Πτώση F-4: “Ράγισαν” καρδιές στην κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη – “Μας έμαθες πως το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό”

Πτώση F-4: “Ράγισαν” καρδιές στην κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη – “Μας έμαθες πως το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό”
Κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ/INTIME NEWS

Στο χωριό του, τον Γρανίτη Νευροκοπίου στη Δράμα, κηδεύτηκε ο 31χρονος κυβερνήτης του μοιραίου F-4. Κουφέτα και τριαντάφυλλα μοίρασε η οικογένειά του. Ο συγκινητικός επικήδειος του αδελφού του.

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή (03/02), στον Γρανίτη Νευροκοπίου στη Δράμα, η κηδεία του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ο οποίος ήταν κυβερνήτης του μοιραίου F-4 Phantom το οποίο κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας (30/01/) στα ανοιχτά της Ανδραβίδας.

Στις 11:30 έφτασε στο χωριό η σορός του 31χρονου σμηναγού, ενώ στις 12:00 το μεσημέρι ξεκίνησε η τέλεση της εξόδιου ακολουθίας στην Εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 13:00 και ακολούθησε η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, όπου οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν πεζή. Εκατοντάδες άνθρωποι τον συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία του, φωνάζοντας “Αθάνατος”, “Ήρωας” και χειροκροτούσαν.

Κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ/INTIME NEWS

Κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ/INTIME NEWS

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στον Γρανίτη Νευροκοπίου για να πουν το “ύστατο χαίρε” στον κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους, φτάνοντας στην εκκλησία με λουλούδια στα χέρια.

Κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ/INTIME NEWS

Οι γονείς του σμηναγού έφτασαν συντετριμμένοι στην Εκκλησία. Η μητέρα του έλεγε το όνομα του παιδιού της και ψιθύριζε “ψηλά, ψηλά” κοιτώντας τον ουρανό, ενώ ο πατέρας του έφτασε υποβασταζόμενος. Σε βαθιά θλίψη και η κοπέλα του που κρατούσε μια φωτογραφία του στα χέρια της.

Οι γονείς του 31χρονου σμηναγού Thestival.gr

Οι γονείς του 31χρονου σμηναγού στην κηδεία Glomex

Στο σημείο έφτασε και το άγημα της Αεροπορίας προκειμένου να αποδώσει τιμές.

Τη σορό, η οποία ήταν σκεπασμένη με την ελληνική σημαία, μετέφεραν συνάδελφοι του σμηναγού, ενώ προπορεύονταν το ξίφος και το πηλήκιό του. Κατά την άφιξη της σορού οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ/INTIME NEWS

Κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ/INTIME NEWS

Η οικογένεια του άτυχου νεαρού αποφάσισε κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας να μοιράσει 1000 κουφέτα και λευκά τριαντάφυλλα σε όσους έρθουν, για να αποχαιρετήσουν τον Στάθη Τσιτλακίδη, καθώς ο 31χρονος ήταν αρραβωνιασμένος και επρόκειτο να παντρευτεί τη σύντροφό του τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Επιθυμία της οικογένειας ήταν εντός του Ιερού Ναού να παραστούν μόνο οι κοντινοί συγγενείς και να μην υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη από τα κανάλια.

Κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ/INTIME NEWS

Σημειώνεται πως ο Γρανίτης, τόπος καταγωγής του 31χρονου πιλότου, είναι ένα πολύ μικρό ορεινό χωριό κοντά στο Νευροκόπι, όπου σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες. Το χωριό ήταν στα “λευκά”, καθώς χιόνισε το πρωί της Παρασκευής (03/02).

Ανάμεσα στα στεφάνια που εστάλησαν στην εκκλησία όπου πραγματοποιήθηκε η κηδεία, ήταν και ένα από την οικογένεια του Γιώργου Μπαλταδώρου, πιλότου του μοιραίου Mirage 2000-5, που βρήκε τραγικό θάνατο μετά την συντριβή του αεροσκάφους το 2018.

Κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ/INTIME NEWS

Χθες, Πέμπτη (02/02), σε κλίμα ανείπωτης θλίψης είχε τελεστεί η κηδεία του συναδέλφου του και συγκυβερνήτη του στο μοιραίο F-4, Μάριου Τουρούτσικα.

Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, τιμώντας τους δυο ήρωες αεροπόρους, τους απέδωσε τον ανώτατο βαθμό της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, ονομάζοντάς τους Αντιπτεράρχους.

Συγκίνηση στους επικήδειους

Συγκίνησε με τον επικήδειό του ο αδερφός του σμηναγού Τσιτλακίδη, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

“Δεν είσαι απλά ένας άνθρωπος. Είσαι ο ήρωάς μας. Είσαι αυτός που μας έμαθες ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό. Έδειξες πως από ενα μικρό χωριό της Δράμας μπορούμε να κάνουμε όλοι το αδιανόητο. Σε ευχαριστούμε που ήσουν δίπλα μας ως φίλος και ως οικογένεια. Η απώλειά σου είναι αδιανόητη”.

Τιμούμε την προσπάθεια κάποιου να καταφέρει το αδύνατο με κάθε κόστος. Σήμερα τιμούμε αυτόν που μας έδειξε τον δρόμο. Εδώ στο ακριτικό χωριό στο Νευροκόπι, απέδειξες για ακόμη μια φορά ποια είναι τα ιδανικά και οι αξίες της πατρίδας μας. Απέδειξες έμπρακτα τις έννοιες της οικογένειας, της συντροφιάς και της φιλίας. Ήσουν και θα είσαι πάντα παράδειγμα προς μίμηση. Σήμερα δεν πρόκειται να λυπηθούμε. Θα χαρούμε για όλα αυτά που έχεις προσφέρει όχι μόνο στην οικογένειά σου αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα απανταχού. Θα βρίσκεσαι πάντα στην σκέψη μας και στην σκέψη όλων των Ελλήνων. Στάθη και Μάριε, σας αγαπούμε και θα σας τιμούμε ζώντες και τεθνεώτες”, είπε.

Επικήδειο εκφώνησε και ένας φίλος και συνάδελφός του 31χρονου, ο οποίος θα τον πάντρευε με την σύντροφό του τον προσεχή Οκτώβριο.

Το θλιβερό άγγελμα του θανάτου σου πότισε με απεραντή θλίψη και ανείπωτο πόνο τις καρδιές της οικογένειας σου, των φίλων σου και των συναδέλφων σου στην Πολεμική Αεροπορία. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σους στάθηκες κοντά σε όλους ως θαυμάσιος άνθρωπος, άριστος συνάδελφος και συνεργάτης υπηρετώντας άοκνα την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ ήσουν υπόδειγμα τέκνου για τους γονείς σου. Για 10 χρόνια υπηρέτησε στην 120 πτέρυγα αέρος και στην 117 ΠΜ. Η μοίρα δεν σε άφησε να ολοκληρώσεις το θαυμαστό έργο σου πάνω στα ατσάλνια φτερά σου αφήνοντας ένα κενό στην οικογένειά σου και την Πολεμική Αεροπορία.

Υπήρξες έντιμος και ευθύς χαρακτήρας, ειλικρινής στις σχέσεις σου. Θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον γιο τον φίλο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι. Η οικογένειά σου που μέχρι σήμερα σε στήριζε με περίσευμα ψυχής χάνει ένα εκλεκτό τέκνο. Το ήθος και η ευγένειά σου ξεχωριζε. Πέρασες στην αιωνιότητα και την ιστορία αλλά την αγάπη μας την είχες στη ζωή θα την έχεις για πάντα. Τη θύμισή σου δεν θα την ξεχάσουν οι λατρεμένοι γονείς και οι συνάδελφοί σου. Η πατρίδα μας σε κατατάσσει ανάμεσα στους ηρώες που θυσιάστηκαν για να διατηρήσει την ελευθερία της. Η Πολεμική Αεροπορία χάνει ένα αξίοτατό στέλεχός της. Η μοίρα του ανθρώπου είναι τέτοια, έρχεται και φεύγει χωρίς να τελειώσει τα όνειρά του. Με μεγάλη θλίψη σου απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της μακεδονικής γης που θα σε σκεπάσει. Ο πανάγαθος Θεός ας δίνει δύναμη στους γονείς σου”.

Η πολιτική παρουσία στην κηδεία

Το “παρών” στην κηδεία έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενη από τον τομεάρχη Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Χρήστο Χριστοδούλου και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Θεόφιλο Ξανθόπουλο παρέστη επίσης στην κηδεία.

Στην κηδεία παρέστη και ο επικεφαλήη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Το “παρών” έδωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Οι αποφάσεις του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου

Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου σε συνεδρίασή του αποφάσισε:

  • Να κηρυχθεί τριήμερο πένθος.
  • Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα και κτίρια του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
  • Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου από ώρα την 11η πρωινή της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου 2023, σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής προς τον εκλιπόντα.
  • Να παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
  • Να κατατεθεί στην μνήμη του εκλιπόντος στεφάνι εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Να ονομαστεί μία κεντρική οδός ή ένα δημοτικό κτήριο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου «ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣ».

Θρήνος για τους δύο πιλότους

Την Τετάρτη (01/02), γράφτηκε ο επίλογος στην τραγωδία της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους, καθώς ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ ο θάνατος και του δεύτερου πιλότου, του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, έπειτα από δύο μέρες εντατικών ερευνών. Ο πρώτος, ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικα είχε εντοπίστηκε νεκρός λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό.

Σε ανακοίνωσή του το ΓΕΑ ανέφερε: “Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ης Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του”.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις “βυθίστηκαν” στο πένθος από την ημέρα που συνέβη το μοιραίο, κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε την οδύνη και τα συλλυπητήριά του για τον άδικο χαμό των δύο πιλότων.

Αναζητούνται τα αίτια της συντριβής

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής και για να εντοπιστούν περαιτέρω συντρίμμια του μαχητικού.

Στις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, τα σενάρια είναι:

  • μηχανική βλάβη
  • ανθρώπινο λάθος
  • τυχαίο γεγονός

Στο «μικροσκόπιο» των πραγματογνωμόνων, βρίσκονται:

  • “κασέτα”: εικόνα & ήχος
  • καταθέσεις πιλότων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα