Πρόταση ενοχής για την υπόθεση των υποβρυχίων

Πρόταση ενοχής για την υπόθεση των υποβρυχίων

Τι υποστήριξε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελευθερία Παντελάκη - Για ποιους προτείνεται ενοχή βάσει του κατηγορητηρίου, ποιοι απαλλάσσονται

Πρόταση ενοχής για την υπόθεση των υποβρυχίων εισηγήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η εισαγγελέας, Ελευθερία Παντελάκη.

Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση, θα πρέπει να καταδικαστούν για την προμήθεια των υποβρυχίων από την γερμανική εταιρία Ferrostaal η πλειοψηφία των 30 και πλέον κατηγορούμενων. Συγκεκριμένα, πρότεινε την ενοχή του επιχειρηματία Αλεξάνδρου Αβατάγγελου για τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της ενεργητικής δωροδοκίας, αλλά και του Ιωάννη Μπέλτσιου μόνο για την πράξη της δωροδοκίας.

Παράλληλα, καταδίκη εισηγήθηκε για τους τραπεζίτες Φάνη Λυγινό για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα, αλλά και για το Μιχάλη Ματαντό, μόνο όμως για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, η εισαγγελέας ανέφερε ότι υπάρχει δεδικασμένο. Επίσης, πρότεινε την ενοχή του Αντώνη Κάντα και του Παναγιώτη Ευσταθίου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ωστόσο, εισηγήθηκε να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά που έχουν ζητήσει. Ενοχή επίσης για Σπύρο Μεταξά.

Απαλλαγή για Σπύρο Τραυλό, Αντώνη Χάγια, Εμμ. Σαρτζετάκη και Αλ. Παπαντωνίου.

Για τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε πως επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων. Αντίστοιχα, για τον Γ. Μπέλτσιο, επισήμανε ότι αν και υπήρξαν μίζες που προωθήθηκαν στον τότε υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, δεν προέκυψε ότι πέρασαν παράνομα χρήματα από δικούς του λογαριασμούς, απαλλάσσοντάς τον από την κατηγορία της νομιμοποίησης από εγκληματικη δραστηριότητα.

Αντίθετα, η Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού καθώς επίσης και στελεχών της SUNLIGHT για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των Υποβρυχίων, κρίνοντας ότι η εταιρία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία, ενώ απαλλακτική ήταν η πρόταση της και για τον Σπύρο Τραυλό ο οποίος είχε διατελέσει γραμματέας εξοπλιστικών στο Υπουργείο Άμυνας.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις συνηγόρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα