Εθνική Πινακοθήκη: Προφυλακιστέος για την κλοπή του αιώνα ο “Artfreak”

Εθνική Πινακοθήκη: Προφυλακιστέος για την κλοπή του αιώνα ο “Artfreak”
Οι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν κατά την συνέντευξη Τύπου της ΕΛΑΣ Eurokinissi

Μαραθώνια ήταν η απολογία του 49χρονου πρώην οικοδόμου στον ανακριτή.

Το δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού παίρνει ο πρώην οικοδόμος που έκλεψε τρία έργα τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη, δηλώνοντας «λάτρης της τέχνης».

Ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένης και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο, έδωσε μία μαραθώνια απολογία στον ανακριτή Μαρνέρη, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, διέταξε την προσωρινή του κράτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενέμεινε στα όσα ισχυρίστηκε και στην αστυνομία. Προανακριτικά ο 49χρονος ομολόγησε ότι διέπραξε την κλοπή, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι ενήργησε μόνος του, χωρίς πρόθεση να πωλήσει τα κλοπιμαία, αλλά μόνο για να δει αν… μπορεί. Από τα όσα είχε καταθέσει στην αστυνομία φάνηκε ότι η “κλοπή του αιώνα” όπως χαρακτηρίστηκε, έγινε …κατά τύχη (αφού ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι δεν είχε καν προαποφασίσει ποια έργα θα αφαιρούσε), ήταν μοναχική δουλειά (μιας και αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιοσδήποτε συνεργός ο οποίος τον βοήθησε), ενώ δεν χρειάστηκε τίποτα περισσότερο από μία παρακολούθηση 6 μηνών μέσα από τα φυτά στον περιβάλλοντα χώρο, για να αντιληφθεί ο 49χρονος όλες τις κινήσεις και τις συνήθειες των φρουρών.

Μάλιστα, δήλωσε μετανιωμένος, δείχνοντας στους αστυνομικούς την περιοχή σε ρεματιά στο Πόρτο Ράφτη, όπου είχε κρύψει τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν, πριν από λίγους μήνες, ύστερα από δημοσιεύματα ότι οι αρχές βρίσκονταν στα ίχνη του δράστη. Όσο για το τρίτο έργο, ο ίδιος υποστήριξε ότι το χρησιμοποίησε για να σκουπίσει κάτι αίματα και στη συνέχεια τον πέταξε στη…λεκάνη.

Σε δήλωσή του ο ποινικολόγος Σ. Κεχαγιόγλου, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπησή του, ανέφερε μεταξύ άλλων πως σε αυτό το στάδιο ήταν αναμενόμενη η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να κρατηθεί προσωρινά ο εντολέας του, καθώς και ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις σε δικονομικό επίπεδο από τις οποίες μπορεί και να αλλάξει η τύχη του κατηγορούμενου.

Παράλληλα, δήλωσε πως το τρίτο έργο που έκλεψε καταστράφηκε σε συνθήκες σκότους για να διαφύγει και στην συνέχεια πέταξε το έργο. Τέλος ο συνήγορος ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος έδρασε μόνος του. Ο κ. Κεχαγιόγλου επανέλαβε ότι ο εντολέας του είναι μετανιωμένος και ότι με τις κινήσεις του βοήθησε τις αρχές να βρεθούν οι πίνακες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα