Πρόεδρος ΕΚΑΒ: Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για το τουριστικό κύμα

Πρόεδρος ΕΚΑΒ: Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για το τουριστικό κύμα
Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Για το επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού εν όψει του ερχομού εκατομμυρίων τουριστών, μιλά στο news247.gr ο κ. Νίκος Παπαευσταθίου.

Η εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού στα νησιά ώστε να είναι έτοιμο για την αντιμετώπιση εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού, αποτέλεσε προτεραιότητα για το ΕΚΑΒ τις τελευταίες μέρες. Ο πρόεδρος του κέντρου κ. Νίκος Παπαευσταθίου, μιλά για την προετοιμασία που έχει γίνει εν όψει τους ανοίγματος της τουριστικής αγοράς, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε ώστε να μην κάνουμε κατάχρηση των κλήσεων για ασθενοφόρο.   

Κύριε Παπαυεσταθίου, ποιες είναι οι κύριες κινήσεις προετοιμασίας του ΕΚΑΒ ενόψει της άφιξης εκατομμυρίων τουριστών σε μια περίοδο που η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να απασχολεί έντονα τον πλανήτη; 

Το ΕΚΑΒ από την αρχή της πανδημίας και από τις αρχές του έτους προχώρησε σε μια σειρά ασκήσεων προσομοίωσης σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και αυτό κατά γενική ομολογία ήταν ένας από τους λόγους ότι βρέθηκαν τα νοσοκομεία προετοιμασμένα για να μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια όσο περιστατικά διακομίστηκαν. 

Στο ΕΚΑΒ ανήκει επίσης το ΙΕΚ στο οποίο φοιτούν και αποφοιτούν οι διασώστες και τα πληρώματα. Οι εκπαιδευτές του ΙΕΚ μαζί με έμπειρο προσωπικό του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών, συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα το οποίο σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, το  «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» (Stay Alerted Full Educated), που σημαίνει εκπαιδευόμαστε και μένουμε ασφαλείς. Με βάση αυτό το πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ομάδες του ΕΚΑΒ μαζί με επικεφαλής γιατρούς, επισκέφτηκαν όλη τη νησιωτική χώρα και εκπαίδευσαν ή επανεκπαίδευσαν το προσωπικό όλων υγειονομικών σχηματισμών (νοσοκομεία και κέντρα υγείας) στη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό. Επίσης εντόπισαν τυχόν κενά και παραλείψεις ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε και επιλύσουμε τώρα. 

Το δεύτερο που κάναμε αφορά ένα σχέδιο , για την περίπτωση που εντοπιστεί ένα ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό που θα πρέπει να διακομιστεί σε νοσοκομείο αναφοράς της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό το σχέδιο περιγράφει με πιο τρόπο θα παραληφθεί το περιστατικό και που θα κατευθυνθεί, με πλωτό ή εναέριο μέσο ή και με συνδυασμό των δύο. 

Επειδή βέβαια δεν έχει μπει στο περιθώριο και η υπόλοιπη δραστηριότητα του ΕΚΑΒ, εμείς θα πρέπει να συγκεράσουμε και τα δύο δηλαδή τον κορονοϊό και την καθημερινή ζωή. 

Όλο αυτό το διάστημα υπήρξε κάποια ενίσχυση σε προσωπικό; 

Ναι έχουμε ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό και αναμένεται να ενισχυθούμε ακόμα περισσότερο.

Από τις επισκέψεις στα νησιά διαπιστώσατε ότι υπάρχουν κενά ή έχουν καλυφθεί και είμαστε έτοιμοι λοιπόν; 

Θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση ήταν καλή. Το υγειονομικό προσωπικό των νησιών είναι καταρτισμένο, γνωρίζει τους τρόπους τόσο της χρήσης των μέσων ατομικής προστασίας όσο και των μέτρων ασφαλείας. Έχει γίνει δουλειά πραγματικά ώστε να υπάρχουν χώροι απομόνωσης και τα ύποπτα περιστατικά να παραμείνουν έως ότου διακομιστούν. 

Σίγουρα υπήρξαν κάποιες παρατηρήσεις για μικρά κενά και ελλείψεις οι οποίες επισημάνθηκαν για να διορθωθούν. 

Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πεις ότι ξαφνικά το σύστημα υγείας είναι πανέτοιμο και ότι κενά που  υπήρχαν δεκαετίες έχουν καλυφθεί. Όμως σε γενικές γραμμές είμαστε σε καλό επίπεδο όπως φαίνεται στις συνθήκες που λειτουργούμε τώρα. Όταν θα υπάρχει πίεση όταν θα χρειαστεί να διαχειριστούμε ταυτόχρονα κάποια περιστατικά κορονοϊού και μη.

Θα ήθελα να σημειώσω επίσης ότι έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης ειδικά στη συνεργασία με τους υγειονομικούς σχηματισμούς όπως και με τη δια-υπηρεσιακή συνεργασία καθώς οι διακομιδές γίνονται με πλωτά του λιμενικού σώματος και με εναέρια μέσα των ενόπλων δυνάμεων. Για το λόγο αυτό και στο πρόγραμμα του ΕΚΑΒ έγινε εκπαίδευση και σε μέλη του λιμενικού σώματος.

Αν σας ρωτούσα να μου αναφέρετε έναν κρίσιμο αριθμό τουριστών ο οποίος θα μπορούσε να έφερνε ίσως στα όρια του το ΕΚΑΒ τι θα λέγατε; 

Δεν θα μπορούσα να δώσω κάποιο τέτοιο στοιχείο διότι αν πεις απλά και μόνο έναν αριθμό, θα είναι κάτι ιδιαίτερα επισφαλές σαν πρόβλεψη με την έννοια ότι το θέμα είναι πολυπαραγοντικό και πολυπαραμετρικό. Έχει να κάνει με τις περιοχές των περιστατικών  που θα προκύψουν άλλα και το ποιες άλλες ειδικότερες πιέσεις από περιστατικά μη κορονοϊού θα υπάρξουν εκεί. Επίσης αν ταυτόχρονα σημειωθεί και κάπου αλλού εστία. Το ποια νοσοκομεία αναφοράς θα είναι πιο κοντά να διαχειριστούν τα περιστατικά. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν θα μπορούσαμε να πούμε κάποια στοιχεία. Πάντως εμείς προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε και να πάμε καλά όπως αντικειμενικά είχαμε πάει καλά και στην πρώτη φάση.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ΕΚΑΒ είναι στην καλύτερη φάση που έχει βρεθεί ποτέ από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού; 

Θα έλεγα ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Όμως ναι κατηγορηματικά είναι καλύτερη η κατάσταση από άλλες εποχές.

Μέχρι ποια ημερομηνία θα λέγατε ότι θα πρέπει να είμαστε σε κατάσταση συναγερμού;

Δεν έχουμε σταματήσει να είμαστε και η λειτουργία της ομάδας διαχείρισης κρίσεων δεν έχει ανασταλεί. Εμείς έχουμε θέσει το συναγερμό σε πορτοκαλί επίπεδο και θα συνεχίσουμε να τον έχουμε μέχρις ότου οι λοιμωξιολόγοι και η επιτροπή της διαχείρισης της πανδημίας στην οποία συμμετέχω κι εγώ, πει ότι βρισκόμαστε σε τέτοιο σημείο ώστε να κατεβάσουμε το επίπεδο. Μέχρι τότε θα είμαστε ψηλά. 

Τι θα πρέπει να κάνει ένας πολίτης Έλληνας ή ξένος οποίος θα βρεθεί σε κάποιο νησί, εάν υποψιαστεί ότι είναι πολύ πιθανόν να φέρει τον ιό

Θα πρέπει να απευθυνθεί στον πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό αν μιλάμε για νησιωτικές περιοχές. Όλοι οι σχηματισμοί -από τα περιφερειακά ιατρεία έως και τα μεγάλα νοσοκομεία- είναι προετοιμασμένοι να υποδεχτούν και να διαχειριστούν ένα ύποπτο περιστατικό γιατί καταρχήν μιλάμε για ύποπτα περιστατικά και μετά την δειγματοληψία θα προκύψει κατά πόσο επιβεβαιώνεται ή όχι.

Πάρα πολύ σημαντικό είναι να τονίζουμε πάντα ότι εάν ο οποιοσδήποτε υποψιάζεται ότι μπορεί να αποτελεί ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να πάρει αυξημένα μέτρα προστασίας για τον εαυτό του και για τους άλλους. Πρέπει να δείξουμε υψηλή υπευθυνότητα ώστε να μην εκθέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να προφυλαχθούν επειδή βρίσκονται κοντά μας. Για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη και για την πιθανότητα μία στο 1 εκατομμύριο ότι ενδέχεται κάποιος να είναι φορέας του ιού.

Προκειμένου να μεταβεί στο πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό, αυτό θα πρέπει να το κάνει με απόλυτη ασφάλεια, να μη χρησιμοποιήσει μέσα μαζικής μεταφοράς, να μην έρθει σε επαφή με κόσμο, να χρησιμοποιήσει οπωσδήποτε μέσα ατομικής προστασίας, δηλαδή μάσκα και γάντια και θα πρέπει να φροντίσει να προστατεύσει όσους είναι γύρω του.

Με τη λήξη της καραντίνας εδώ και περίπου ενάμιση μήνα έχουμε περάσει στην κανονικότητα. Αυτό σημαίνει ότι είδατε κάποια αύξηση των κλήσεων; 

Εδώ θα ήθελα να πω ότι τελικά κάποια πράγματα ας μας γίνουν μάθημα. Η κανονικότητα στη ζωή μας επέφερε και την “μη κανονικότητα” στη χρήση του ΕΚΑΒ. Δηλαδή πάλι ξεκίνησε η κατάχρηση των υπηρεσιών και η άσκοπη χρήση των των ασθενοφόρων μας. Ας επισημάνουμε για μία ακόμα φορά ότι ένα ασθενοφόρο όχημα δεν είναι απλώς ένα αυτοκίνητο που μεταφέρει κάποιον. 

Θα ήθελα επίσης να πω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να φτάσουμε και πάλι στα ίδια νούμερα πριν από τον κορονοϊό δηλαδή σε έναν σημαντικά αυξημένο αριθμό κτήσεων κλήσεων. Πριν από τον κορονοϊό είχαμε περίπου 1000 διακομιδές την ημέρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, προς νοσοκομεία για διάφορους λόγους. Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού ιού το νούμερο αυτό είχε υποχωρήσει στις 420 με 480 διακομιδές δηλαδή κάτω και από το 50%. Τώρα είμαστε και πάλι στις 850 με 900 την ημέρα δηλαδή έχουμε ανέβει πάρα πολύ. Θα έλεγα ότι ένα ποσοστό 25%-30% των κλήσεων θα μπορούσα να μην έχουν γίνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα