιχη πράξη και δεν είναι επαγγελματίας όπως ο ίδιος έχει επανειλημμένως υποστηρίξει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα