Πρόταση ενοχής για τον Πάσσαρη - "Είναι ο Ορέστης της Ελλάδας"

Κωνσταντίνος Πάσσαρης
Κωνσταντίνος Πάσσαρης AP

Την ενοχή του Κωνσταντίνου Πάσσαρη για σωρεία ανθρωποκτονιών, απόπειρων ανθρωποκτονιών, ληστειών που φέρεται να διέπραξε το 2001, ανάμεσά τους και η αιματηρή απόδραση από το νοσοκομείο "Γεννηματάς", πρότεινε η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

«Αποδεικνύεται πως ο κατηγορούμενος λειτούργησε ψυχρά, νηφάλια με ιδιαίτερη σκληρότητα απέναντι στα θύματά του, με εμφανή έλλειψη ηθικών αναστολών και περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής. Να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται». Με αυτά τα λόγια η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας περιέγραψε τον Κων. Πάσσαρη, ζητώντας την ενοχή του για πέντε ανθρωποκτονίες, οκτώ απόπειρες ανθρωποκτονίας, ληστείες και αρπαγές που φέρεται να έπραξε το 2001, ανάμεσά τους η απόδρασή του από το νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» κατά την οποία σκότωσε δύο αστυνομικούς.

Η εισαγγελική λειτουργός σε μία ολιγόλεπτη αγόρευσή αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες υποθέσεις που έχουν αποδοθεί στον Κων. Πάσσαρη που κρατείται σε φυλακές της Ρουμανίας. Περιέγραψε πώς το Φεβρουάριο του 2001 «έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του να αποδράσει» καθώς και ότι μέχρι σήμερα παραμένει «άγνωστο πώς βρέθηκε πάνω του το όπλο που χρησιμοποίησε κατά των φρουρών του», οδηγώντας δύο στο θάνατο.

Παράλληλα, ζήτησε να μην χορηγηθεί το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, στον Κων. Πάσσαρη, όπως αιτήθηκε ο υπερασπιστής του, Ανδρ. Ταγαράκης. «Δεν αρκεί η καλή διαγωγή στη φυλακή. Δεν είναι μεταμέλεια οι εκθέσεις ζωγραφικής. Απαιτείται θετική δράση και ο κατηγορούμενος δεν έχει αποκαλύψει κανένα στοιχείο για την υπόθεση, όπως πού βρήκε το πιστόλι με τη βοήθεια του οποίου απέδρασε» είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το αίτημα της πολιτικής αγωγής για περαιτέρω έρευνα αναφορικά με τους συνεργούς στην αιματηρή απόδραση, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί, η εισαγγελέας υποστήριξε πως θα πρέπει να απορριφθεί αφού το επίμαχο ερώτημα δεν προέκυψε από τη διαδικασία στο δικαστήριο, αλλά από την προδιαδικασία.

Νωρίτερα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, Αλ. Αναγνωστάκης, αναφέρθηκε στον Κ. Πάσσαρη, χαρακτηρίζοντάς τον έναν «αδίστακτο εγκληματία» και «μοναδικό φαινόμενο στην εγκληματική ιστορία του τόπου», που σήμερα προσποιείται για τη μετάνοιά του. Μάλιστα, τον προσομοίαζε με τον «Ορέστη» της Κύπρου, λέγοντας: «Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Κύπριος τα έβαζε σε βαλίτσες, ενώ ο Πάσσαρης τα άφηνε στο δρόμο ελεύθερα».

Ακολούθησε η αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης, Ανδρ. Ταγαράκη, που αναφέρθηκε στη σημερινή συμπεριφορά του εντολέα του. «Μετά από 18 χρόνια τι μας εμποδίζει να πιστέψουμε ότι ο Πάσσαρης είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας πως από τις συνολικά πέντε ανθρωποκτονίες που έχουν αποδοθεί στον Κ. Πάσσαρη, δεν αποδέχεται μόνο εκείνη του υπαλλήλου κατά τη διάρκεια ληστείας πρακτορείου ΔΕΗ στο Περιστέρι με λεία 3 εκατ. δρχ. Αναμένεται πλέον η απόφαση του δικαστηρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη, Έγκλημα, Κώστας Πάσσαρης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δίκη Κώστα Πάσσαρη: "Ήταν σαν ένα λιοντάρι έξω από το κλουβί του"

Ξεκίνησε η δίκη σε βάρος του Κώστα Πάσσαρη

Νέα αναβολή στη δίκη Πάσσαρη

SHARE: