Πτώση Mirage στη Σκύρο: Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία – Νεκρός ο 34χρονος πιλότος

Πτώση Mirage στη Σκύρο: Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία – Νεκρός ο 34χρονος πιλότος

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις από τον χαμό του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου, όταν το μοιραίο αεροσκάφος του κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου το μεσημέρι της Πέμπτης. Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε μέσω twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Συλλυπητήρια και φόρος τιμής από την πολιτική ηγεσία του τόπου

Νεκρός είναι ο πιλότος του Mirage 2000-5 που κατέπεσε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.  Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έγραψε στο twitter: “Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ.”

Το αεροσκάφος που απογειώθηκε αρχικά από τη Σκύρο μαζί με ένα ακόμη ελληνικό αεροσκάφος είχε αποστολή την αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών στο ΒΑ Αιγαίο. Ωστόσο κατά την επιστροφή του στο αεροδρόμιο χάθηκε από τα ραντάρ θέτοντας τις αρχές σε συναγερμό.

Το Μιράζ 2000-5 επιχειρούσε από την 331 Μοίρα και ήταν ο “αρχηγός” του σχηματισμού, ενώ όπως άμεσα αποσαφηνίστηκε η πτώση του δεν σχετίζεται, με την επιχείρηση αναχαίτισης, γεγονός που επιβεβαιώνουν πηγές του ΓΕΑ.

Την ίδια ώρα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ανέφεραν πως δεν υπήρξε εμπλοκή τουρκικού αεροσκάφους ή κάποιο τουρκικό αεροπλάνο κοντά στο σημείο της πτώσης. “Η αιτία της πτώσης του αεροπλάνου δεν είναι ακόμη γνωστή”, έγραφε η haberturk.com.

Οι έρευνες του ΓΕΑ

Από το πρώτο λεπτό της εξαφάνισής το το ΓΕΑ ήταν επί ποδός και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωνε: “Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου. Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του”.

Στην περιοχή βρέθηκαν συντρίμμια, η κάσκα του, η μικρή σωστική λέμβος και το κιτ επιβίωσης, ενώ στην επιχείρηση εντοπισμού του χειριστή συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στρατιωτικά ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος C-130, μία φρεγάτα και παραπλέοντα σκάφη.

Ποιος ήταν ο χειριστής, Γιώργος Μπαλταδώρος

Λίγες ώρες μετά την πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΑ για το περιστατικό, το tweet του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ήρθε να επιβεβαιώσει το θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου

Λίγη ώρα αργότερα το ΓΕΑ με δεύτερη ανακοίνωσή του ήρθε να δώσει επιπλέον στοιχεία για τον 33χρονο Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο, ο οποίος ήταν ένας από τους καλύτερους της σειράς του και είχε ξεχωρίσει από την περίοδο που φοιτούσε στη Σχολή Ικάρων. Ειδικότερα το ΓΕΑ ανακοίνωσε: 

Ο κυβερνήτης του μονοθέσιου αεροσκάφους M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, Σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος Eurokinissi

 

“Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου. Συγκροτείθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος”.

Συλλυπητήρια από την πολιτική ηγεσία

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οικογένεια του άτυχου πιλότου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τηλεφώνημα του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στον Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο έγινε συζήτηση και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.  

Ποιο είναι το Mirage 2000-5

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 25 αεροσκάφη τύπου Mirage 2000-5, εκ των οποίων τα 15 αποκτήθηκαν από τη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αεροσκάφη M2000 που προϋπήρχαν και αναβαθμίστηκαν σε Μ2000- στο εργοστάσιο της ΕΑΒ.

Η αναβάθμιση των Μιράζ περιλάμβανε την αντικατάσταση του συνόλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των μεταφερόμενων όπλων, μετατρέποντάς το σε ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη αναχαίτισης.

Πρόκειται για σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, εξοπλισμένα με προηγμένης τεχνολογίας όπλα αέρος- αέρος που προσφέρουν μοναδικό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι ότι διαθέτουν φτερά σε σχήμα χαμηλά τοποθετημένων Δέλτα με κομμένες άκρες, ενώ η άτρακτος έχει το σχήμα σωλήνα με οξεία μύτη και καλύπτρα θέσεως πιλότου σε μορφή φυσαλίδας.

Ως εκ τούτου, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι ιδανικά για αναχαιτίσεις παντός καιρού, καθώς εξασφαλίζουν υψηλή ευελιξία στις αερομαχίες με εχθρικά αεροσκάφη. Το κόστος ενός τέτοιου μαχητικού εκτιμάται περί τα 27 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα