Προφυλακίστηκαν οι Έλληνες στρατιωτικοί- Κατηγορούνται μόνο για παράνομη είσοδο στην Τουρκία

Προφυλακίστηκαν οι Έλληνες στρατιωτικοί- Κατηγορούνται μόνο για παράνομη είσοδο στην Τουρκία
ΕΒΡΟΣ-ΓΕΦΥΡΑ ΚΗΠΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ / ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αδριανούπουλη. Απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για παράνομη είσοδο στην Τουρκία, που επισύρει αυτόματη απέλαση. Σε διαρκή επικοινωνία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών

Του Κώστα Καντούρη

Πυρετός διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το περιστατικό με τους δύο στρατιωτικούς στον Έβρο, οι οποίοι συνελήφθησαν από μέλη τουρκικής περιπόλου στις Καστανιές, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα σύνορα.

Σκληρή η στάση της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου Έλληνες ή Τούρκοι στρατιωτικοί που περιπολούν στη συνοριακή περιοχή, εισέρχονται κατά λάθος στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας.

Ως σήμερα, τέτοια περιστατικά δεν γνώριζαν καν τη δημοσιότητα, καθώς επιλύονταν χωρίς χρονοτριβή. Αυτή τη φορά, η Τουρκική πλευρά επέλεξε, να συλλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, να τους μεταφέρει στην Αδριανούπολη και να τους οδηγήσει ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης και να τους προφυλακίσει.

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν, πως στους δύο στρατιωτικούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και απόπειρα κατασκοπείας, πληροφορίες που ανασκευάστηκαν λίγο αργότερα.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, προκύπτει ότι, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα οδηγηθούν τη Δευτέρα ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης, με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

ΕΒΡΟΣ-ΓΕΦΥΡΑ ΚΗΠΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ /ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Σε άμεση επικοινωνία Τσίπρας – Καμμένος – Κοτζιάς

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση- στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις- και έχει ενεργοποιηθεί η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, στελέχη της οποίας είναι σε διαρκή επαφή με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε καλό κλίμα διεξάγονται και οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε την Πέμπτη, ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Ανησυχία για την τύχη των δύο στρατιωτικών

Στην Ελλάδα και ειδικά στη μεθόριο του Έβρου επικρατεί ανησυχία στους κατοίκους για την τύχη των δύο στελεχών του Στρατού. Πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και έναν επαγγελματία οπλίτη και μάλιστα ο τελευταίος κατάγεται από την περιοχή. “Βρισκόμαστε σε αναμονή, το περιστατικό υπάρχει εκτίμηση ότι δεν είναι κρίσιμο και ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί άμεσα”, έλεγε τοπικός παράγοντας, επιβεβαιώνοντας πάντως την ανησυχία.

Αναφορικά με το περιστατικό εκφράζονται φόβοι πως οι Τούρκοι ήθελαν να δημιουργηθεί τέτοιο μεθοριακό επεισόδιο, καθώς “πολλές φορές και οι ελληνικές περίπολοι και οι τουρκικές έχουν μπει μέσα στο έδαφος του άλλου από λάθος, αφού τα σύνορα είναι δυσδιάκριτα. Έχει συμβεί χιλιάδες φορές, όμως ποτέ δεν γίνεται τίποτε”, τόνιζαν πηγές από την περιοχή. “κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό”, συμπλήρωσε απαντώντας στο ερώτημα εάν η τουρκική πλευρά “οργάνωσε” τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών βρίσκοντας ευκαιρία των χαλαρών σχέσεων στο συγκεκριμένο συνοριακό σημείο.

Το συγκεκριμένο σημείο όπου η ελληνική περίπολος φέρεται ότι παραβίασε τη συνοριακή γραμμή, βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το φυλάκιο και το τελωνείο των Καστανιών.

Δείτε βίντεο από το αρχηγείο της Χωροφυλακής στην Αδριανούπολη όπου κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα